19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Cine protestează mai tare?

Scris de Dumitru Păcuraru, 11 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Până la urmă tot ce este prea mult strică. Protestele probabil fac excepţie. Cu cât sunt mai multe şi mai dese cu atât mai mult nu se înţelege ce urmăresc.

Să presupunem că majoritatea parlamentară, în speţă PSD şi ALDE, ar renunţa la legile Justiţiei. Asta ar însemna că imediat protestatarii din stradă ar aplauda gestul lui Dragnea şi Tăriceanu?

Apoi, prin absurd, să presupunem că PNL şi USR ar lua iniţiativa şi ar face ele un proiect în care ar urma pas cu pas direcţia avansată de ministrul Toader. Ar mai ieşi protestatarii în stradă? Nu. Pentru că lucrurile sunt foarte clare. Protestatarii, aşa numita societate civilă, este antrenată într-un joc politic.

Protestele de acum nu seamănă cu protestele studenţeşti din anii ’60 care contestau tot. Protestele actuale sunt selective. Nu se ridică vocile pentru principii general-umane, ci pentru sau împotriva unei instituţii, pentru o persoană sau împotriva unei persoane.

Protestele din acest sezon nu au nimic în comun cu protestele din decembrie 1989, însă se pot găsi asemănări cu protestele din Piaţa Universităţii din 1990. Nu au anvergura lor. Şi, ca să folosim cuvinte mari, nici scopul nu este atât de nobil. Independenţa Justiţiei sună bine, dar în fond este o utopie să crezi că nişte partide vor ca ea să fie independentă, iar altele nu. Nu mai există naivi care să creadă că între partide există diferenţe atât de mari încât să fie despărţite de interese divergente.

Cu adevărat partidele se diferenţiază doar prin programe. PNL ar trebui să lase gargara stradală şi să se apuce de un program care să fie o alternativă viabilă la această bâţâială a PSD. Asta se aşteaptă de la liberali. Până la urmă şi procurorii şi judecătorii au exact atâta independenţă cât şi-o doresc. Ca şi libertatea, independenţa se câştigă, nu este un dar făcut de cineva.

Dacă PNL ratează şansa de a prezenta un program va veni cineva din spate. În niciun caz USR. După ce a cochetat cu ambele partide, Dacian Cioloş s-a decis să-şi facă un partid propriu. Probabil va transforma Platforma 100 într-o formaţiune politică. Un loc pentru încă un partid există însă numai din punctul de vedere al unor programe. Dacă va merge pe calea bătătorită de protestatarii în rândul cărora s-a aflat, un nou partid nu va face decât să fărâmiţeze şi mai mult dreapta. Dacă va veni tot cu independenţa justiţiei şi cu lupta anti-corupţie nu are cum să obţină mai multe rezultate decât PNL.

Rolul unui nou partid ar fi acela de a unifica dreapta. Un nou CDR, o nouă alianţă de tipul celei care l-a propulsat pe Traian Băsescu în funcţia de preşedinte în 2004. Aşa ceva este necesar, dar pare de-a dreptul imposibil.

Totuşi, Klaus Iohannis are nevoie de o platformă mai largă pentru prezidenţialele din 2019. Partidul lui Cioloş ar putea fi un semnal şi pentru PSD de a se decide asupra unui candidat.

Deocamdată PSD nu şi-a găsit un motiv plauzibil ca să scoată oamenii în stradă. Împotriva cui să protesteze din moment ce se află la guvernare? Un singur lucru i-ar putea însufleţi pe susţinătorii PSD-ului: un miting anti-prezidenţial. Ieşirea în stradă pentru Regele Mihai este un sacrilegiu. Tocmai partidul care l-a ţinut departe de ţară timp de şase-şapte ani? Nu este credibil. Mai degrabă PSD exersează. Vrea să vadă dacă mai are priză la oameni.

Abonează-te acum Online!