21.11.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Adrian Albu, Alexandru Horvat. Titlul emisiunii: Noii miniştri au depus jurământul .(reluare) 01.40 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.10 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 05.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitaţi: Loga Lorand, Loga Hajnalka. Titlul emisiunii: Noi recorduri doborâte de Loga Dance School.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 09.45 La Psiholog 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii:Sfinţii, prietenii noştri. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Adrian Albu, Alexandru Horvat. Titlul emisiunii: Noii miniştri au depus jurământul .(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 14.40 Teleshopping 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitat: Terely Mihai. Titlul emisiunii: Clubul CS Unio a câştigat concursul pe care la organizat. 17.00 Cultură – România 1918 oameni, momente şi imagini. 18.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessey. Titlul emisiunii: Un nou program de educaţie ecologică adresat tinerilor: Labirintul reciclării. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitat: Ovi D Pop. Titlul emisiuni:Ovi D Pop ridică fotografia la nivel de artă.

Cine este liderul opoziţiei?

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă în tabăra puterii lucrurile sunt clare, preşedintele Iohannis afirmându-se ca un lider incontestabil, opoziţia este în ceaţă. Liviu Dragnea este preşedintele celui mai mare partid din opoziţie, dar se comportă el ca un adevărat lider al întregii opoziţii? Poate că PSD nu se consideră în opoziţie şi atunci situaţia începe să se clarifice.

Competiţia pentru postul vacant de lider al opoziţiei se duce între Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu.

Primul are avantajul că deţine o funcţie oficială. Este preşedintele Senatului. Al doilea se bucură de notorietatea obţinută de pe urma deţinerii celei mai importante funcţii în stat timp de zece ani. Amândoi au în spate partide mici. Cu ceva mai mulţi parlamentari, ALDE are avantajul de a fi într-un fel de alianţă cu fostele partide din coaliţia de guvernare. PMP are dezavantajul de a fi un partid şi mic şi izolat. Dar compensează prin experienţa  şi ambiţia lui Traian Băsescu.

Ambii politicieni au în spate ani lungi de experienţă. Vin din vremurile îndepărtate ale capitalismului incipient, primitiv. Pe scurt, figurile lor au traversat întreaga perioadă postcomunistă. În poziţii secundare la început, încet, încet au trecut peste cadavre pentru a ajunge în vârf.

Tăriceanu a rupt de câteva ori PNL, fie înfiinţând partide liberale, de la PNL, Aripa Tânără până la actualul ALDE, cu o mică escală la Partidul Liberalilor, PL. A îngropat câţiva preşedinţi al PNL, de la Radu Câmpeanu, la Valeriu Stoica, Theodor Stolojan. Nu a fost un mare simpatizant nici al lui Crin Antonescu. Cu o asemenea biografie în spate, mai are şanse de a deveni liderul întregii opoziţii?

Traian Băsescu nu are un trecut mai imaculat. S-a confundat multă vreme cu însăşi Transporturile. De la “aici sunt banii dumneavoastră“ la afirmaţia că România nu are nevoie de autostrăzi, ci doar de drumuri rapide, este unul dintre cei cărora li se poate spune în faţă că se află printre cei vinovaţi de lipsa autostrăzilor în România. Începuturile sale politice se pierd în ambiguitatea relaţiilor dintre tabăra lui Ion Iliescu şi a lui Petre Roman.

S-a remarcat prin ironia şi sarcasmul cu care şi-a tratat partenerii, de la Victor Ciorbea la Călin Popescu Tăriceanu. Are multe schelete în dulap, adunate de-a lungul timpului, ca ministru al transporturilor, ca primar general, apoi ca preşedinte. A distrus cariera politică a multor politicieni. Marele trofeu este, fără îndoială, Adrian Năstase. A stopat promovarea unora şi a contribuit la lansarea altora. Cel mai bun produs al său este Elena Udrea.

După cele două mandate prezidenţiale, a revenit în viaţa politică. Este liderul de facto al PMP. Fără să aibă nicio funcţie statutară în partid, vorbeşte în numele lui, îl reprezintă, îi dă direcţiile de acţiune. Nu se poate spune că îl reprezintă pentru că, deocamdată, acest partid este nefrecventabil. Adică nu vrea să stea nimeni de vorbă cu el.

Aceşti doi politicieni aspiră la  poziţia de lideri ai opoziţiei. Partidele din care fac parte sunt cotate în sondaje cu 6-7 procente. Se poate, deci, persupune că vor intra în viitorul parlament. Merită să lupte în continuare, fiecare în direcţia sa.

    Adevăratul lider al opoziţiei se lasă aşteptat. Victor Ponta, om cu calităţi de conducător, s-a retras din ring. Liviu Dragnea, cu un fel de a fi molcom, de parcă ar fi ardelean, datorită problemelor cu Justiţia nu se afirmă cu toată fermitatea ca opozant al guvernului actual şi al preşedintelui Klaus Iohannis. Aşadar, opoziţia nu are un lider. Are mulţi, mulţi şi mărunţi.

Abonează-te acum Online!