Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Lorand Turos. Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu fondul de pensii din pilonul II? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Ciocan, Ştefan Ressler, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis iese din ce în ce mai des în mulţime. (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla . 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat:Bornyasz Iosif. Titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Lorand Turos. Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu fondul de pensii din pilonul II? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Carmen Sas. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Ciocan, Ştefan Ressler, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis iese din ce în ce mai des în mulţime. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.50 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiuni: Îngrijirea tenului primăvara. 15.25 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat:. 18.30 Şedinţă a consiliului local Satu Mare 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură. 22.30 Concert 23.30 Ştiri

Cine este liderul opoziţiei?

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă în tabăra puterii lucrurile sunt clare, preşedintele Iohannis afirmându-se ca un lider incontestabil, opoziţia este în ceaţă. Liviu Dragnea este preşedintele celui mai mare partid din opoziţie, dar se comportă el ca un adevărat lider al întregii opoziţii? Poate că PSD nu se consideră în opoziţie şi atunci situaţia începe să se clarifice.

Competiţia pentru postul vacant de lider al opoziţiei se duce între Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu.

Primul are avantajul că deţine o funcţie oficială. Este preşedintele Senatului. Al doilea se bucură de notorietatea obţinută de pe urma deţinerii celei mai importante funcţii în stat timp de zece ani. Amândoi au în spate partide mici. Cu ceva mai mulţi parlamentari, ALDE are avantajul de a fi într-un fel de alianţă cu fostele partide din coaliţia de guvernare. PMP are dezavantajul de a fi un partid şi mic şi izolat. Dar compensează prin experienţa  şi ambiţia lui Traian Băsescu.

Ambii politicieni au în spate ani lungi de experienţă. Vin din vremurile îndepărtate ale capitalismului incipient, primitiv. Pe scurt, figurile lor au traversat întreaga perioadă postcomunistă. În poziţii secundare la început, încet, încet au trecut peste cadavre pentru a ajunge în vârf.

Tăriceanu a rupt de câteva ori PNL, fie înfiinţând partide liberale, de la PNL, Aripa Tânără până la actualul ALDE, cu o mică escală la Partidul Liberalilor, PL. A îngropat câţiva preşedinţi al PNL, de la Radu Câmpeanu, la Valeriu Stoica, Theodor Stolojan. Nu a fost un mare simpatizant nici al lui Crin Antonescu. Cu o asemenea biografie în spate, mai are şanse de a deveni liderul întregii opoziţii?

Traian Băsescu nu are un trecut mai imaculat. S-a confundat multă vreme cu însăşi Transporturile. De la “aici sunt banii dumneavoastră“ la afirmaţia că România nu are nevoie de autostrăzi, ci doar de drumuri rapide, este unul dintre cei cărora li se poate spune în faţă că se află printre cei vinovaţi de lipsa autostrăzilor în România. Începuturile sale politice se pierd în ambiguitatea relaţiilor dintre tabăra lui Ion Iliescu şi a lui Petre Roman.

S-a remarcat prin ironia şi sarcasmul cu care şi-a tratat partenerii, de la Victor Ciorbea la Călin Popescu Tăriceanu. Are multe schelete în dulap, adunate de-a lungul timpului, ca ministru al transporturilor, ca primar general, apoi ca preşedinte. A distrus cariera politică a multor politicieni. Marele trofeu este, fără îndoială, Adrian Năstase. A stopat promovarea unora şi a contribuit la lansarea altora. Cel mai bun produs al său este Elena Udrea.

După cele două mandate prezidenţiale, a revenit în viaţa politică. Este liderul de facto al PMP. Fără să aibă nicio funcţie statutară în partid, vorbeşte în numele lui, îl reprezintă, îi dă direcţiile de acţiune. Nu se poate spune că îl reprezintă pentru că, deocamdată, acest partid este nefrecventabil. Adică nu vrea să stea nimeni de vorbă cu el.

Aceşti doi politicieni aspiră la  poziţia de lideri ai opoziţiei. Partidele din care fac parte sunt cotate în sondaje cu 6-7 procente. Se poate, deci, persupune că vor intra în viitorul parlament. Merită să lupte în continuare, fiecare în direcţia sa.

    Adevăratul lider al opoziţiei se lasă aşteptat. Victor Ponta, om cu calităţi de conducător, s-a retras din ring. Liviu Dragnea, cu un fel de a fi molcom, de parcă ar fi ardelean, datorită problemelor cu Justiţia nu se afirmă cu toată fermitatea ca opozant al guvernului actual şi al preşedintelui Klaus Iohannis. Aşadar, opoziţia nu are un lider. Are mulţi, mulţi şi mărunţi.

Abonează-te acum Online!