Codul de bare a împlinit 60 de ani de existenţă | Informaţia Zilei

Codul de bare a împlinit 60 de ani de existenţă

Scris de Mihai Ghenceanu, 09 octombrie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Manichiura cu coduri de bare

Manichiura cu coduri de bare

Celebrul cod de bare – o reprezentare de date codificată, destinată a fi citită pe cale optică – a împlinit, duminică, 60 de ani de la lansare, anunţă BBC, preluat de b1.ro.

Deşi patentat în SUA, pe 7 octombrie 1952, codul a fost folosit pentru prima dată în magazinele americane abia în 1974, pentru că, până atunci, nu exista o tehnologie laser suficient dezvoltată pentru a le putea citi.

 

Primul produs scanat după codul de bare a fost un pachet de gumă de mestecat, achiziţionat în 1974 dintr-un supermarket din Ohio.

Mai nou s-a dezvoltat şi nou lcod QR (Quick Response/ răspuns rapid), o gamă de standarde de codare cu formă de bare bidimensionale (cod matrice), care însă nu se confundă cu vechiul cod de bare.

Cele două tipuri de coduri sunt utilizate cu regularitate pe telefoanele mobile de tip smartphone, deoarece codurile QR pot reprezenta – în mod codificat – adrese de situri – de tip URL. Pentru acces rapid la un site dorit, utilizatorul trebuie doar să îi scaneze codul QR cu ajutorul camerei foto din telefonul său mobil.

Codul de bare tradiţional şi-a depăşit sfera de întrebuinţare şi a ajuns să fie folosit artistic, ca tatuaj sau ca imprimeu.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517