Image 1
Image 2

CNMT a marcat 25 de ani de la Revoluția din Timișoara

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT) și filiala din Timișoara au marcat 25 de ani de la Revoluția din 1989 izbucnită în capitala Banatului, prin manifestări care au debutat la Bruxelles și Budapesta.

Câteva sute de persoane au asistat, miercuri seara, la un spectacol literar-folcloric organizat la Centrul Regional de Afaceri, unde au rostit alocuțiuni președintele Ungariei, Ader Ianos, președintele CNMT, Tokes Laszlo, și invitatul lor, Sali Berisha, fost președinte al Albaniei în 1989.

Ader Ianos a trecut în revistă marile probleme cu care se confrunta populația României — foametea, frigul, întunericul, dar ”în Transilvania, în Banat și în alte locuri, ungurii sufereau nu numai pentru acestea, ci și pentru identitatea etnică”.

”Crăciunul lui 89 le amintea ungurilor propria revoluție din 1956. Revoluția românilor a devenit o luptă comună a ungurilor și a românilor care luptau pentru libertate. Aceasta a trezit mari speranțe și cu toții au simțit șansa istorică pentru eliminarea conflictelor interetnice. A existat o solidaritate în masă în rândurile ungurilor”, a spus președintele Ungariei, citat de Agerpres.

El a susținut evenimente nu trebuie uitate, la fel cum nu pot fi date uitării fosta securitate și dictatura comunistă.

Eurodeputatul Tokes Laszlo a susținut că sunt unii care doresc ca meritele ”răsculaților timișoreni să fie reduse”, iar ”Revoluția furată”.

”Cândva, am demolat zidul tăcerii, când nu mai aveam unde să ne retragem (…) români și unguri ardeleni, care sufereau de o dublă apăsare (…). Periodic, puterea postcomunistă și postsecuristă construiește ziduri noi de minciună, să oprească manifestarea adevărului, a libertății generale, a drepturilor umane și minoritare”, a spus Tokes.

În categoria dezinformărilor Tokes a inclus afirmațiile unui fost lider al securității ceaușiste, care a afirmat despre Herta Muller că nu era dizidentă, ci spion.

Tokes a spus că alegerea lui Klaus Iohannis ca președinte al României dă speranțe pentru schimbări radicale în viața maghiarilor ardeleni.

”Ultimele alegeri prezidențiale au realizat acea unitate română și româno-maghiară care vine în spiritul Timișoarei, iar din 1989 încoace nu am mai avut astfel de exemple (de unitate — n.r). A apărut pe scenă Klaus Iohannis (…). Avem speranța unei schimbări radicale în viața maghiarilor ardeleni”, a conchis președintele CNMT.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with