Image 1
Image 2

Cine poate participa la competiţii sportive? Anunţul lui Raed Arafat

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul a prelungit pentru încă 30 de zile starea de alertă instituită pe teritoriul României începând cu data de 13 mai, dar a anunțat unele măsuri de relaxare. Printre principalele noutăți se numără eliminarea restricţiei privind participarea la procesiuni sau pelerinaje religioase în alte localități decât cele de domiciliu sau de reşedinţă, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat.

De asemenea, șeful DSU a declarat că este luată în calcul participarea spectatorilor la competițiile sportive. Mai întâi vor fi organizate evenimente-pilot în care va  fi permis accesul persoanelor vaccinate, al celor care prezintă rezultatul unui test PCR negativ, dar nu mai vechi de 72 de ore, și al celor care au dovada că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de ultimele 15 zile. De asemenea, va fi permis accesul persoanelor care prezintă dovada unui test antigen certificat, dar care să nu aibă mai mult de 24 de ore.

 

Arafat: A fost eliminată interdicția participării la pelerinaje religioase

Se menține obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Ca element de noutate este crearea de posibilități în așa fel încât competițiile sportive să se poată desfășura în România cu participarea spectatorilor doar ca evenimete test sau pilot, cu aprobarea CNSU pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore.

Șeful DSU s-a mai referit şi la activitatea la cinema, concerte, teatre, cu participarea publicului peste 50%, doar ca evenimente test sau pilot.

Potrivit lui Arafat va fi permisă circulaţia persoanelor în 13 mai 2021, între orele 2-5 dimineaţa pentru Ramadan. De asemenea, este eliminată restricţia legată de domiciliu privind participarea la pelerinaje religioase sau procesiuni.

”Până pe 1 iunie se mai fac analize de Comitetul interministerial şi pentru măsurile de 1 iunie sau după 1 iunie se revine până atunci cu alte acte”, a mai spus Arafat.

Întrebat cât va mai fi prelungită starea de alertă, Raed Arafat a precizat: ”Analiza la CNCCI reunoaşte că situaţia e spre îmbunătăţire, dar să vedem cum merge situaţia luna asta, dacă rămâne stabilă sau creşte numărul cazurilor. Starea de alertă ne permite luarea unor măsuri care sunt însă necesare.

Dacă se stabilizează situaţia, se va opri. Nimeni nu are niciun interes să menţină România în starea de alertă nicio zi în plus (…) Depinde cum evoluăm. Nu am zis clar după o lună sau două. Declararea stării de alertă depinde să ajungem la stabilitate şi nu mai avem nevoie de ea”, a mai afirmat Arafat. 

Întrebat dacă i se pare corectă divizarea societăţii între vaccinaţi şi nevaccinaţi în ceea ce priveşte accesul la restaurante sau evenimente culturale, Arafat a răspuns: “Acum noi vorbim de evenimentele test sau pilot, care sunt peste capacităţile maxime stabilite prin incidenţe, deci la acest moment, când ai incidenţa sub 1,5 şi funcţionează la 50% capacitatea, acolo nu este divizat nimic”.

El spune că autoritățile nu împart populația în vaccinați sau nevaccinați, ci în vaccinată sau testată sau care a avut boala în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile. “Nu vrei să te vaccinezi, te testezi, deci ai alternative”, a spus șeful DSU.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with