17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Cine este liderul opoziţiei?

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă în tabăra puterii lucrurile sunt clare, preşedintele Iohannis afirmându-se ca un lider incontestabil, opoziţia este în ceaţă. Liviu Dragnea este preşedintele celui mai mare partid din opoziţie, dar se comportă el ca un adevărat lider al întregii opoziţii? Poate că PSD nu se consideră în opoziţie şi atunci situaţia începe să se clarifice.

Competiţia pentru postul vacant de lider al opoziţiei se duce între Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu.

Primul are avantajul că deţine o funcţie oficială. Este preşedintele Senatului. Al doilea se bucură de notorietatea obţinută de pe urma deţinerii celei mai importante funcţii în stat timp de zece ani. Amândoi au în spate partide mici. Cu ceva mai mulţi parlamentari, ALDE are avantajul de a fi într-un fel de alianţă cu fostele partide din coaliţia de guvernare. PMP are dezavantajul de a fi un partid şi mic şi izolat. Dar compensează prin experienţa  şi ambiţia lui Traian Băsescu.

Ambii politicieni au în spate ani lungi de experienţă. Vin din vremurile îndepărtate ale capitalismului incipient, primitiv. Pe scurt, figurile lor au traversat întreaga perioadă postcomunistă. În poziţii secundare la început, încet, încet au trecut peste cadavre pentru a ajunge în vârf.

Tăriceanu a rupt de câteva ori PNL, fie înfiinţând partide liberale, de la PNL, Aripa Tânără până la actualul ALDE, cu o mică escală la Partidul Liberalilor, PL. A îngropat câţiva preşedinţi al PNL, de la Radu Câmpeanu, la Valeriu Stoica, Theodor Stolojan. Nu a fost un mare simpatizant nici al lui Crin Antonescu. Cu o asemenea biografie în spate, mai are şanse de a deveni liderul întregii opoziţii?

Traian Băsescu nu are un trecut mai imaculat. S-a confundat multă vreme cu însăşi Transporturile. De la “aici sunt banii dumneavoastră“ la afirmaţia că România nu are nevoie de autostrăzi, ci doar de drumuri rapide, este unul dintre cei cărora li se poate spune în faţă că se află printre cei vinovaţi de lipsa autostrăzilor în România. Începuturile sale politice se pierd în ambiguitatea relaţiilor dintre tabăra lui Ion Iliescu şi a lui Petre Roman.

S-a remarcat prin ironia şi sarcasmul cu care şi-a tratat partenerii, de la Victor Ciorbea la Călin Popescu Tăriceanu. Are multe schelete în dulap, adunate de-a lungul timpului, ca ministru al transporturilor, ca primar general, apoi ca preşedinte. A distrus cariera politică a multor politicieni. Marele trofeu este, fără îndoială, Adrian Năstase. A stopat promovarea unora şi a contribuit la lansarea altora. Cel mai bun produs al său este Elena Udrea.

După cele două mandate prezidenţiale, a revenit în viaţa politică. Este liderul de facto al PMP. Fără să aibă nicio funcţie statutară în partid, vorbeşte în numele lui, îl reprezintă, îi dă direcţiile de acţiune. Nu se poate spune că îl reprezintă pentru că, deocamdată, acest partid este nefrecventabil. Adică nu vrea să stea nimeni de vorbă cu el.

Aceşti doi politicieni aspiră la  poziţia de lideri ai opoziţiei. Partidele din care fac parte sunt cotate în sondaje cu 6-7 procente. Se poate, deci, persupune că vor intra în viitorul parlament. Merită să lupte în continuare, fiecare în direcţia sa.

    Adevăratul lider al opoziţiei se lasă aşteptat. Victor Ponta, om cu calităţi de conducător, s-a retras din ring. Liviu Dragnea, cu un fel de a fi molcom, de parcă ar fi ardelean, datorită problemelor cu Justiţia nu se afirmă cu toată fermitatea ca opozant al guvernului actual şi al preşedintelui Klaus Iohannis. Aşadar, opoziţia nu are un lider. Are mulţi, mulţi şi mărunţi.

Abonează-te acum Online!