Ciucă şi Cseke, apel către autorităţile publice locale

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat, astăzi, la semnarea primelor 6 contracte finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, selectate în cadrul apelurilor de proiecte pentru prima rundă din Componenta 10 – Fondul local, care are drept obiectiv dezvoltarea durabilă urbană şi rurală, prin utilizarea soluţiilor verzi şi digitale.

Este vorba despre şase contracte de finanţare încheiate între autorităţi publice locale şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în valoare de aproximativ 7,2 milioane de lei şi care vizează reformarea şi digitalizarea instrumentelor de planificare teritorială şi urbană la nivelul autorităţilor publice locale. Acestea se adaugă primelor şapte contracte finanţate prin PNRR, din Componenta 5 – ”Valul Renovării”, semnate de Guvern în data de 7 iunie, pentru care au fost depuse peste 1.437 de cereri de finanţare, care vor beneficia de o finanţare de 2,4 miliarde de euro.

”România este în grafic cu îndeplinirea ţintelor, jaloanelor şi reformelor din PNRR. Continuă contractările şi avem, astăzi, confirmarea că există interes şi că se fac toate eforturile pentru ca ceea ce România şi-a propus prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să se concretizeze în beneficiul cetăţenilor. Aceste proiecte care vizează elaborarea/actualizarea documentelor de amenajare a teritoriului şi de planificare urbană în formatul adaptat pentru Sistemul Informaţional Geografic sunt contractate la o lună de la deschiderea platformei de depunere a proiectelor. Apreciez ritmul în care se lucrează pentru a fructifica oportunităţile finanţării de proiecte şi reforme prin PNRR şi salut soluţia unei platforme digitalizate prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a simplificat procedurile şi a redus substanţial timpul de depunere şi evaluare a proiectelor”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

“În cadrul componentei “Fond Local”, finanţate prin PNRR, Guvernul, prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a pus la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice locale o plajă variată de investiţii publice, din care aceste autorităţi au posibilitatea de a le prioritiza pe cele mai necesare pentru dezvoltarea lor, în cadrul unor fonduri prealocate pe categorii de UAT-uri. De la achiziţia de mijloace de transport nepoluante, la construirea de locuinţe eficiente energetic pentru tineri specialişti în sănătate şi educaţie, reabilitarea clădirilor publice, finanţarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului, până la construirea de piste de biciclete sau staţii de încărcare electrică, toate pot fi accesate prin platforma digitală pusă la dispoziţie de către minister. Îndemn autorităţile locale să se folosească de cele 10 zile rămase pentru a depune spre finanţare aceste proiecte”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

De la jumătatea lunii mai 2022, când a fost deschisă platforma digitală pentru prima rundă din Componenta 10 – Fondul local, au fost depuse 3.261 de cereri de finanţare însumând mai mult de 1,6 miliarde de lei, aproape 60% din fondurile alocate acestei componente. Termenul de finalizare a apelului de proiecte este 30 iunie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517