Image 1
Image 2

Cine sunt liderii protestatarilor și ce urmăresc?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Rezultatele alegerilor din Bulgaria explică în foarte mare măsură motivul protestelor împotriva restricțiilor impuse de guverne.

Țări mărginașe, așezate în extremitatea sud-estică a UE, în linii mari, Bulgaria a trecut prin aceleași etape ca România. Și Uniunea Europeană a tratat cele două țări la pachet. Ultimele la intrarea în UE, ultimele la aderarea în Spațiul Schengen.

Dacă la alegerile din 2020, în România a apărut un partid din “spuma mării”, dacă tot împărt plajele de pe malurile Mării Negre, în urma alegerilor de duminică, 4 aprilie, bulgarii au votat nu unul, ci trei partide anti-mască. Partidul populist numit “Există un astfel de popor”, condus de un fel de manelist, a obținut 19% din voturi, o altă formațiune “Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți” un partid socialist-liberal, a obținut 11%. Al treilea partid cu peste 5% se cheamă nici mai mult nici mai puțin decât “Ridicați-vă! Jos Mafia”.

Partidul de centru-dreapta, “Cetățenii pentru dezvoltarea Europeană a Bulgariei”, aflat la guvernare, a obținut 24%, iar Partidul Socialist Bulgar, 14,9%.

Cele trei partide populiste, anti-restricții, anti-mască, cumulează aproximativ 35% din voturi.

Este adevărat că acestea sunt rezultate parțiale, dar ele arată direcțiile spre care tind să se îndrepte voturile cetățenilor datorită crizei de pandemie.

De regulă în fiecare țară există un singur partid populist, cumulând aproximativ 10% din voturile populației cu drept de vot. Bulgaria atinge un record de care, după cum se prezintă situația, nu este departe nici România.

AUR este deja partid parlamentar. Declară că nu este organizatorul protestelor, dar le sprijină. Senatoarea Șoșoacă are deja propria direcție. Exclusă din AUR, până la urmă își va face propriul partid. Un alt grup de protestatari este condus de Pompiliu Diplan, alt grup de Iulian Capsali.

Diplan, de profesie IT-ist, fost apropiat al lui Liviu Dragnea, dar și al lui George Simion, este adeptul teoriei conspiraționiste mondiale. Iulian Capsali, tată a nouă copii, este regizor și publicist.

Patru nume – George Simion, Diana :oșoacă, Pompiliu Diplan, Iulian Capsali – se pregătesc să se înscrie în rândul liderilor politici populiști. Scopul fiecăruia este înființarea unui partid propriu. Fiecare își adună proprii protestari.

Este posibil ca unul dintre ei să reprezinte interesele AUR. Că vor fuziona sau vor deveni concurenți rămâne de văzut.

Cert este că ei se adresează aceluiași electorat, cel care a trimis AUR în parlament.

Coaliția de guvernare este fragilă, dar în fața acestei concurențe fără precedent, este condamnată să fie unită. PSD susține tacit protestele și nu este exclus să cocheteze cu acești pretendenți la celebritate profitând de pandemie.

Același fenomen, cu un mai mic sau mai mare succes de public, apare în toate țările. Se vorbește despre o schimbare radicală post-pandemie, dar adevărata schimbare are loc în timpul pandemiei. Lumea se întoarce cu susu-n jos acum.

Dacă pandemia ar dispărea peste noapte, toate aceste nuclee de viitoare partide politice nu ar mai avea direcție. Acești lideri încă în fașă vor fi obligați să-și adapteze discursurile, păstrându-și direcția anti-sistem.

Partidele tradiționale nu pot rămâne impasibile în fața acestei realități. Fiecare înțelege să reacționeze în felul său. PNL, ca principal partid de guvernare, deținând și ministerul de Interne, a ales calea blândeții. Polițiștii și jandarmii au primit ordinul să fie îngăduitori cu protestatarii. În caz contrar ar deveni ținta lor.

USR, tot un partid lansat prin proteste, simte că i se fură ceva ce i-a aparținut: strada. Din această cauză #reziștii tratează protestarii cu dispreț. Dan Barna i-a făcut huligani.

UDMR rămâne înafara jocului, nu se amestecă, dar din când în când Kelemen Hunor transmite câte un apel la calm.
În acest moment, nu este foarte clar în terenul cărui partid se află mingea. Totul depinde de evoluția pandemiei după vaccinarea unui număr foarte mare de cetățeni.

Ce se va întâmpla dacă numărul infectărilor și deceselor nu va scădea după vaccinarea anti-Covid? Nimeni nu știe. Ceea ce se știe cu precizie este că pandemia deja a creat un nou tip de politician, cea mai mare vizibilitatea având-o senatoarea Șoșoacă.

Sigla Informatia Zilei

Ţara jumătăţilor de adevăr

Asculta acest articol Un eşec nu se poate transforma într-o victorie. Oricât s-ar strădui întreaga populaţie, România a căzut examenul