Image 1
Image 2

Cioloş nu dă ordonanţă de urgenţă pentru două tururi de scrutin

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

La Senat proiectul de lege a fost întors în comisii

    Premierul Dacian Cioloş a participat, luni, la “Ora prim-ministrului”, în Camera Deputaţilor, tema dezbaterii fiind legea electorală.

Dezbaterea de azi a vizat subiecte precum alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar şi pregătirea alegerilor parlamentare şi garantarea accesului cetăţenilor din diaspora la votul prin corespondenţă.

Cioloş: Partidele să-şi asume dezbaterea

“Decizia privind alegerile locale a fost luată de Parlament acum un an. Subiectul a fost repus în discuţie acum, după ce s-a cerut în stradă revenirea la două tururi. O majoritate este cea care tranşează. Guvernul nu poate să intervină să modifice o legislaţie fără acordul Parlamentului”, a spus premierul.

“S-au exprimat păreri diferite referitor la oportunitatea modificării legislaţiei acum. Aici ar trebui să se concentreze discuţia între cei care doresc să modifice legislaţia şi ceilalţi, pentru că majoritatea partidelor nu am avut impresia că au exprimat opinii ferme contrare ideii de alegeri în două tururi pentru alegerile locale. Şi partidul sau partidele care doresc modificarea legislaţiei acum trebuie să-şi asume şi această dezbatere şi să o conducă, aşa cum o fac cu dezbaterea actuală, nu culpabilizând Guvernul că nu doreşte să folosească instrumente de modificare a legii, sistem de modificare a legii, pe care, în urmă cu ceva vreme, îl contestau aceste partide când Guvernele precedente l-au folosit”, a mai spus Cioloş.

O parte din prefecţi vor fi schimbaţi

“Prefecţii se află în evaluare, o parte din ei vor fi schimbaţi din cauza lipsei de performanţă. Prefecţii care vor să se implice în alegeri vor fi invitaţi să îşi părăsească posturile. La fel şi în cazul funcţionarilor publici”, a anunţat Dacian Cioloş în Parlament.
“Legat de organizarea alegerilor cu oamenii fostului guvern, vreau să vă spun că aproape toţi secretarii de stat au fost schimbaţi. Celor care au rămas le-am pus clar în vedere că pe perioada mandatului le cer să nu facă politică de partid dacă vor să rămână în Guvern. Legat de votul multiplu pregătim punerea în aplicare a unui sistem de votare care va înregistra fiecare votant cu cartea de identitate pentru a evita votul multiplu”, a mai spus primul ministru.

Senatorii au trimis legea celor două tururi în comisii

Conducerea Senatului a decis luni să retrimită la comisiile de specialitate proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Chestorul Senatului, liberalul Cristian Bodea, a explicat că rapoartele anterioare ale proiectului de lege al PNL au fost anulate, noile comisii sesizate fiind cea juridică şi cea de constituţionalitate. Anterior, proiectul primise rapoarte de la Comisiile de administraţie şi juridică. El a precizat că atât anularea rapoartelor anterioare, cât şi retrimiterea proiectului către comisii au înregistrat 8 voturi “pentru” şi 4 “împotrivă”.

“PSD a propus anularea rapoartelor date de comisiile Senatului pe acest proiect pentru că ar fi fost funcţională până în 30 decembrie Comisia de Cod electoral. Noi am considerat, cei de la PNL, că acea comisie avea mandat doar pentru elaborarea legilor, iar pentru următoarele amendamente trebuia să se urmeze cursul firesc şi că acele rapoarte sunt valabile. PSD a forţat un vot de anulare a rapoartelor date de comisii, au trecut acest vot de anulare cu opt la patru. PNL a votat împotrivă”, a afirmat luni Bodea după şedinţa Biroului permanent.

În opinia sa, această procedură are ca “argument politic tragerea de timp”.”O vor mai învârti (n.r. la Comisii), o votăm prin martie în Senat, se duce la Cameră şi iese legea prin septembrie şi s-ar putea să iasă cu două tururi”, a adăugat Bodea.

El a mai precizat că PNL va cere săptămânal în Biroul permanent ca rapoartele comisiilor să se întocmească cu celeritate.

Plenul Senatului a respins luni ;i propunerea liderului grupului PNL, Ion Popa, de a introduce pe ordinea de zi proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, fiind înregistrate 73 de voturi ‘împotrivă’, 42 ‘pentru’ şi două abţineri. Nemulţumiţi că nu li s-a acordat cuvântul în plen pentru justificarea votului, senatorii PNL au părăsit şedinţa.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with