Cine credeţi că se face vinovat, moral şi instituţional, de moartea tânărului înjunghiat de un boschetar în centrul municipiului Satu Mare?

Un eveniment de o oribilitate ieşită din comun a zguduit opinia publică din Satu Mare. Pe cea mai circulată stradă, la mică distanţă de sediul Primăriei, a Prefecturii şi Consiliului Judeţean Satu Mare, în seara zilei de 28 august, cu foarte multă lume pe stradă, un om al străzii l-a înjunghiat mortal pe tânărul Beniamin Oiegaş care ieşise în oraş cu prietena.

Dacă ar trebui să se caute un mobil al crimei, acela ar fi modul în care a fost, sau nu a fost rezolvată problema siguranţei cetăţeanului. De ani de zile se discută despre cum ar trebui rezolvată problema oamenilor străzii, a cerşetorilor. S-au înfiinţat aziluri, s-a luat câteva măsuri împotriva cerşetorilor, prin afişe care îndeamnă conducărorii auto să nu le dea bani.

Oamenii străzii, boshetarii cum li se zice, se îndreaptă spre oraşele ospitaliere. Adică spre aglomerările urbane unde sunt trataţi cu blăndeţe. Satu Mare pare să fie un oraş ospitalier din moment ce vin bieţii oameni fără căpătâi.

Din păcate, lipsa de fermitate a autorităţilor a fost scump plătită de un tânăr care lucra în Londra. Întoarcerea acasă l-a costat viaţa.

Acest trist eveniment nu ar trebui să rămână fără urmări. Firesc ar fi să se ia măsuri imediate pentru asigurarea siguranţei cetăţenilor.

Până atunci, profitând şi de campania electorală, ar trebui să demareze o dezbatere publică serioasă.

Cu ce să se înceapă, de unde să pornească dezbaterea? Îi invităm pe cititorii noştri să ia atitudine, să-şi prezinte opiniile. Păstrând proporţiile, ceea ce s-a întâmplat la Satu Mare este comparabil cu cazul George Floid? Este scăpată situaţia de sub control?  Există o vinovăţie colectivă? Primarul Kereskenyi Gabor a luat imediat atitudine şi a arătat că vina o poartă ministrul Vela, care a transferat conducerea poliţiei locale către poliţia naţională.

În sfârşit, întrebarea noastră este următoarea:

[cardoza_wp_poll id=506]

Abonează-te acum Online!
 1. Papai Vasile a spus: 03 septembrie 2020, ora 06:26

  De cand se traduce (CSAK IGY TOVABB SZATMARNEMETII) cu expresia SATU MARE TINE-O TOT ASA. consider ca nu este semnificativ traducerea cu atat mai mult asa ca asa apare ca moto pe panoul de aficaj electoral

 2. satmarean a spus: 02 septembrie 2020, ora 17:45

  Ca de obicei, VINOVAT este mortul! Vorbind la general. Nimeni nu va plăti moral pentru această crimă săvârşită chiar în centrul oraşului. Se aruncă cu vinovăţii dintr-o parte în alta, se pasează responsabilităţi dintr-o parte în alta, dar nimeni nu va plăti. Sigur, legislaţia e lacunară, dar totuşi, avem Poliţie locală, avem poliţie judeţeană secţia de ordine publică, avem jandarmi. Dacă ar patrula mult mai des şi infractorii ar şti că sun urmăriţi poate că alta ar fi situaţia. Pe vremuri existau poliţiştii sectorişti, de cartier, cunoşteau toate problemele zonei. Acum, dacă ai o problemă în cartier nici măcar atât nu ştim, CINE E POLIŢISTUL CARE RĂSPUNDE DE ACEA ZONĂ? CUI SĂ NE ADRESĂM?

 3. lucretia a spus: 02 septembrie 2020, ora 14:34

  bine zis john! a uitat lumea de ATOP care are niste membri care primesc bani frumosi fara sa faca nimic.
  rog redactia sa prezinte lista ATOP

 4. JOHN a spus: 01 septembrie 2020, ora 15:57

  INCLUSIV PREFECTUL ARE O VINA si ATOP-ul !

 5. Babacu a spus: 01 septembrie 2020, ora 14:06

  Asta cu „drepturi fundamentale ale omului” e numai poveste! Tu daca dormi pe strada eu te pot aresta pe motiv de tulburare a linistii publice! Poti sa mergi in tarile civilizate (vezi ultimele evenimente din SUA) sa vezi acolo ce „drepturi fundamentale” ti se asigura! In Belgia (doar un exemplu) daca te vede la volanul unui Ferari deja esti suspect pentru ei, te opreste si trebuie sa dai explicatii de unde ai avut bani sa cumperi masina. In Franta daca ii lauzi pe teroristi sau birfesti democratia sau arzi steagul francez te aresteaza in urmatoarele 2 minute.
  Multe se pot spune, drepturile omului sint tot mai restrinse peste tot, perioada romantica a democratiei a apus de mult!

 6. Dac Bulibas a spus: 01 septembrie 2020, ora 13:21

  @Babacule !, dar nu chiar primarul v-a spus sa nu mai dati bani boschetarilor ???, si astfel n-o sa mai fiti ospitalieri !. Politia Locala ce evidenta poate sa-si faca daca acestia nu au nici un act asupra lor si nici domiciliu stabil ?. Unde sa-i trimita sau sa-i duca daca nu pot identifica de unde provin ?…Bratarile costa bani , politistii n-au nici pistoale potrivite in dotare !. Nu-i poti baga fortat in „carantina” sub paza in mod stalinist ca incalci niste drepturi fundamentale ale omului !. Ca urmare @Babacule nu te mai ambala degeaba….ca-ti afectezi sanatatea !.Tara asta este una de rahat multumita voua si conducatorilor pe care-i alegeti !. Mai bine mergeti la Viktor Orban si luati lectii utile de la el !!!.

 7. zoli a spus: 31 august 2020, ora 20:30

  *Observ*ai facut o analiza obiectiva, corecta !!!!!PULITIA LOCALA trebuie urgent DESFINTATA deoarece nu este altceva decit cuibul unor fosile platiti cu sume uriase ptr.statul degeaba ceea ce fac si subalternii lor Primarul in secunda doi trebuia sa-si dea demisia nu sa comenteze Oare chiar nu stie ptr.ce este platit?????Dac pulifasz esti doar un rahatel piedut in iarba(era sa zic in puszta)

 8. tractorist a spus: 31 august 2020, ora 19:55

  Marele admirator al colectivistului viktator orban, Dac Bulibas umbla iarasi cu gacile trase pe cap.

 9. Observ a spus: 31 august 2020, ora 16:00

  Acel individ era ignorat si chiar evitat de politia locala.
  Se poate vedea pe inregistrarile video (din orice perioada vreti) ca isi facea veacul in zona centrala (pasaj pietonal, decebal, centru nou, bcr).
  Avea cutitul la el in mod constant; undeva a aparut stirea ca il gasise la tomberon – nu mai publicati minciuni.
  Mai scrie ca era boschetar. Chiar?
  Stiti ca avea un domiciu stabil, nu? Si nu lucra nicaieri, si traia – convenabil, si de foarte multi ani, din cersit, si din ce obtinea de la alti cersetori, prin constrangere.
  Politia locala nu isi indeplineste atributia de patrulare PIETONALA !
  Lasati-o naibii cu girofarurile si sirenele!
  Agresorii umbla pe jos.
  Sentimentul de nesiguranata al cetatenilor este la cote uriase.
  Administratia locala, adica primarul si politia locala din subordinea lui trebuie sa-si asume vina.
  Este un esec de management al resurselor (care nu sunt putine).

 10. Babacu a spus: 31 august 2020, ora 14:15

  Solutii exista. Orasul NU trebuie sa fie ospitalier pentru boschetari. In primul rind as pune Politia Locala sa aiba o evidenta clara a lor, apoi as trimite pe toti de unde au venit. Daca revin le pun bratara, raziile trebuie sa fie mai dese, daca nu se conformeaza ii bag fortat in „carantina” sub paza, cu piine si apa. Surubul trebuie strins treptat, astfel incit orasul sa nu li se mai para ospitalier. Daca nimeni nu se uita dupa ei e clar ca invadeaza orasul.
  Specialistii stiu mai bine cum sa procedeze cu ei, dar in primul rind trebuie sa-l intereseze pe primar. Numai ca el este ocupat sa trimita mesaje in limba maghiara pe telefon si sa se adreseze celor 30 % care il voteaza.

 11. Dac Bulibas a spus: 31 august 2020, ora 13:23

  @Babacule !, cu zeama de varza in cap, dar ce-ai dori sa faca primarul cu boschetarii, sa-i trimita in Ungaria ?. Oricum se vor intoarce pt. ca acolo nu primesc pomana, Orban Viktor si Guvernul lui nu arunca cu pomenile ca ai vostri in acest cocioc !. Primarii din Harghita si Covasna nu pot curata nici localitatile de ursi deoarece le este interzis de la nivel central care sunt dispusi mai degraba sa plateasca despagubiri pt. pagubele produse de ursi decat sa mareasca pensiile nevoiasilor sau sa dubleze alocatiile copiilor !. Si se plang ca nu au bani…. !. Ce sa faca primarul cu boschetarii , sa-i duca acasa ?,…, sau sa-ti dea si tie unul spre intretinere si ingrijire ?….Tu cum ai curata Orasul de acestia ?….

 12. Babacu a spus: 31 august 2020, ora 10:12

  Mai slabiti-o pe asta cu Vela, inainte de pandemie orasul era tot plin de boschetari si primarul n-a facut nimic sa rezolve. Chiar si asa, nu putea sa convoace toate institutiile pentru curatarea orasului de boschetari? Cine l-ar fi refuzat? Dar trebuie sa te pricepi si sa vrei. Acestui primar de 2 lei ar trebui sa-i fie jena sa dea vina pe altii. Dar ce te astepti de la o mediocritate votata NUMAI pe criterii etnice?

 13. satmarean a spus: 31 august 2020, ora 09:48

  si are dreptate Primarul. police locala este in subordinea lu Vela de la inceputul pandemiei

 14. asd a spus: 31 august 2020, ora 01:18

  Dom primar rapif a sarit sa dea vina…

 15. cizmaru a spus: 30 august 2020, ora 19:20

  intrebati pe cei care au comanda politiei locale ministerul de iterne prin reprezentanti lor locali

 16. zoli a spus: 30 august 2020, ora 18:47

  Mai primare Ga bika bine ca nu spui ca de vina ptr.acest eveniment este Stalin Joska De vina esti chiar tu si nimeni altul Salariul cel nesimtit (al 3-lea din tara) ti-ai putut rezolva n-a trebuit sa te ajute Velea dar cei trecut in fisa postului nu esti in stare Te intereseaza mai mult acum alegerile, dar daca ai avea un pic de onoare si demnitate in tine ai pune capat aici drumului tau politic Esti un incapabil si nu incerca sa arunci mizeria din curtea ta la altul ca nu-i corect PLEACA

 17. zoli a spus: 30 august 2020, ora 18:45

  Mai primare Ga bika bine ca nu spui ca de vina ptr.acest eveniment este Stalin Joska De vina esti chiar tu si nimeni altul Salariul cel nesimtit (al 3-lea din tara) ti-ai putut rezolva n-a trebuit sa te ajute Velea dar cei trecut in fisa postului nu esti in stare Te intereseaza mai mult acum alegerile, dar daca ai avea un pic de onoare si demnitate in tine ai pune capat aici drumului tau politic Esti un incapabil si nu incerca sa arunci mizeria din curtea ta la altul ca nu-i corect PLEACA

 18. papp a spus: 30 august 2020, ora 17:40

  Bulibasz vezi ca tu si fratii tai ati votat incapabilii de la udmr aici la satu mare „in mod repetat”

 19. Lupul moralistic a spus: 30 august 2020, ora 17:10

  exista o vina colectiva si proportional cite o parte din vina pentru fiecare institutie
  de ce-ar fi asa de greu sa faci ordine printre oamenii strazii? ca primar nici coica nici iles nici gabor nu au facut decit sa tot vorbeasca si s anu rezolve problema vagabonzilor si prostituatelor din satul mare

 20. Babacu a spus: 30 august 2020, ora 16:32

  de vina e presa. care face mare tam tam numa sa vinda frica. in loc sa caute o solutie

 21. Dac Bulibas a spus: 30 august 2020, ora 13:28

  De vina sunt cetatenii mamaligari ai acestui cocioc care nu stiu sa impuna respect din partea alesilor de la nivelul central si pe care-i aleg in mod repetat, inconstient si iresponsabil indiferent de trecutul, pregatirea si activitatea acestora. Pe acetia-i meritati pe deplin cu urmarile de rigoare !. Asta este rezultatul alegerilor proaste pe care le faceti !!!. ( votand pe mincinosi, corupti, hoti si multi prosti sau tampiti care nu dau doi bani pe voi si siguranta voastra !!!))

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517

 • Telefoane utile

  • Apel unic de urgenţă112
  • Ambulanţa0261-741111
  • Pompieri0261-711212
  • Agenţia CFR0261-711002
  • Distrigaz0261-710928
  • Informaţii CFR0261-768704
  • Deranjamente Electrica0261-929
  • Poliţia0261-807777
  • Informaţia Zilei0261-767300
  • Apaserv (apel gratuit, non stop)0800-827-776
  • Urgenţe E.ON Gaz (tel verde)0800-800-928
  • Jandarmeria0261-769-760
  • Poliţia Locală0261-727020
  • CMJ0261-717123, 716513
  • Intervenţii microcentrale0742.708.708
  • Depanare ACR0744792297
  • Depanare auto NON-STOP0733-507026, 0744-507026
  • Spitalul Judeţean I0261-727050
  • Spitalul Judeţean II0261-715696
  • Stomatologie, Urgente0771.049.416
  • Refugiu de noapte0261-750135
  • Agenţia TAROM0261-712795
  • Autogara0261-768439
  • R.A. Transurban0261-721971
  • Prefectura0261-716309
  • Primăria Satu Mare0261-807569, 807553
  • SC RDS SA0361-400.401
  • Pompe funebre0261-716590
  • Agenţie de turism0261-737915
  • Protecţia Consumatorilor (tel verde)0800-080-999
  • Locaterm (non-stop)0261-733693
  • Birou teritorial anticorupţie0261.759.780
  • Anticorupţie MAI0261-710.690
 • Curs Valutar

 • Arhivă articole Informaţia Zilei

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517