Image 1
Image 2

CNAS supune dezbaterii publice formularele care vor înlocui comisiile de specialişti

Sigla Informatia Zilei
24 de medicamente nu mai au nevoie de viza comisiilor de specialitate ale CNAS
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
24 de medicamente nu mai au nevoie de viza comisiilor de specialitate ale CNAS
24 de medicamente nu mai au nevoie de viza comisiilor de specialitate ale CNAS

 Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru aprobarea formularelor de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru 24 de medicamente care se acordă în prezent cu viza comisiilor de specialişti  ale CNAS. Documentul a fost postat pe site-ul instituţiei, www.cnas.ro.

Întrucât de la 1 martie 2017 vor fi desfiinţate comisiile de specialişti, formularele urmează să fie completate de medicii prescriptori şi să fie transmise în format electronic către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), ca modalitate de verificare a încadrării pacientului respectiv în criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor menţionate.

“Supunerea spre dezbatere publică a proiectului acestui ordin reprezintă un pas important spre înlocuirea actualului mecanism birocratic de aprobare a unor tratamente scumpe prin intermediul comisiilor de specialişti cu un mecanism rapid, care va permite reducerea timpului dintre diagnosticare şi începerea tratamentului, în beneficiul asiguraţilor.

Totodată, formularele de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice vor reprezenta un sprijin pentru medicii prescriptori, în condiţiile în care după data de 1 martie întreaga responsabilitate a prescrierii medicamentelor respective va reveni medicilor respectivi” se arată într-un comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Instituţia menţionează că formularele respective vor constitui şi un instrument de monitorizare şi control al evoluţiei costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului CNAS, necesar în condiţiile în care preţul unui singur medicament de acest fel poate ajunge până la 200.000 lei.

Tot în vederea renunţării la mecanismul comisiilor de specialişti, CNAS a pregătit modificări în actele normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor şi la raportarea activităţii furnizorilor de servicii medicale şi medicamente.

Potrivit medicilor măsura completării formularelor de către medicii prescriptori este binevenită şi extrem de utilă pentru pacienţi, întrucât reduce considerabil timpul necesar prescrierii medicamentelor. Până acum, pacienţii aveau de făcut o serie de drumuri pentru aprobarea, prescrierea şi eliberarea tratamentului.  Fiecare reţetă putea fi prescrisă de medic abia după referatul casei judeţene şi nu era valabilă mai mult de 6 luni, după care pacientul era nevoit să reia tot circuitul aprobărilor. Pacientul îşi începea traseul la medicul de familie care îi elibera un bilet de trimitere, apoi la medicul specialist, iar de acolo primea un referat şi o scrisoare medicală pe care le prezenta la Casa de Asigurări de Sănătate. După ce pacientul mergea la CAS să depună documentele, se întrunea comisia de specialitate de la casa de asigurări, care la rândul ei elibera un referat de justificare plus o scrisoare medicală. Pacientul se întorcea la medicul de familie pentru prescrierea reţetei unde lăsa o copie după refarat, iar acelaşi lucru îl făcea şi la farmacie când i se elibera medicamentul. După 6 luni, bolnavul  relua tot acest traseu pentru aprobarea tratamentului medicamentos.

“Este o măsură binevenită deoarece reduce considerabil din timp. În mod evident este o măsură în favoarea pacientului. Deocamdată nu cunoaştem în detaliu toată procedura eliberării, dar probabil vor fi anumite protocoale în acest sens.  Posibil ca medicul specialist să dea scrisoarea medicală pe baza căruia medicul de familie va putea prescrie reţeta”, a spus medicul de familie Vasile Blaga.

În principal medicamentele vizate pentru care vor trebui completate aceste formulare sunt destinate  tratamentului anumitor afecţiuni neurologice şi psihiatrice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with