18.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 01.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 02.35 Ne cheamă natura 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.20 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 05.20 Cultură, Fior de Zatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste . 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Perspective de dezvoltare a comunelor din zona metropolitană. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 09.15 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 09.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.30 Teleshopping 14.55 Cultură, cu Vera Pop,invitat: Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.20 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licenţă pro. 16.15 Cultură, Fior de Zatmar 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan.

Cine reprezintă acum “actuala putere”?

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu se ştie cum va evolua noul guvern, însă este un uriaş orizont de aşteptare. Ceea ce se aşteaptă în mod normal de la un guvern instalat pentru patru ani se comprimă într-un singur an. Premierul Cioloş trebuie să facă într-un an cât au făcut alţi premieri în patru ani. În plus el poartă şi povara promisiunilor pe care le-a făcut Klaus Iohannis. Este, ca să spunem aşa, cel care trebuie să facă din România ţara “lucrului bine făcut”.

Tot în mâna premierului stă şi viitorul PNL. Dacă dă greş,  cu siguranţă liberalii nu vor fi câştigătorii alegerilor viitoare.  Va profita, în eventualitatea unui eşec, în primul rând PSD, apoi partidele mai mici care nu au votat guvernul Cioloş. Este vorba despre ALDE şi PMP. Şi Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu, încearcă săşi facă o platformă de partide de opoziţie.

Cei doi adversari se reîntâlnesc, fără să fie asociaţi, amândoi se profilează ca adversari ai actualei puteri. Care este actuala putere? Puterea executivă se află acum în mâna preşedintelui şi premierului. Parlamentul, prin faptul că niciun partid nu se află la guvernare, întruchipează în cel mai înalt grad puterea legislativă. Acum parlamentarii nu au altceva de făcut decât legi.

Se poate spune că separaţia puterilor în stat a ajuns la cota cea mai înaltă. Justiţia este mai liberă ca oricând. Politicul a fost pus la colţ. Singurul pericol în ceea ce priveşte actul de justiţie este integritatea oamenilor din sistem. Dacă nu se vor lăsa corupţi, lucrurile se vor aşeza  într-un timp relativ scurt.

Dacă separaţia puterilor în stat este, în sfârşit reală, urmează ca instituţiile să înceapă să funcţioneze la capacitatea maximă. Condiţia este ca niciuna dintre puteri să nu încerce să intre peste altă putere. Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de preşedinte al Senatului a acuzat DNA-ul de abuz. El trage un semnal de alarmă avertizând că democraţia este în pericol şi pentru că partidele nu au generat guvernul actual.

Fostul preşedinte Traian Băsescu merge în aceeaşi direcţie, acuzând faptul că ne îndreptăm spre o republică a procurorilor. Deşi sunt două voci izolate, în principiu ei au dreptate. Dar după cum arată situaţia din ţară, după cât de adânc a penetrat corupţia instituţiile statului, nu există o altă variantă. DNA-ul trebuie săşi continue acţiunile în forţă, chiar dacă uneori se creează impresia că se încalcă drepturile omului.

Din această perspectivă, “actuala putere” este reprezentată şi de o parte a Justiţiei. Alături de preşedinte şi premier, la masa puterii stă mâna lor înarmată DNA. Vor veni alături de ei şi alte instituţii cu rol coercitiv. Cum va reacţiona clasa politică? Se consolează partidele cu pierderea puterii efective, iar liderii lor se vor transforma peste noapte în îngeraşi?

Mai devreme sau mai târziu, puterea executivă va intra în conflict cu legislativul. Parlamentarii au obligaţii faţă de alegători. Fiecare ales când se află în colegiul său se loveşte de aceeaşi întrebare< “Ce aţi făcut pentru judeţ?”.  Parlamentarii, în viziunea cea mai simplistă, au obligaţia de a aduce bani.

Până acum parlamentarii băteau la uşile miniştrilor şi cereau în numele alegătorilor bani pentru diverse trebuinţe, drumuri, poduri, biserică, şcoală etc. Toate acestea s-au terminat. Mai precis, se vor petrece în cadru instituţional, prin interpelări în Parlament. Asta este doar una dintre feţele transparenţei.

Anul acesta este foarte posibil să nu se pună o presiune foarte mare pe guvern. Dar anul viitor vin alegerile. Fără fonduri repartizate pe criterii politice, campania electorală va lua o turnură cu totul nouă. Puterea, adică guvernul, nu va interveni alocând bani pentru susţinerea unor primari.

Prin urmare, bătălia se va da pe programe. Desigur, pigmentate din plin cu atacuri la persoană. Chiar nu va participa deloc la bătălia politică şi electorală ceea ce numim “actuala putere”? Aşa ceva este de neimaginat.

Abonează-te acum Online!