Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogaş. Titlul emisiunii: Dezvoltarea comunităţilor prin accesarea de fonduri (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Mariana Sălăgean, Iuliu Ilyes, Adrian Cozma. Titlul emisiunii: Liberalii au întocmit „Cartea Neagră a guvernării PSD-ALDE”(reluare) 02.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 03.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 04.10 Danţul bixădenilor la Ciuperca din Borcut 04.33 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Ciprian Crăciun 05.26 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Rodica Borlan. Titlul emisiunii: Crucea Roşie învaţă tinerii să salveze vieţi (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.38 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vanatoare 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Mariana Sălăgean, Iuliu Ilyes, Adrian Cozma. Titlul emisiunii: Liberalii au întocmit „Cartea Neagră a guvernării PSD-ALDE”(reluare) 13.00 Ştiri 13.34 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 14.36 Teleshopping 14.53 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 15.48 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: Curajul şi frica în viaţa creştinului 16.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu. Titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Unio Traian Vuia 17.40 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vass Zoltan. Titlul emisiunii: Cum ţinem virozele la distanţă? 18.38 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Petru Ştefănescu. Titlul emisiunii: 145 de ani de istorie a industriei lemnului în Satu Mare (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu 22.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Leontina Ghiţ. Titlul emisiunii: Formarea conştiinţei ecologice la vârsta preşcolară 23.30 Ştiri

Cine reprezintă acum “actuala putere”?

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu se ştie cum va evolua noul guvern, însă este un uriaş orizont de aşteptare. Ceea ce se aşteaptă în mod normal de la un guvern instalat pentru patru ani se comprimă într-un singur an. Premierul Cioloş trebuie să facă într-un an cât au făcut alţi premieri în patru ani. În plus el poartă şi povara promisiunilor pe care le-a făcut Klaus Iohannis. Este, ca să spunem aşa, cel care trebuie să facă din România ţara “lucrului bine făcut”.

Tot în mâna premierului stă şi viitorul PNL. Dacă dă greş,  cu siguranţă liberalii nu vor fi câştigătorii alegerilor viitoare.  Va profita, în eventualitatea unui eşec, în primul rând PSD, apoi partidele mai mici care nu au votat guvernul Cioloş. Este vorba despre ALDE şi PMP. Şi Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu, încearcă săşi facă o platformă de partide de opoziţie.

Cei doi adversari se reîntâlnesc, fără să fie asociaţi, amândoi se profilează ca adversari ai actualei puteri. Care este actuala putere? Puterea executivă se află acum în mâna preşedintelui şi premierului. Parlamentul, prin faptul că niciun partid nu se află la guvernare, întruchipează în cel mai înalt grad puterea legislativă. Acum parlamentarii nu au altceva de făcut decât legi.

Se poate spune că separaţia puterilor în stat a ajuns la cota cea mai înaltă. Justiţia este mai liberă ca oricând. Politicul a fost pus la colţ. Singurul pericol în ceea ce priveşte actul de justiţie este integritatea oamenilor din sistem. Dacă nu se vor lăsa corupţi, lucrurile se vor aşeza  într-un timp relativ scurt.

Dacă separaţia puterilor în stat este, în sfârşit reală, urmează ca instituţiile să înceapă să funcţioneze la capacitatea maximă. Condiţia este ca niciuna dintre puteri să nu încerce să intre peste altă putere. Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de preşedinte al Senatului a acuzat DNA-ul de abuz. El trage un semnal de alarmă avertizând că democraţia este în pericol şi pentru că partidele nu au generat guvernul actual.

Fostul preşedinte Traian Băsescu merge în aceeaşi direcţie, acuzând faptul că ne îndreptăm spre o republică a procurorilor. Deşi sunt două voci izolate, în principiu ei au dreptate. Dar după cum arată situaţia din ţară, după cât de adânc a penetrat corupţia instituţiile statului, nu există o altă variantă. DNA-ul trebuie săşi continue acţiunile în forţă, chiar dacă uneori se creează impresia că se încalcă drepturile omului.

Din această perspectivă, “actuala putere” este reprezentată şi de o parte a Justiţiei. Alături de preşedinte şi premier, la masa puterii stă mâna lor înarmată DNA. Vor veni alături de ei şi alte instituţii cu rol coercitiv. Cum va reacţiona clasa politică? Se consolează partidele cu pierderea puterii efective, iar liderii lor se vor transforma peste noapte în îngeraşi?

Mai devreme sau mai târziu, puterea executivă va intra în conflict cu legislativul. Parlamentarii au obligaţii faţă de alegători. Fiecare ales când se află în colegiul său se loveşte de aceeaşi întrebare< “Ce aţi făcut pentru judeţ?”.  Parlamentarii, în viziunea cea mai simplistă, au obligaţia de a aduce bani.

Până acum parlamentarii băteau la uşile miniştrilor şi cereau în numele alegătorilor bani pentru diverse trebuinţe, drumuri, poduri, biserică, şcoală etc. Toate acestea s-au terminat. Mai precis, se vor petrece în cadru instituţional, prin interpelări în Parlament. Asta este doar una dintre feţele transparenţei.

Anul acesta este foarte posibil să nu se pună o presiune foarte mare pe guvern. Dar anul viitor vin alegerile. Fără fonduri repartizate pe criterii politice, campania electorală va lua o turnură cu totul nouă. Puterea, adică guvernul, nu va interveni alocând bani pentru susţinerea unor primari.

Prin urmare, bătălia se va da pe programe. Desigur, pigmentate din plin cu atacuri la persoană. Chiar nu va participa deloc la bătălia politică şi electorală ceea ce numim “actuala putere”? Aşa ceva este de neimaginat.

Abonează-te acum Online!