Image 1
Image 2

Cine n-ar vrea să fie prim ministru?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cea mai dură replică pe care a lansat-o până acum Liviu Dragea către președintele Iohannis sună, de fapt blând, ca o adiere de primăvară. “Să ne spună domnul președinte nu doar că nu-l mai vrea pe Victor Ponta premier, ci și de ce nu îl mai vrea?” Oare chiar nu știe domnul Dragnea de ce îi cere președintele mereu demisia lui Victor Ponta? Nici vorbă.

În realitate, în acest mod îi cere președintele PSD în mod public lui Klaus Iohannis o audiență, o întâlnire. Că lucrurile trebuie clarificate nu există nicio îndoială. După cum se vede zi de zi, cei doi nu pot colabora. Până și după negocierile cu reprezentanții FMI președintele și premierul au avut abordări diferite. Nu mai cad de acord asupra niciunei decizii.

Vehicularea unor nume pentru șefia guvernului este încă o dovadă în plus că se lucrează de zor la debarcarea actualului premier. Ar fi în interesul electoral al PSD să-și împrospăteze guvernul. Până acum s-a vorbit despre Vasile Dâncu și Valeriu Zgonea. În situația în care va fi desemnat Valeriu Zgonea cu formarea guvernului, se pune problema unui nou președinte al Camerei Deputaților. Probabil că PNL, poate chiar președintele Iohannis, va condiționa numirea unui prim ministru de la PSD cu cedarea funcției. În numele unei concordii, este posibil orice.

Al doilea nume vehiculat este al unui sociolog. Vasile Dâncu, fost ministru în guvernul Năstase, s-a remarcat ca un observator moderat al vieții politice. Ca sociolog și director al unui cunoscut institut de sondare, a “măsurat” cât se poate de corect toate partidele. Nu s-a văzut că ar fi ținut partea PSD. Nu s-a simțit, în comemtariile sale, nici că ar fi continuat să fie membru PSD sau că ar fi părăsit acest partid. El poate fi considerat mai degrabă un tehnocrat decât un politician. Desemnarea lui cu formarea unui nou guvern probabil ar întruni mai multe adeziuni din partea opoziției și a președintelui Iohannis decât contracandidatul său Valeriu Zgonea.

În schimb nu cunoaștem poziția PSD. Trecând peste faptul că Valeriu Zgonea nu și-ar dori să ajungă premier, din punct de vedere politic, social democrații este logic să încline spre un om care este mai apropiat de partid. Probabil că Vasile Dâncu va avea sprijinul lui Liviu Dragnea. Dar nici Valeriu Zgonea nu va sta cu brațele încrucișate. Cel puțin până la congres, se știa că Dragnea are sprijinul oamenilor din teritoriu, al baronilor locali, iar Zgonea avea de parte asa parlamentarii. Lupta va fi strânsă. Nu doar în interiorul PSD.

Un cuvânt greu de spus în numirea unui nou prim ministru vor avea și partidele din coaliție. Gabriel Oprea, omul care a spus de nenumărate ori că nu vrea să fie prim ministru, are opinii foate ferme când vine vorba despre funcționarea guvernului. Este el mai apropiat de Valeriu Zgonea? A rămas în relații bune cu Vasile Dâncu de pe vremea guvernului Năstase? Pe de altă parte, ca susținător al președintelui Iohannis, liderul UNPR va înclina balanța în direcția în care îl va ruga președintele.

Mai greu de convins va fi liderul ALDE. Călin Popescu Tăriceanu este mai ferm în ceea ce privește relația cu președintele Iohannis. Nu își va dori ca premier un om care să fie mai apropiat sau mai îngăduitor cu PNL. Șansa partidului său în viitoarele alegeri este să se situeze pe o poziție radicală față de PNL și chiar față de președintele Iohannis. Pe de altă parte, cu un premier ca Vasile Dâncu există mai multe șanse să se implemeteze măsuri de reformă mai liberale decât cu social-democratul Zgonea.

La vânătoarea de funcții

Întâmplarea face ca 2024 să fie cel mai electoral an din istorie, miliarde de oameni s-au prezentat sau se vor prezenta la vot.