Cine credeţi că are dreptate în disputa de la Crucişor?

Biserica retrocedata Crucisor

Biserica retrocedata Crucisor

    Sătenii crucişoreni din zona numită Moara Borşii au fost la un pas să îl linşeze pe preotul greco-catolic care a intrat în posesia unei biserici din sat, după ce ortodocşii au pierdut procesul. Întreaga poveste a început în urmă cu 6 ani de zile, mai exact în 2009, când greco-catolicii au acţionat în instanţă parohia ortodoxă pentru recuperarea dreptului de posesie asupra lăcaşului de cult.

După ce s-au respectat rigorile şi paşii impuşi de instanţele de judecată, ortodocşii s-au văzut nevoiţi să părăsească biserica, greco-catolicii primind-o printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Deoarece ortodocşii nu au răspuns somaţiilor primite pentru eliberarea lăcaşului de cult, greco-catolicii au apelat la un executor judecătoresc.
Preotul Soponar, reprezentantul catolicilor, i-a imputat celui ortodox faptul că de câţiva ani buni refuză varianta slujirii alternative, chiar dacă una din cele două biserici ortodoxe din Crucişor a fost liberă tot a doua duminică. Acesta a mai completat pentru presă că preotul ortodox Chira a început să slujească în ambele biserici ortodoxe din localitate, în fiecare duminică, doar de când primele instanţe de judecată au dat câştig de cauză greco-catolicilor.

Mai multe în ediţia tipărită din „Informaţia Zilei” – 20 mai disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

În continuare, vă rugăm să vă spuneţi părerea:

[cardoza_wp_poll id=113]

Abonează-te acum Online!
 1. un trist a spus: 25 mai 2015, ora 02:10

  E atat de trist ca acest conflict a fost „executat” la propriu vorbind ,de un reprezentant al Diavolului:Danciu Gheorghe Radu-un om fara suflet,fara morala si fara nici un Dumnezeu (poate eventual un Dumnezeu „pocait”)

 2. Dimitrie a spus: 23 mai 2015, ora 23:30

  Nu înţeleg de ce îi consideraţi victime pe cei cativa (mai puţin de 10) credincioşi greco-catolici în toată povestea aceasta. Nu numai strămoşii greco-catolicilor au construit aceasta biserica ci şi strămoşii credincioşilor ortodocşi, de aceea nu înţeleg credinciosii ortodocşii de ce au fost daţi afară din biserica zidita cărămidă cu cărămidă de strămoşii lor. Joi de Înălţarea Domnului credincioşii ortodocşi au oficiat slujba afară în timp ce 3 catolici din localitate precum şi 2-3 aduşi din celelalte localităţi (ca sa para mai mulţi ) au oficiat slujba în biserica (şi în plus au tras şi clopotele ortodoxe ). Referitor la articol preotul greco-catolic i-a propus preotului ortodox sa slujească alternativ numai după ce a dat în judecata biserica . În plus preotul ortodox a oficiat (pana în momentul în care a fost luată biserica ) câte 2 slujbe în fiecare duminica de aproximativ 3 ani încoace. Informati-va mai bine înainte sa comentaţi în necunostinta de cauza !

 3. NIMENI a spus: 23 mai 2015, ora 11:41

  Pentru toti care cred in Dumnezeu va propun sa faceti un exercitiu de sinceritate, ce s-ar fi intamplat daca in 1990 BOR (Biserica Ortodoxa Romana) ar fi intins o mana de frate mai mare catre BUR (Biserica Greco Catolica, Romana Unita cu Roma), era BOR in conformitate cu invatatura lui Hristos sau ar fi incalcat niste canoane facute de oameni pacatosi care se numesc ierarhi. Sunt lacasuri de cult multe si binecuvantate unde se slujeste alternativ, ( https://www.google.ro/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=biserici%20cu%20slujire%20alternativa ), oare Hristos s-a rugat pentru dezbinare in Rugaciunea arhiereasca a Mantuitorului (Ioan XVII)? Sa raspunda cu mana pe inima toti care vor sa ingradeasca dreptul de al sluji pe Dumnezeu in bisericile costruite de stramosii lor care in cazul de fata erau atat greco-catolici cat si ortodocsi!

 4. rocker a spus: 22 mai 2015, ora 00:23

  geo spui un mare adevar. Asa ar fi corect si benefic pentru toti

 5. rocker a spus: 22 mai 2015, ora 00:21

  Studentule,
  Sunt ortodox si nu imi este frica .
  Consider ca este bine sa traim in prezent si sa avem in vedere realitatea actuala nu sa ne intoarcem in anul 1945 .
  Au avut si au o casa de rugacune in care incapeau si incap cei 5 sau 6 credinciosi catolici . Au venit si la biserica ortodoxa si nu a fost nicio problema, la fel si din ortodoxi au mers cativa la greco catolici in casa de rugaciune si la fel nu s-a intamplat nimic rau dar acum s-a presarat mare zazanie intre localnici.

 6. rocker a spus: 22 mai 2015, ora 00:05

  Ioana
  Nu prea cred ca stii ce inseamna credinta adevarata si nu prea cred ca-ti iubesti locul copilariei care pentru multi este sfant si nemaiintalnit.
  Biserica a fost a localnicilor si le-a apartinut dintotdeauna fie ca au fost catolici iar apoi datorita timpurilor, au devenit ortodoxi, Sunt bunicii si strabunicii nostri care se invart in morminte cand vad ca nepoti lor nu au unde sa se roage . Ei au facut acest lacas de cult , strabunicul meu cu strabunicul tau cu strabunicii altor localnici. De ce intelegeti voi ca au venit in 1948 ortodoxi si i-au gonit pe catolici cand acei catolici au devenit ortodoxi,

 7. craniul a spus: 21 mai 2015, ora 23:54

  Daca voua nu v-a placut ce v-au facut ortodoxii voi de ce le faceti la fel?
  unitiva odata! Va fi spre binele tuturor

 8. craniul a spus: 21 mai 2015, ora 23:46

  Rusine greco catolicilor!
  Si eu sunt mai frumos ca fapta voastra .

 9. yolanda a spus: 21 mai 2015, ora 23:38

  Studentule,
  In comuna Crucisor s-au dat bani la toate bisericile de catre autoritatile locale insa cel mai mult ajutor l-au avut greco catolicii care si-au ridicat o biserica in satul Poiana Codrului.
  Nu mai blama ortodoxi ! Incearca sa respecti credinta fiecaruia .
  Linistea din mica comunitate este grav tulburata in aceste zile.Acesta este cel mai dureros lucru.
  Este dureros ca dupa zeci de ani in care ti-ai tras de la gura , de multe ori, ca sa poti si tu sa dai bani in banci sau in clopot sau in pictura sa te trezesti ca vin oameni care nu apartin comunitatii dar care vin sa dea bine la presa si sa iasa la numar si tu stai pe marginea drumului si te rogi . Azi au fost la slujba grecocatolica 6 localnici.
  Este ca si cum ai fi dat afara din casa strabunicului tau pe care ai ingrijit-o insa nu mai poti sa o folosesti datorita faptului ca el a fost catolic si ti-o folosesc vecinii.
  Oare care este miza? Cui foloseste ?

 10. yolanda a spus: 21 mai 2015, ora 23:21

  Eu cred ca oamenii Domnului sunt oamenii care seamana PACE pe pamant.
  Cine a semanat pace in acest caz? Un preot greco catolic care a scos in strada aproximativ 260 de credinciosi ortodocsi pentru 6 credinciosi catolici in conditiile in care aveau o Casa de rugaciune in Moara Borsii.
  Durerea mare este ca stramosii acestor ortodoxi au ridicat biserica insusita acum de greco catolici. Aici este imoralitatea.

 11. Da a spus: 21 mai 2015, ora 17:23

  cineva e plictisit rau, fiindca ortodocsii iar au strans peste 70 de voturi in maxim 15 minute in sondaj

 12. Student a spus: 21 mai 2015, ora 10:16

  Copiii catolicilor? Te referi la cei care au fost botezati ortodocsi pe vremea comunismului? Pai daca au fost interzise celelalte confesiuni pe vremea comunismului, normal ca acum sunt ortodocsi. Majoritatea nu trec inapoi la greco-catolicism din cauza ca le este teama si din cauza ca unii au invatat la scoala ca religia ortodoxa e cea „adevarata”. Nimic mai fals, nicio confesiune nu detine adevarul absolut.

 13. mimi a spus: 21 mai 2015, ora 09:18

  E normal ca pentru 8-10 catolici, 300 de ortodocsi sa iasa din biserica?
  Pana si copiii catolicilor merg la biserici ortodoxe, atunci ma intreb pentru cine vor biserica?
  Se intampla si in alte localitati.

 14. Chiril Lukaris lui orlando a spus: 21 mai 2015, ora 08:48

  Orlando ai dreptate inainte de 1700 bisericile şi mănăstirile româneşti erau ortodoxe. Cât de ortodoxe?. Cam calvinizate rău de tot. (vezi ce au semnat Mitropoliţii de la Alba Iulia de la Simion Ştefan încoace în favoarea calvinilor). BOR poate pastra toate bisericile contruite de ea înainte şi după 1700. Ce au construit alţii le revine lor. Cât de nătâng poţi să fi să spui că în 1948 a avut loc repunerea în drepturi a bisericii ortodoxe străvechi. Prostia asta a susţinut-o securitatea cu uneltele ei de propagandă. Mă întreb eşti unul dintre securiştii din zonă ori progenitura vreunuia? Nu suţine asemenea prostii că râd şi curcile din bătătură de tine.

 15. Orthodoxul a spus: 21 mai 2015, ora 08:31

  Geo ai o logică de beton. Păi dacă în logica ta 51% s-ar declara musulmani într-un sat atunci biserica ar trebui să fie a lor. Vezi că episcopia numai de Dumnezeu păzită a Maramureşului şi Sătarului are mai multe localităţi în care peste 51% dintre credincioşi sunt neoprotestanţi. În logica ta ar trebui să iasă din biserică ortodocşii şi să o lase majoritarilor. În Mitropolia Moldovei lucrurile stau mult mai rău. Vezi principiul de logică pe care l-ai emis să nu se aplice şi în cazul tău. Poate 51% din familie se gândeşte să-ceară drepturile şi te dau afară din casă iar tu rămâi în boscheţi.

 16. dragos stefan a spus: 21 mai 2015, ora 00:44

  Studentule, corect ai spus,sunt deacord cu tine.

 17. pentru orlando "cunoscatorul" a spus: 20 mai 2015, ora 23:04

  Mai documenteaza-te: ” en.wikipedia.org/wiki/Austria-Hungary#Religions_.281910_census.29 „. Aici ai dovada ca ortodocsii existau bine-merci, chiar si in perioada Imperiului Austro-Ungar. In schimb, pe vremea comunismului, toate celelalte religii au fost interzise, iar ortodocsii au si furat bisericile greco-catolicilor inainte de 1948.

 18. pentru orlando "cunoscatorul" a spus: 20 mai 2015, ora 22:50

  Aia e una dintre minciunile pe care le-ai invatat la ora de religie ortodoxa la scoala?

 19. orlando a spus: 20 mai 2015, ora 22:48

  Pentru necunoscători!
  Până în jurul anului 1700 toate bisericile şi mănăstirile româneşti din Ardeal au fost ortodoxe. Regimul Austro-Ungar a obligat credincioşii ortodocşi să treacă la unirea bisericii cu Roma, având ca rezultat apariţia bisericii greco-catolice. În anul 1948 a avut loc de fapt repunerea în drepturi a bisericii ortodoxe străvechi.

 20. geo a spus: 20 mai 2015, ora 21:33

  sunt curios de ce confesiune au fost judecatorii.Adevarul e ca nu Papa le-a construit Biserica ci parintii si bunicii lor.Corect ar fi :daca 51% din credinciosi se declara uniti cu Roma atunci Biserica sa fie a lor,dar daca sunt in proportie mica atunci judecatorii fac mari nedreptati ,Dumnezeu ii va judeca si pe ei.
  Adevarul ca uniatii doresc de fapt averile pe care le-a avut Biserica greco-catolica

 21. ortodox care trebuia sa fie greco-catolic a spus: 20 mai 2015, ora 20:51

  Cum se explica faptul ca acum maxim 30 de minute greco-catolicii conduceau in sondaj cu 60%, iar ortodocsii au strans in 2-3 minute peste 40 de voturi, sa ii depaseasca?

 22. Gaudeamus Igitur a spus: 20 mai 2015, ora 19:21

  O sa ma mai duc la BOR doar cand vor plati impozit la stat si vor retroceda toate bisericile furate de la greco-catolici.

  Pana atunci pot ei sa faca propaganda lui Ponta ca tot nu o sa ii votez partidul. Toata lumea stie ca din cauza comunismului majoritatea ardelenilor au fost obligati sa treaca de la greco-catolicism la ortodoxie. Rusine, ortodocsilor comunisti!

  Un ortodox

 23. Student a spus: 20 mai 2015, ora 16:30

  Luati bani de la PSD, nici nu platiti impozit si inca aveti tupeul sa nici nu dati inapoi lacasul de cult furat pe vremea comunismului!

  Mai sunt destule sate si comune unde ortodocsii tin slujbe in biserici care nu le apartin… la Odoreu nici macar nu le-a dat voie greco-catolicilor sa isi tina slujbele in biserica ‘ortodoxa’ (care e de fapt greco-catolica) cat timp catolicii isi construiesc o noua biserica.

  Rusine, ma, ortodocsilor comunisti!

 24. emil a spus: 20 mai 2015, ora 14:04

  justitia are dreptate

 25. Ioana a spus: 20 mai 2015, ora 13:40

  Se intampla in satul in care am copilarit. Da… ce sa zic. Tipic ortodocsilor cu stea in frunte de prin partile noastre…Nu impartim spatiul de rugaciune nici cand e liber (desi avem doua oricum)…si apoi cand ni se ia, pentru ca de fapt nu ne-a apartinut niciodata, jale. Imi plac interviurile cu cei doi preoti. Ce sa zic, ma bucur mult! :D Sharing is caring, nu deveniti fanatici.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Telefoane utile

  • Apel unic de urgenţă112
  • Ambulanţa0261-741111
  • Pompieri0261-711212
  • Agenţia CFR0261-711002
  • Distrigaz0261-710928
  • Informaţii CFR0261-768704
  • Deranjamente Electrica0261-929
  • Poliţia0261-807777
  • Informaţia Zilei0261-767300
  • Apaserv (apel gratuit, non stop)0800-827-776
  • Urgenţe E.ON Gaz (tel verde)0800-800-928
  • Jandarmeria0261-769-760
  • Poliţia Locală0261-727020
  • CMJ0261-717123, 716513
  • Intervenţii microcentrale0742.708.708
  • Depanare ACR0744792297
  • Depanare auto NON-STOP0733-507026, 0744-507026
  • Spitalul Judeţean I0261-727050
  • Spitalul Judeţean II0261-715696
  • Stomatologie, Urgente0771.049.416
  • Refugiu de noapte0261-750135
  • Agenţia TAROM0261-712795
  • Autogara0261-768439
  • R.A. Transurban0261-721971
  • Prefectura0261-716309
  • Primăria Satu Mare0261-807569, 807553
  • SC RDS SA0361-400.401
  • Pompe funebre0261-716590
  • Agenţie de turism0261-737915
  • Protecţia Consumatorilor (tel verde)0800-080-999
  • Locaterm (non-stop)0261-733693
  • Birou teritorial anticorupţie0261.759.780
  • Anticorupţie MAI0261-710.690
 • Curs Valutar

 • Arhivă articole Informaţia Zilei

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517