Image 1
Image 2

Cine va acapara nemulțumirile anti-sistem?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Manifestările de compasiune față de victimele teribilului accident în care au murit peste 30 de tineri, iar alții se zbat între viață și moarte se transformă încetul cu încetul într-o revoluție de catifea. Societatea întreagă începe să fie conștientă că lucrurile nu sunt în ordine. România și-a făurit un sistem care nu funcționează dacă nu este uns cu o alifie numită corupție.

Prin urmare mișcarea care se profilează poate fi numită o revoltă anti-sistem. Forma de manifestare este pașnică. Mii de oameni depun lumânări la locul tragediei, păstrează momente de reculegere. Au onorat morții cu prezența lor personalități de primă mărime. Ambasadorii Statelor Unite și Franței au fost printre primii.

Președintele Poloniei sosit la București pentru Summitul NATO a trecut întâi pe la clubul Colectiv. Pelerinajul continuă. În diferite locuri din țară oamenii se adună și depun  lumânări pentru cei care au avut parte de o moarte atât de groaznică și se roagă pentru cei răniți.

O notă discordantă face Biserica Ortodoxă. Patriarhul a refuzat să meargă la fața locului în care au murit acei tineri, motivul invocat de purtătorul de cuvânt al BOR, preotul Constantin Stoica, fiind acela că preoții ortodocși nu merg undeva neinvitați. De asemenea, a ținut să precizeze că biserica nu participă la manifestații.

Prin urmare preoții ortodocși nu participă nici la rugăciunile din restul țării. Deși invitați, preoții ortodocși nu au participat la rugăciunea organizată la Satu Mare, lângă statuia lui Vasile Lucaciu. Este problema lor. Într-o anumită măsură este și nu este, biserica fiind în fond a oamenilor, nu a preoților.

Iar oamenii și-ar fi dorit preoții acolo, lângă muribunzi, sau la locul în care și-au pierdut viața în cele mai groaznice chinuri, arși de vii, o seamă de tineri. Este, pe de altă parte adevărat, că au apărut câteva pancarde pe care scria “Prea multe catedrale, prea puține spitale”. Fără comentarii.

În mod destul de discret, oamenii politici își manifestă și ei solidaritatea și compasiunea cu familiile greu încercate. Întrebarea este dacă se gândește cineva, vreo forță politică, să profite de această tragedie, națională până la urmă? Orice manifestare anti-sistem are o direcție clară.

Nemulțumirile, furia, se îndreaptă spre clasa conducătoare. În cazul acesta nu poate fi delimitat un singur vinovat. ISU trebuia să verifice, Primăria Sectorului 4 trebuia să știe ce se întâmplă în teritoriul administrat de ea, spitalele trebuiau să fie mai bine dotate etc. etc. etc.

Președintele Iohannis în intervenția lui a tras o concluzie dureroasă: corupția începe să ucidă. Mai departe va înțelege fiecare ce va dori. O problemă se ivește. Este destul de probabil ca tinerii să înțeleagă că nemulțumirea lor trebuie să se îndrepte împotriva guvernului actual. PSD, fiind acum la guvernare, va plăti pentru toate greșelile care le-au făcut toate guvernele ultimilor 25 de ani.

În mod cu totul particular, UNPR este prins la mijloc nu doar pentru că primarul Sectorului 4, Popescu-Piedone, este de la acest partid, ci și pentru accidentul în care și-a pierdut viața polițistul ce conducea convoiul vicepremierului Gabriel Oprea, liderul UNPR. Tot de la UNPR este și ultimul arestat pentru corupție, Urdăreanu.

PNL, ca partid interesat direct de preluarea puterii, ar putea încerca să confiște aceste manifestări ce aduc a revoluție de catifea. Va avea curajul să meargă atât de departe? Cum va proceda? Rămâne de văzut.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Chiar atât de periculoasă este inteligenţa artificială?

În timp ce ţări precum Germania şi Franţa consideră că este nevoie de o întâlnire la cel mai înalt nivel pentru a dezbate un subiect ce părea un nou joc pe internet, inteligenţa artificială, a izbucnit un nou focar de instabilitate, un război între Israel şi grupările Hamas.

Sigla Informatia Zilei

Sfaturi de pe margine

Asculta acest articol Ce mai fac, ce mai spun foştii? Unii dau sfaturi, alţii au reintrat în anonimatul din care