Ciucă: Măsuri care pot cădea la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului

Nu este sănătos să te joci cu sistemul fiscal într-o perioadă de instabilitate, avertizează premierul Nicolae Ciucă.

“Nu este sănătos şi responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate. Riscăm să avem, într-un an sau doi, probleme de două ori mai mari decât avem astăzi. Avem, în istorie, precedente de măsuri strâmbe, venite în momente prielnice unora din punct de vedere electoral, pentru care, mai târziu, au plătit tot românii. “ scrie premierul Ciucă pe Facebook.  

El a adăugat că intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului.

 “ Nu ne permitem să greşim constituţional cu marile măsuri de reformă în domenii cheie, mai ales în cele cu impact bugetar. Să ne aducem aminte că legile referitoare la pensiile speciale ale judecătorilor sau ale parlamentarilor au fost declarate neconstituţionale de CCR. Fie pentru că ele contraveneau unor principii constituţionale ale independenţei justiţiei, fie că erau neclare, imprecise, impredictibile sau au fost adoptate fără respectarea procedurilor parlamentare constituţionale.

În domeniul fiscal, intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea ulterior testul la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului. “ a adăugat şeful Executivului.

       El recunoaşte că există inechităţi, sune însă că “avem în PNRR stipulate foarte clar următoarele: reforma pensiilor (un sistem bazat pe contributivitate), precum şi reforma administraţiei publice şi a salariilor din sistemul public (un sistem bazat pe performanţă). Aşa vom repara lucrurile. De ce? Ca să şi producă efecte. Ca să şi funcţioneze pe termen lung. “

       Premierul care este şi preşedintele PNL spune că partidul său, “nu va susţine nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri, motorul vital economiei. Nu suntem de acord cu nicio viziune care pune azi poveri pe mediul de afaceri şi pe companii. Cum ne redresăm, dacă slăbim economia reală? “ a încheiat Ciucă.

Noi nu putem promova măsuri neconstituţionale, impozite peste noapte, taxe şi poveri pe companii şi mediul de afaceri. Greşelile, în această perioadă, ne vor costa enorm. Iar noi, Partidul Naţional Liberal, ne asumăm măsurile luate şi înţelegem că trebuie să ne uităm la cum va arăta România în viitorul apropiat, cu reformele din PNRR începute, cu banii din PNRR activaţi în programe de sprijin şi dezvoltare a ţării. Nu ne uităm azi la sondaje, ci pe termen lung la societatea românească. Asta credem noi că înseamnă responsabilitate la guvernare.

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517