Image 1
Image 2

Cine este liderul opoziției?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă în tabăra puterii lucrurile sunt clare, președintele Iohannis afirmându-se ca un lider incontestabil, opoziția este în ceață. Liviu Dragnea este președintele celui mai mare partid din opoziție, dar se comportă el ca un adevărat lider al întregii opoziții? Poate că PSD nu se consideră în opoziție și atunci situația începe să se clarifice.

Competiția pentru postul vacant de lider al opoziției se duce între Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu.

Primul are avantajul că deține o funcție oficială. Este președintele Senatului. Al doilea se bucură de notorietatea obținută de pe urma deținerii celei mai importante funcții în stat timp de zece ani. Amândoi au în spate partide mici. Cu ceva mai mulți parlamentari, ALDE are avantajul de a fi într-un fel de alianță cu fostele partide din coaliția de guvernare. PMP are dezavantajul de a fi un partid și mic și izolat. Dar compensează prin experiența  și ambiția lui Traian Băsescu.

Ambii politicieni au în spate ani lungi de experiență. Vin din vremurile îndepărtate ale capitalismului incipient, primitiv. Pe scurt, figurile lor au traversat întreaga perioadă postcomunistă. În poziții secundare la început, încet, încet au trecut peste cadavre pentru a ajunge în vârf.

Tăriceanu a rupt de câteva ori PNL, fie înființând partide liberale, de la PNL, Aripa Tânără până la actualul ALDE, cu o mică escală la Partidul Liberalilor, PL. A îngropat câțiva președinți al PNL, de la Radu Câmpeanu, la Valeriu Stoica, Theodor Stolojan. Nu a fost un mare simpatizant nici al lui Crin Antonescu. Cu o asemenea biografie în spate, mai are șanse de a deveni liderul întregii opoziții?

Traian Băsescu nu are un trecut mai imaculat. S-a confundat multă vreme cu însăși Transporturile. De la “aici sunt banii dumneavoastră“ la afirmația că România nu are nevoie de autostrăzi, ci doar de drumuri rapide, este unul dintre cei cărora li se poate spune în față că se află printre cei vinovați de lipsa autostrăzilor în România. Începuturile sale politice se pierd în ambiguitatea relațiilor dintre tabăra lui Ion Iliescu și a lui Petre Roman.

S-a remarcat prin ironia și sarcasmul cu care și-a tratat partenerii, de la Victor Ciorbea la Călin Popescu Tăriceanu. Are multe schelete în dulap, adunate de-a lungul timpului, ca ministru al transporturilor, ca primar general, apoi ca președinte. A distrus cariera politică a multor politicieni. Marele trofeu este, fără îndoială, Adrian Năstase. A stopat promovarea unora și a contribuit la lansarea altora. Cel mai bun produs al său este Elena Udrea.

După cele două mandate prezidențiale, a revenit în viața politică. Este liderul de facto al PMP. Fără să aibă nicio funcție statutară în partid, vorbește în numele lui, îl reprezintă, îi dă direcțiile de acțiune. Nu se poate spune că îl reprezintă pentru că, deocamdată, acest partid este nefrecventabil. Adică nu vrea să stea nimeni de vorbă cu el.

Acești doi politicieni aspiră la  poziția de lideri ai opoziției. Partidele din care fac parte sunt cotate în sondaje cu 6-7 procente. Se poate, deci, persupune că vor intra în viitorul parlament. Merită să lupte în continuare, fiecare în direcția sa.

    Adevăratul lider al opoziției se lasă așteptat. Victor Ponta, om cu calități de conducător, s-a retras din ring. Liviu Dragnea, cu un fel de a fi molcom, de parcă ar fi ardelean, datorită problemelor cu Justiția nu se afirmă cu toată fermitatea ca opozant al guvernului actual și al președintelui Klaus Iohannis. Așadar, opoziția nu are un lider. Are mulți, mulți și mărunți.