Image 1
Image 2

Cine curăță terenul pentru viitorul președinte?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Din zece alegători cel puțin opt declară că nu înțeleg nimic din ce se întâmplă în țară. În loc să-i vadă pe candidații la președinție prezentându-și proiectele, văd cum intră pe porțile DNA politicieni dintre cei mai cunoscuți. Urmăriții penal au o notorietate mai mare decât prezidențiabilii. Întrebarea care persistă este de ce aceste lucruri se întâmplă acum, în plină campanie electorală? De ce nu s-au desfășurat aceste anchete înainte sau de ce nu au fost lăsate pentru perioada de după alegeri?

Aceasta este principala acuzație care i se aduce DNA-ului. Oamenii nu sunt revoltați pentru că sunt săltați politicienii corupți, ci pentru că perioada aleasă creează suspiciuni. O întrebare de bun simț ar fi pentru cine se face curățenie? Cine va fi beneficiarul acțiunii pe care o putem numi a “mâinilor curate”?
Dacă într-unul din marile dosare de corupție nu ar fi implicat și Ilie Sârbu, socrul premierului, ai fi tentat să crezi că o entitate necunoscută face curățenie pentru Victor Ponta, viitorul președinte.

Pentru prima oară după înființare, DNA se ocupă într-adevăr de megadosarele de corupție, nu de găinării. La începutul campaniei s-a spus că semnalul a fost dat de Traian Băsescu. S-a spus că intenționat s-au lăsat megadosarele pe ultima sută de metri. Coincizând cu campania prezidențială, campania procurorilor a fost interpretată drept una cu tentă politică.

Realitatea pare să fie alta. Abia acum, după ani de zile, românii află că s-au furat sute de milioane de euro. În fața contractelor de IT pălesc până și afacerile cu construcția de autostrăzi. Retrocedările, un alt capitol al marii corupții, abia acum se vede că este o afacere de sute de milioane de euro. De ce s-a așteptat atâta vreme? Este o întrebare inutilă.

Cert este că viitorul președinte, oricine va fi el, va păși pe un teren mai curat. Dar nu doar președintele care va fi ales se poate considera un beneficiar al campaniei anti-corupție. Contează și cine îl va înlocui pe Victor Ponta, în cazul în care va fi ales președinte. În PSD, fără să se vadă, a început lupta pentru succesiune. Nu se pronunță niciun nume, dar probabilitatea ca premierul să vină din afara partidului este mare. Un nume mai des vehiculat este George Maior. Directorul SRI a plecat de la PSD și se poate întoarce în fruntea Guvernului PSD cu fruntea sus. Nu a fost implicat în scandaluri. S-a ținut departe de luptele politice.

Poate că este o impresie falsă. Poate că este prea mult să afirmăm  dacă nu cumva el este cel ce se află în spatele acestor acțiuni în forță. Speculații se pot face la nesfârșit. Material conspirativ se află din plin pe scena politică invadată de anchete.
O schimbare radicală se va produce în PSD indiferent dacă Victor Ponta câștigă sau pierde. În cazul în care pierde, la fel ca în situația în care s-au aflat Adrian Năstase și Mircea Geoană, statutul său în PSD se schimbă. Un eșec nu îi va fi iertat. Ori câștigă toată puterea, ori o pierde. Nu există alte variante. În situația în care câștigă va trebui să mulțumească DNA pentru că l-a scăpat de baroni, de oameni cu mare influență din partid, gen Viorel Hrebenciuc.

Dacă pierde, de asemenea fără personalitățile foarte influente din partid, mai are o mică șansă să rămână la cârma partidului. Desigur, și asta este o simplă speculație. Pe de altă parte, nu se poate face abstracție de forțele din alte partide. Opoziția, în ciuda aparențelor, nu este chiar așa de slabă încât să nu aibă propriile variante de a pune mâna pe putere. DNA lucrează deopotrivă pentru toate partidele. Rezultatele se vor vedea după alegeri.

Pe marginea demisiei de onoare a președintei Ungariei

O amplă dezbatere, dublată de protestele opoziției, se poartă în Ungaria după ce președintele țării, Katalin Novak, și ministrul Justiției, Varga Judit, au demisionat. Demisia lor a survenit în urma grațierii unui codamnat acuzat de pedofilie. 

Orice este posibil

Pandemie, proteste, restricții, război, încă un război, alte tipuri de proteste. Morți, răniți, victime colaterale. Industria de război se dezvoltă, este din ce în ce mai prosperă. Ce urmează?