Audienţe în direct, cu Ioan Anițaș, invitați: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociație versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Anițaș, invitați: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociație versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educație ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiția cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paște în parohiile greco-catolice din Ciuperceni și Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Știri 13.30 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, invitat: Petre Doroș. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Anițaș, invitați: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativității în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Știri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Știri

Cine va acapara nemulțumirile anti-sistem?

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Manifestările de compasiune față de victimele teribilului accident în care au murit peste 30 de tineri, iar alții se zbat între viață și moarte se transformă încetul cu încetul într-o revoluție de catifea. Societatea întreagă începe să fie conștientă că lucrurile nu sunt în ordine. România și-a făurit un sistem care nu funcționează dacă nu este uns cu o alifie numită corupție.

Prin urmare mișcarea care se profilează poate fi numită o revoltă anti-sistem. Forma de manifestare este pașnică. Mii de oameni depun lumânări la locul tragediei, păstrează momente de reculegere. Au onorat morții cu prezența lor personalități de primă mărime. Ambasadorii Statelor Unite și Franței au fost printre primii.

Președintele Poloniei sosit la București pentru Summitul NATO a trecut întâi pe la clubul Colectiv. Pelerinajul continuă. În diferite locuri din țară oamenii se adună și depun  lumânări pentru cei care au avut parte de o moarte atât de groaznică și se roagă pentru cei răniți.

O notă discordantă face Biserica Ortodoxă. Patriarhul a refuzat să meargă la fața locului în care au murit acei tineri, motivul invocat de purtătorul de cuvânt al BOR, preotul Constantin Stoica, fiind acela că preoții ortodocși nu merg undeva neinvitați. De asemenea, a ținut să precizeze că biserica nu participă la manifestații.

Prin urmare preoții ortodocși nu participă nici la rugăciunile din restul țării. Deși invitați, preoții ortodocși nu au participat la rugăciunea organizată la Satu Mare, lângă statuia lui Vasile Lucaciu. Este problema lor. Într-o anumită măsură este și nu este, biserica fiind în fond a oamenilor, nu a preoților.

Iar oamenii și-ar fi dorit preoții acolo, lângă muribunzi, sau la locul în care și-au pierdut viața în cele mai groaznice chinuri, arși de vii, o seamă de tineri. Este, pe de altă parte adevărat, că au apărut câteva pancarde pe care scria “Prea multe catedrale, prea puține spitale”. Fără comentarii.

În mod destul de discret, oamenii politici își manifestă și ei solidaritatea și compasiunea cu familiile greu încercate. Întrebarea este dacă se gândește cineva, vreo forță politică, să profite de această tragedie, națională până la urmă? Orice manifestare anti-sistem are o direcție clară.

Nemulțumirile, furia, se îndreaptă spre clasa conducătoare. În cazul acesta nu poate fi delimitat un singur vinovat. ISU trebuia să verifice, Primăria Sectorului 4 trebuia să știe ce se întâmplă în teritoriul administrat de ea, spitalele trebuiau să fie mai bine dotate etc. etc. etc.

Președintele Iohannis în intervenția lui a tras o concluzie dureroasă: corupția începe să ucidă. Mai departe va înțelege fiecare ce va dori. O problemă se ivește. Este destul de probabil ca tinerii să înțeleagă că nemulțumirea lor trebuie să se îndrepte împotriva guvernului actual. PSD, fiind acum la guvernare, va plăti pentru toate greșelile care le-au făcut toate guvernele ultimilor 25 de ani.

În mod cu totul particular, UNPR este prins la mijloc nu doar pentru că primarul Sectorului 4, Popescu-Piedone, este de la acest partid, ci și pentru accidentul în care și-a pierdut viața polițistul ce conducea convoiul vicepremierului Gabriel Oprea, liderul UNPR. Tot de la UNPR este și ultimul arestat pentru corupție, Urdăreanu.

PNL, ca partid interesat direct de preluarea puterii, ar putea încerca să confiște aceste manifestări ce aduc a revoluție de catifea. Va avea curajul să meargă atât de departe? Cum va proceda? Rămâne de văzut.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.