Image 1
Image 2

Cine va înhăța subiectul familiei tradiționale?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu știm dacă PSD beneficiază sau nu de serviciile unei firme specializate, dar este cert că partidul lui Liviu Dragnea reușește să se mențină constant în atenția opiniei publice. PSD generează știri, produce evenimente pe bandă rulantă, propune soluții, face promisiuni obligând populația să viseze neîntrerupt la o viață mai bună.

În spatele activităților zilnice se află o rezervă inepuizabilă de subiecte.
În felul acesta agenda națională este ocupată în proporție covârșitoare de PSD. Dacă nu se întâmplă ceva în parlament, are loc un eveniment aparent major la guvern, la partid sau pur și simplu în mass media. Chiar dacă există sincope, ele sunt acoperite de declarații politice din poarta partidului.

Avidă se știri, presa aleargă după politicieni, pentru ca apoi o declarație banală, o replică de doi bani să fie întoarsă pe toate fețele până apare altceva, poate la fel de banal, însă servită ca o știre-bombă.
PNL, de fapt toate partidele de opoziție, nu fac față avalanșei mediatice, cele mai multe instrumentate de PSD, altele provocate de mass media.

În acest context, de ocupare quasitotală a spațiului public, se înscrie și recenta propunere de organizare a unui referendum pe tema familiei. A ieșit vicepremierul Stănescu cu anunțul că guvernul va organiza un referendum în luna mai. A fost confirmat de Liviu Dragnea. Este o mare urgență scoaterea la vot a românilor pentru a se stabili ce fel de familie doresc, una tradițională dintre un bărbat și o femeie, sau una neconvențională între persoane de același sex?

Organizarea unui referendum cu această temă este clar că se face doar ca să ne aflăm în treabă. Răspunsul nu poate fi decât cel știut de toată lumea. Dar iată că PSD dă de lucru tuturor. Va scoate la muncă mai ales Biserica. Preoții sunt deja antrenați în munca de lămurire a populației. În toiul campaniei electorale se vor cimenta legăturile dintre PSD și preoți, mai ales cei ortodocși. Ceea ce nu însemnă că celelalte culte nu vor fi la fel de active.

Un referendum, indiferent de temă, pune față în față forțele politice. De data aceasta singurul partid care înclină și spre opțiunea căsătoriilor nefirești este USR.
Cu câteva luni în urmă a avut loc o dispută internă dură, soldată cu supărarea fostului fondator Nicușor Dan.

S-ar putea întâmpla ca referendumul aparent simplu să nască vii dispute în societate. Cel puțin unul din scopurile acțiunii este de ordin politic. PNL, ca partid liberal, este teoretic predispus la mai multă libertate a individului.

Dificil va fi și pentru ALDE să susțină o singură formulă de căsătorie, dacă se pretinde cu adevărat un partid liberal. Sunt diferite nuanțe ale libertății individului, care pot veni în contradicție cu ideologia și doctrina unui partid.

Ca o adevărată pasăre de pradă, PSD a înhățat și acest subiect, erijându-se în marele susținător al familiei tradiționale.
Era familia în pericol iminent? Au devenit foarte agresive persoanele cu deviație sexuală? Nici vorbă. Nu există nicio statistică, niciun studiu, prin care să se demonstreze că fenomenul a luat o amploare la nivel național.

Cel mai plauzibil este că PSD face o manevră politică, o mișcare abilă prin care își creează încă o ocazie de a se apropia de electorat. Practic, referendumul este o repetiție pentru alegerile europene din primăvara anului viitor, o pregătire pentru alegerile prezidențiale din 2019.

Dai în vouchere, dai în turism

Fără să putem numi “Reformă” iniţiativa primului ministru Marcel Ciolacu este meritorie în sine. Adică omul vrea, dar nu se poate. O dată se opune sistemul, altădată PNL, întotdeauna oamenii din sectorul propus a fi revăzut, revizuit, restructurat, reorganizat, reconfigurat.