19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Cine are dreptate în disputa privind Legea dării în plată?

Bani si casa

Bani si casa

De când a fost publicată spre dezbatere publică şi apoi votată de Senat (Camera Deputaţilor fiind for decizional),  Legea dării în plată a stârnit şi continuă să stârnească discuţii contradictorii.

Legea dării în plată, sau foarte simplu spus, legea în baza careia cel ce a cumpărat un imobil sau un teren cu credit bancar şi nu-şi poate plăti ratele, predă băncii imobilul sau terenul şi scapă de datorii, a fost adoptată de Senat.

Un amendament votat de senatori prevede un plafon maximal al creditului de 150.000 de euro.

Nu pot fi introduse criterii pentru a stabili dacă creditul este acoperit de imobil

Iniţiatorul legii dării în plată, Daniel Zamfir, a precizat la o emisiune TV că nu pot fi introduse criterii pentru a stabili în ce condiţii creditul la o bancă poate fi acoperit prin returnarea locuinţei. Mai mult, deputatul a spus că se împotriveşte stabilirii unui plafon pentru această lege pe motiv că ar fi discriminatoriu. Acuzat că argumentele pe care le aduce sunt populiste, deputatul a declarat că prin legea dării în plată vrea să restabilească echilibrul între bănci şi cetăţeni.

Deputatul a declarat că nu se va ajunge în situaţii în care cetăţenii să abuzeze de legea dării în plată, deoarece doar oamenii într-o situaţia disperată îşi dau casa.

  Daniel Zamfir a mai spus că programul Prima Casă va continua şi dacă legea dării în plată rămâne în vigoare, deoarece este garantat de stat.

BNR ia apărarea băncilor

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României şi cei ai băncilor comerciale avertizează că, dacă această lege va fi aprobată, avansul la creditele ipotecare ar putea creşte chiar şi la 40%, iar programul Prima Casă va fi „îngropat”.

Pe tot parcursul dezbaterilor despre legea dării în plată, bancherii au susţinut că simpla existenţă a acestei iniţiative legislative îi face să-şi majoreze avansul, ca o măsură de precauţie. Şi tot bancherii susţin că programul Prima Casă va dispărea, întrucât garanţia statului de 50% din valoarea creditului ar deveni nulă.

Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR: „Banca este obligată, pentru a proteja banii clienţilor, prin lege europeană, să înlocuiască garanţiile care devin nule cu bani, bani care pot veni din practic două surse: fie majorarea avansului, fie aducerea de către bancă.”

Bancherii ameninţă populaţia cu sistarea creditelor şi costuri mari

Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei României a Băncilor (ARB), un bancher extrem de ponderat, a ieşit în urmă cu câteva zile cu o declaraţie fără pre­cedent avertizând  – în fapt ameninţând – că urmează înăspri­rea condiţiilor de creditare şi majorarea costurilor odată cu aproba­rea legii privind darea în plată, iar cei care vor dori să ia credite în viitor trebuie să ştie ce a generat această situaţie.

„Noi credem că bătălia mediatică, populistă este cumva pierdută de bănci. Nu cred că am reuşit să comunicăm foarte bine pe acest subiect. Este o vină pe care trebuie să ne-o asumăm. Cred că am picat într-o formă de lipsă de credibilitate şi de aceea mesajul nostru nu a penetrat. Ce mai putem face? Să ne facem datoria şi să avertizăm în legătură cu posibilul impact viitor. Noi ştim că majoritatea tăcută se va trezi şi va întreba: de ce nu am acces la credit, de ce cresc ratele la credite? Momentul acela nu aş vrea să ni-l asumăm tot noi, băncile. Este momentul generat de această dezbatere şi de lipsa de pro­por­ţio­nalitate între vocea noastră şi cre­dibilitatea vocii noastre, şi vocea cealaltă“, a declarat el.

Legea confiscării depozitelor bancare (Bail-in) a mărit dobânzile băncilor

Mai multe bănci au anunţat în această perioadă că vor majora avansul la creditele ipotecare dar şi la celelalte credite dacă se va aproba Legea dării în plată.

     „A fost o formă insistentă de presiune împotriva Legii dării în plată, demarată chiar de viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, primul care a anunţat creşterea avansului la 50%, precizează Daniel Zamfir”, iniţiatorul legii.

     Acesta a adăugat: „Duminică dimineaţa (în 6 artie – n.r.) însă, în timpul emisiunii la un post TV, acelaşi domn Olteanu a recunoscut ca nu din cauza Legii dării în plată vor mări băncile comerciale avansul şi celelalte costuri, ci din cauza Legii Bail-in. Această lege e implementarea unei directive europene, ce a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016 şi care prevede că băncile pot confisca depozitele clienţilor de peste 100.000 euro pentru a evita intrarea băncii în faliment”.

     „Avem aşadar o nouă dovadă a şantajului exercitat de mediul bancar, în frunte, într-un mod cu totul regretabil, cu Banca Naţională.

Încă de la iniţierea acestei legi, Banca Naţională a condus ostilităţile, anunţând cele mai groaznice scenarii: o bancă urma să intre în faliment şi să mai tragă alte trei bănci după ea, Legea reprezenta un risc sistemic pentru domeniul bancar, plecarea investitorilor din România etc. Pe parcursul adoptării Legii, uşor-uşor reprezentanţii BNR au renunţat la aceste sperietori. Ieri dl Olteanu a eliminat-o şi pe aceasta din urmă”, scrie Daniel Zamfir într-un comunicat de presă remis redacţiei bursa.ro.

Ca urmare, punem următoarea întrebare:

Cine are dreptate în disputa privind Legea dării în plată?

Abonează-te acum Online!
 1. EUGEN a spus: 12 martie 2016, ora 08:28

  De ceva vreme @eugen mi-a luat numele. EU SUNT ADEVARATUL EUGEN. Tizul meu nu are acoperire decit daca este vre-un secu-rist
  vopsit in culorile democratiei. Nu mai semna cu numele meu, bestie mica si nerecunoscatoare!

 2. Eugen a spus: 11 martie 2016, ora 13:00

  Ma delimitez total de nemernicul @Eugen din 10 martie 2016, ora 10:44 care a comentat in numele meu !. Sa-i fie rusine !. Sobolanul face diversiune.

 3. florinel a spus: 10 martie 2016, ora 14:57

  ECB: SÄNKER DEPOSITRÄNTAN

  ECB: SÄNKER DEPOSITRÄNTAN TILL -0,40% (-0,30%)

  13:47
  STOCKHOLM (Direkt) Europeiska centralbankens råd beslutade på torsdagen att sänka depositräntan med 10 punkter till -0,40 procent (-0,30).

  Det meddelade ECB vid en telefonkonferens.

  Styrräntan, refiräntan, sänks med 5 punkter till 0,00 procent (0,05 procent).

  I Bloomberg News enkät väntade sig samtliga 46 tillfrågade bedömare att ECB skulle lämna styrräntan oförändrad.

  Vad gäller depositräntan hade 37 av 38 väntat att den skulle sänkas, varav 29 spådde en sänkning med 10 punkter och åtta spådde en sänkning med 20 punkter.

  Refinansieringsräntan ändrades senast den 4 september 2014, då den sänktes med 10 punkter till 0,05 procent. Depositräntan ändrades senast den 3 december 2015 då den sänktes med 10 punkter till -0,30 procent.

  Puteti sa traduceti si sa vedeti la ce nivel este dobanda la ECB.Pe google

 4. florinel a spus: 10 martie 2016, ora 11:26

  Cei care imprumuta bani ,trebuie sa stie ca au o responsabilitate de a inapoia bani bancilor
  Nu te obliga nimeni sa iei un imprumut
  Bancile au tot dreptul sa mareasca plafonul de avans conform legilor europene daca se introduce darea in plata.
  Numai Spania are o asemenea lege,nu cred ca este potrivita pentru cei care sunt de buna credinta si isi platesc la timp ratele.
  Presiuni ar trebui sa se faca pe BNR sa scada dobinda de referinta,iar apoi la randul lor si bancile ar trebui sa aiba domanzi mai mici.
  Nu este normal ca in Romania sa avem asa mari dobinzi tinand cont ca in Uniunea europeana sunt state care au dobanda de referinta pe minus…a se vedea Suedia.
  a se vedea dobanda de referinta a banci europene,,,vedeti azi la 15,30 cand Draghici vorbeste,

 5. Eugen a spus: 10 martie 2016, ora 10:44

  Va rog sa ma scuzati, Uneori observ singur cit de p…sunt. De fapt nu am nicio idee despre cum ar trebui rezolvata problema aceasta pentru ca pe mine nu ma intereseaza decit can-canurile. Nu stiu ce m-as face daca as fi obligat sa nu ma ascund dupa un pseudonim. Scuze, inca odata pentru injurii.

 6. Eugen a spus: 09 martie 2016, ora 16:52

  Mai nou comentariile nu pot depasi doua randuri ?. Vad ca nu !, deoarece nu mai apar deloc.

 7. Eugen a spus: 09 martie 2016, ora 16:50

  Iar m-ati limitat !. I.Z. de doi bani !.

 8. Eugen a spus: 09 martie 2016, ora 16:48

  ?????……P .m.

 9. Jianu a spus: 09 martie 2016, ora 10:18

  Bag seama ca onorat popor de pe net nu este interesat de probleme serioase, numai de cancanuri. Sunt uimit de slaba sustinere a opiniei publice in favoarea Legii darii in plata!

 10. marius a spus: 08 martie 2016, ora 19:09

  am putea iesi in strada, eu personal am trei copii, doi sunt studenti si banca ma stoarce de nu-mi vad capul. asa nu se mai poate trai

 11. Fany a spus: 08 martie 2016, ora 19:07

  Nu sunt de multe ori de acord cu parlamentul, dar acuma BNR nu are deloc dreptate tinind numai partea bancilor care nu urmaresc decit profitul

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.