23.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina. 02.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni:Scandal pe seama confesiunilor religioase. 05.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Balogh Sándor. Titlul emisiunii: Administrarea fondurilor de vânătoare în timpul iernii. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 09.45 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 14.45 Teleshopping 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni: Scandal pe seama confesiunilor religioase. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ioînuţ Blăjan, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Noutăţi la început de an din boxul sătmărean. 16.45 Cultură 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina.

Cine-i şeful?

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

S-a intrat în an electoral. În mai vor avea loc alegeri în întreaga Uniune Europeană. Deci se află în campanie electorală tot ce mişcă în Europa, cu excepţia Elveţiei, a Marii Britanii şi a câtorva ţări din fosta Iugoslavie. Lupta politică va fi mai acerbă decât în alte campanii similare pentru că UE se află la o răscruce, foarte probabil în faţa unei crize.

Pe de o parte din cauza BREXIT-ului, pe de altă parte din cauza posibilei intrări în recesiune a economiei Germaniei. Protestele din Franţa se pot extinde. Partidele radicale devin mai agresive.
Ţările mici realizează că sunt tratate ca state de mâna a doua. Multinaţionalele au interese divergente faţă de ţările în care operează, devenind mai puternice financiar, şi politic, decât ţările care înaintează cu viteza a doua.

În acest context, România devine o ţară-cheie. Cel puţin aşa le place unor politicieni să creadă. Exact în această perioadă deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Este, deci, un fel de şef al Europei? Nu. Este omul de la ghişeu, care trebuie să ţină o gestiune. Cetăţenii obişnuiţi din ţările UE habar nu vor avea că România stă cocoţată pe un scaun de preşedinte. Este un fapt banal.

O importanţă mare se dă acestui lucru doar la noi acasă. Aici nu se ştie cine este şeful. Preşedintele Iohannis crede că i se cuvine cinstea de a juca rolul personajului principal. Guvernul, prin prerogativele pe care i le conferă Constituţia şi regulile de funcţionare a UE, se face responsabil şi pune în practică politicile economice ale UE.

Din această pricină pentru România următoarele luni se vor constitui într-o veritabilă criză politică. Klaus Iohannis se află în campanie electorală pentru obţinerea celui de-al doilea mandat. A dovedit în cei patru ani că îi place puterea, că îi place să fie şeful cel mare.
La rândul lui, PSD a dat nenumărate dovezi că este un partid care se simte bine numai când este la guvernare. Este părintele baronilor locali.

Este partidul din rândul căruia miniştrii apar peste noapte. Pofta de putere a făcut să se schimbe trei guverne în doi ani, să fie desemnaţi şi apoi înlocuiţi peste 70 de miniştri într-o foarte scurtă perioadă de timp. Şefi peste şefi, directori după directori, se rotesc într-o veselie. Nu întâmplător unui individ care a fost ministru acum 10-15-20 de ani i se spune pe veci „domnule ministru”. Asta spune multe despre plăcerea, uneori diabolică, de a deţine putere şi influenţă în România.

România este ţara luptelor politice. Aici intră şi lupta anti-corupţie, şi lupta pentru putere din interiorul partidelor. Mai puţin intră lupta pentru o viaţă mai normală, pentru mai multă educaţie, pentru sănătate. Acestea sunt anexe ale luptei politice.

Mai mult decât în alte părţi, în România lupta politică este personalizată. Nu se combat idei şi principii nocive, ci persoane şi indivizi. Nu se luptă preşedintele României cu primul ministru şi preşedintele PSD, ci se luptă Klaus Iohannis cu Viorca Dăncilă şi Liviu Dragnea.

Care sunt armele? Cele mai simple. Un fel de luptă cu pietre şi bâte în era armelor cu laser. Unul îl face pe celălalt infractor, celălalt zice că hoţul strigă hoţul. Culmea ar fi să aibă fiecare dreptate în ceea ce spune despre celălalt. Adică să fie şi unii şi alţii infractori şi hoţi.

Totuşi, lucrurile nu sunt atât de simple. Dacă ar funcţiona statul ca un stat de drept, dacă justiţia ar fi Justiţie, şi pe deasupra politicienii ar fi ghidaţi în lupta lor de principii şi reguli unanim respectate, România ar deveni o ţară suportabilă. Şi nu ar mai conta cine este Şeful.

Abonează-te acum Online!