Image 1
Image 2

REȚETE ROMÂNEȘTI

Ciorbă de lobodă

Ciorba de lobodă, cu origini în tradiția țărănească românească, valorifică ingredientele proaspete de primăvară, precum loboda nutritivă, fiind rafinată de-a lungul timpului cu adăugiri ca smântâna sau iaurtul, pentru a deveni un preparat iubit în întreaga țară.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ciorba de lobodă este o rețetă tradițională în bucătăria românească, parte a unui moștenire culinară bogată, care pune accent pe utilizarea ingredientelor proaspete și locale. Loboda, fiind o legumă primăvarație, este folosită adesea în ciorbe și salate datorită valorilor nutritive ridicate și a gustului său specific. Această ciorbă își are originile în bucătăria țărănească, unde simplu și natural erau cuvintele de ordine în prepararea mâncărurilor. Peste timp, rețeta a fost adaptată și îmbogățită cu ingrediente noi, precum smântâna sau iaurtul, devenind o mâncare apreciată în toate regiunile țării.

 

 

Se spune că, în vremuri străvechi, loboda era considerată o plantă magică, capabilă să aducă sănătate și protecție celor care o consumau. Țăranii, cu cunoștințele lor intuitive despre proprietățile vindecătoare ale plantelor, au început să o folosească în diverse preparate, iar ciorba de lobodă a devenit rapid o mâncare preferată de primăvară.

În cultura românească, ciorba de lobodă nu este doar o mâncare; este un ritual de primăvară, un omagiu adus renașterii și fertilității pământului. Este momentul când familii se reunesc la masa plină de verdețuri, celebrând abundența naturii și împărtășind istorii ale locurilor și oamenilor.

 

 

 

 

 

Ingrediente:

O jumătate de kg de lobodă, o jumătate de l borș, zeamă ori sare de lămâie, sau oțet, o ceapă mică, un vîrf de cuțit de piper, 4-5 căței de usturoi, leuștean, o linguriță de bază pentru mâncăruri, un gălbenuș de ouă, 100 ml smântână sau iaurt, sare.

 

 

 

Mod de preparare:

Loboda se spală, fără să se rupă frunzele, în 2-3 ape, apoi se rup frunzele și v]rfurile fragede, se iau mănunchi, se taie felii mai late care se vor pune în 1,5 litri de apă clocotită, împreună cu ceapa tăiată mărunt și se vor fierbe circa 30 de minute. Ciorba se acrește cu borș sau cu altă substanță acră. Se poate pune și o linguriță cu vîrf de bază pentru mâncăruri (delikat de casă), un vârf de cuțit de piper, se adaugă sare cât mai este nevoie și 1-2 linguri de ulei, în care se pune un vârf de boia dulce, pentru aspect. Se drege ca și ciorbele de salată sau de salată, apoi se sărează și, pentru aromă, se adaugă usturoi tocat și leuștean. La servire se poate oferi cu smântână.

 

 

Citește și:

 

Supă de cartofi cu bulion

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Varză cu carne muntenească

REȚETE ROMÂNEȘTI

Varză cu carne muntenească

Varza acră cu carne de porc sau vită este o mâncare tradițională, gătită lent și finisată cu smântână pentru cremozitate. Perfectă pentru zilele reci, oferă o combinație reconfortantă de savoare și textură.

REȚETE DE SĂRBĂTORI

Cotlet de porc crestat şi umplut

Lăsați-vă seduși de promisiunea unei experiențe culinare de neuitat, unde suculența cotletului de porc se îmbină armonios cu aromele intense ale baconului afumat, răsfățându-vă simțurile cu fiecare înțepătură de furculiță în această capodoperă culinară.