Image 1
Image 2

Cine are dreptate în conflictul diplomatic dintre România şi Ungaria?

Zakonyi Botond
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Zakonyi Botond
Zakonyi Botond

Între România şi Ungaria s-a ajuns la un conflict diplomatic. Premierul Ponta a comentat declaraţiile ambasadorului Ungariei la Bucureşti, spunând că guvernul ţării vecine doreşte să provoace autorităţile române.
    “Cred că Guvernul Ungariei – şi ambasadorul face jocul guvernului – încearcă foarte tare să ne provoace. Ei în acest moment sunt criticaţi de toată Europa şi de America pentru antisemitism, pentru revizionism, pentru prietenia cu Rusia, pentru gardul pe care îl fac împotriva imigranţilor şi atunci încearcă o chestie: Hai să tragem şi România în scandal. Eu nu vreau să fac chestia asta. Vreau să răspundă ei pentru ceea ce fac acolo. (…) Nu vreau să mă las provocat”, a spus Ponta.


Nagy Károly Zoltán, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, în urma unor declaraţii de presă făcute de ambasadorul maghiar Zákonyi Botond pe tema relaţiilor bilaterale româno-ungare.
MAE şi-a exprimat dezacordul puternic faţă de conţinutul declaraţiilor făcute de ambasadorul Zákonyi Botond cu privire la ansamblul relaţiilor bilaterale româno-ungare, într-un interviu acordat cotidianului România Liberă.
Potrivit unui comunicat de presă emis de MAE, partea română a atras atenţia că declaraţiile referitoare la un eventual statut de autonomie, bazat pe criterii etnice, echivalează cu o imixtiune în afacerile interne ale României, scrie Mediafax.
“Partea română a atras atenţia că declaraţiile referitoare la un eventual statut de autonomie, bazat pe criterii etnice, echivalează cu o imixtiune în afacerile interne ale României. A evidenţiat că autonomia pe criteriul etnic contravine cadrului constituţional român în vigoare, iar drepturile colective nu fac parte din standardele europene în materie de minorităţi, fiind de altfel excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate între România şi Republica Ungară, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 (Tratatul politic de bază)”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că declaraţile ambasadorului “demonstrează, odată în plus, faptul ca partea ungară nu este încă pregătită să respecte cadrul general al relaţiei bilaterale şi fundamentele politico-juridice ale acesteia, şi anume Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate, semnat în 1996, şi Declaraţia de Parteneriat Strategic, semnată în 2002. Partea română a reiterat apelul ferm ca această relaţie bilaterală să fie tratată cu maximă responsabilitate, în virtutea principiului bunei vecinătăţi şi a statutului comun de state membre UE şi NATO”.
Potrivit sursei citate, “MAE a subliniat caracterul complet inadecvat al declaraţiilor din perspectiva raportării la mandatul de reprezentare al ambasadorului unui stat în statul de reşedinţă, mai ales în ceea ce priveşte aprecierile inacceptabile şi lipsite de deferenţă la adresa prim-ministrului României”. În interviu, ambasadorul Zákonyi Botond a declarat că este o problemă felul în care premierul Victor Ponta şi-a construit imaginea prin opoziţie cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.
Partea română a mai amintit reprezentantului Ambasadei Ungariei la Bucureşti stadiul la zi al discuţiilor bilaterale pe temele de interes economic, respectiv în domeniul asigurării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. “Pe palierul cooperării economico-sectoriale, s-a menţionat faptul că o serie de proiecte recente au fost materializate la iniţiativa părţii române, cum este reluarea, în iulie 2014, a lucrărilor Comisiei economice mixte, după o întrerupere de patru ani”, se mai menţionează în comunicat.
Într-un interviu acordat cotidianului “România Liberă”, ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a precizat că în relaţiile româno-ungare sunt lucruri mai importante de rezolvat decât cele cu fotografiile postate pe ­Facebook de premierul Viktor Orban. Potrivit cotidianului, diplomatul a atras atenţia că România refuză să termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma să lege cele două ţări, că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administraţia publică şi în educaţie.
O altă problemă semnalată de ambasador, în interviul citat, ar fi modul în care premierul român Victor Ponta şi-a construit imaginea prin opoziţie cu Viktor Orban. “Aşa şi-a început Victor Ponta cele două roluri pe care le joacă: Victor, băiatul bun, şi Viktor, băiatul rău. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, şi naţionalist, antieuropean, pentru rolul ­celălalt”, a declarat diplomatul în contextul în care i s-a cerut să dea exemple de politicieni români care ar fi făcut declaraţii deranjante.
În ceea ce priveşte autonomia, diplomatul a spus că “este o ches­tiune complexă”, iar “ţări ca Marea Britanie, Belgia, Italia, Finlanda, Spania şi altele din UE au acceptat diferite formule ale autonomiei pe criterii etnice”.
“Autonomia nu este excepţia în Europa, este un model pentru ca minorităţile să poată convieţui împreună cu majorităţile. (…) în cazul Ţinutului Secuiesc vorbim despre o minoritate autohtonă. În judeţele Harghita, Covasna şi Mureş trăiesc puţin peste 600 mii de maghiari care îşi doresc autodeterminarea în cadrul României. Nu cred că realizarea acestei doleanţe nu se poate rezolva prin negocieri purtate cu majoritatea românească. (…) Vor primi autonomie când se vor purta ca nişte oameni ­autonomi. Când nu vor mai avea nevoie de subsidii, de bani de la centru. Procesul obţinerii autonomiei este lung, se face pas cu pas”, a mai declarat ambasadorul.

 

Punem următoarea întrebare cititorilor noştri:

[cardoza_wp_poll id=144]

20 de comentarii

  1. @Babacule !, iar nu vrei sa intelegi unde doream sa ajung sau nu te duce capul deloc !. Evident, nu puteam sa expun tot articolul deoarece este prea lung si de aceea m-am rezumat la concluzie pe care ar trebui sa inteleaga toti romanii cu minte la cap si anume :” Părintele Bojan Alexandrovici a atras atenţia că, în absenţa unei strategii coerente a României pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale a comunităţilor româneşti din afara graniţelor, românismul din Valea Timocului se va pierde.” Totodata “El a propus Departamentului pentru românii de pretutindeni ”să facă un xerox de la fraţii maghiari” al strategiei pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale.”
    Deci, El nu doreste mult trambitata model romanesc pt. maghiarii din Romania cu care se lauda pUleticienii romani , deoarece asta ar conduce la disparitia identitatii lor nationale. El doreste modelul de la “fratii maghiari” deoarece conform acestui model romanii din Ungaria se bucura de mai multe drepturi (care este si respectat !!!) decat maghiarii din Transilvania (Romania) conform modelului romanesc nerespectat !. Ca urmare, El nu doreste /vrea modelul romanesc (cu toate ca este un mare roman/vlah) ci modelul unguresc pt. romanii de acolo pe care-i reprezinta pt. a-si pastra identitatea nationala !. ( Asta reprezinta o palma data pe fata politicului romanesc mincinos care se lauda cu multitudinea de drepturi imaginare/nerespectate – din care ei nu doresc…., acordate maghiarimii din Romania !). Sper ca te-am lamurit !. Si maghiarii din Romania doresc modelul unguresc aplicata minoritatilor nationale pt. pastrarea identitatii lor nationale !.

  2. @Eugen: n-ai spus tot:
    IZVORU MUREŞULUI, (ieri, 20:52) : “Participanţii la Universitatea de la Izvoru Mureşului cer protejarea românilor din Covasna şi Harghita.
    În document se precizează că este nevoie şi de un set de măsuri pentru protejarea românilor din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş, expuşi “sistematic unui proces continuu şi susţinut de deznaţionalizare”, precum şi pentru suprimarea “procesului de maghiarizare” a românilor de confesiune romano-catolică din Bacău, Iaşi şi Neamţ.”

  3. Social IZVORU MUREŞULUI, (luni, 22:07)

    Românii din diaspora cer o strategie coerentă pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale

    Părintele Bojan Alexandrovici a atras atenţia că, în absenţa unei strategii coerente a României pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale a comunităţilor româneşti din afara graniţelor, românismul din Valea Timocului se va pierde.

    ”Spun disperat că văd că se pierde românismul în Timoc şi noi nu facem nimic. Nu vreau să atac pe nimeni şi nimeni să nu se simtă jignit, dar la poziţiile astea mari, la funcţiile astea mari, cam des se schimbă conducători. Cum unul începe să cunoască zona, vine altul care trebuie să o viziteze, să cheltuie banii pentru benzină şi bilete de avion. Rezolvarea e simplă, haideţi să se facă o strategie”, a spus părintele protopop Bojan.

    El a propus Departamentului pentru românii de pretutindeni ”să facă un xerox de la fraţii maghiari” al strategiei pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale.

    ”Modificăm şi facem şi noi. Îi respect pe fraţii maghiari pentru că ei ştiu cum să facă. Aşa o să ştim cum putem să facem ca să fie un Departament care să funcţioneze oricine ar veni la putere. Şi ori de câte ori s-ar schimba ministrul sau secretarul de stat, să existe structura care să-şi facă treaba ei. Nu trebuie să avem persoane care să ne compromită, să fie persoane cu care se poate colabora. (…) Nu putem generaliza lucrurile, Secretariatul pentru culte ne-a ajutat foarte mult. Dacă instituţia Guvernului poate, înseamnă că şi altele pot. Dar e problema lipsei de dialog între ele şi mai e problema lipsei strategiei pentru românii de pretutindeni. Dacă nu vom face asta, credeţi-mă, în 50 de ani o să căutaţi oameni în Timoc pe care să-i plătiţi cu aur uscat ca să păstreze ce a mai rămas şi nu nu o să-i mai găsiţi”, a spus părintele Bojan.

    El a subliniat că nu există nicio diferenţă între vlahi şi români, că ”vlah este egal român”, şi s-a întrebat când vor primi românii din Serbia cetăţenia română.

    ”Este un lucru foarte important pentru noi, pentru că ar pune punct la problema vlah-român. Noi putem să obţinem toate cetăţeniile – şi bulgărească, maghiară, sârbească avem – dar a neamului căruia aparţinem nu putem. Pentru că spune că nu se poate în mod legal în acest moment, doar dacă ai domiciliu, dacă eşti căsătorit cu cineva din România. Cred că mult pierdem şi o să ne căim mult că s-a întârziat cu asta”, a mai spus Bojan Alexandrovici.

    El a menţionat că în Valea Timocului se deschid, în ultima vreme, biblioteci cu mii de cărţi pe care oamenii nu le pot citi, pentru că ei nu ştiu limba română decât în grai, în timp ce banii puteau fi folosiţi pentru şcoli în limba maternă sau pentru funcţionarea unor şcoli duminicale la biserici.

    ”Aşa, noi avem o grămadă de case de cultură cu mii de cărţi adunate din România şi cei care fac astfel de proiecte sunt români, din cauză că fac afaceri. Sunt mulţi care au apărut acum şi asta e un business, e o afacere să fii român. Sunt bune bibliotecile, dar ne trebuie mai întâi şcoli”, a explicat părintele Bojan………..

  4. Ambasadorul Ungariei a prezentat realitatea absoluta din Romania !, numai ca, multi romani accepta minciuna (care are picioare scurte) si demagogia ca pe o virtute nationala in numele interesului national . Din cele mentionate de ambasadorul Ungariei ce nu corespunde realitatii ?. Degeaba exista legi cu privire la folosirea limbii materne pt. maghiari in administratiile locale daca nu sunt respectate !, si in realitate nu sunt respectate !!!. Degeaba exista legi cu privire la invatamantul si perfectionarea in limba materna pt. maghiari daca nu exista si o Facultate in lb. maghiara !. De symboluri sa nici nu mai vorbim cand maghiarilor le este ingradit folosirea in mod liber a symbolurilor proprii chiar si la evenimente sportive !.

  5. Avem o conducere a tarii de rahat, care isi vede doar de interesul propriu…daca aveam un pic de sange in instalatie precum sarbii, slovacii la ora asta nu se punea problema vreunei autonomii pe teritoriul Romaniei sau alte matrapazlacuri unguresti…NE-AM SATURAT DE ASEMENEA PRETENTII…cine vrea autonomie sa si-o faca in tara lui…asa ca ia aminte ORBANE, ZAKONY si care mai sunteti, opinca a mai stat pe sediul guvernului vostru

  6. Avem o conducere a tarii de rahat, care isi vede doar de interesul propriu…daca aveam un pic de sange in instalatie precum sarbii, slovacii la ora asta nu se punea problema vreunei autonomii pe teritoriul Romaniei sau alte matrapazlacuri unguresti…NE-AM SATURAT DE ASEMENEA PRETENTII…cine vrea autonomie sa si-o faca in tara lui…asa ca ia aminte ORBANE pana nu-i prea tarziu, opinca a mai stat pe sediul vostru al parlamentului

  7. @ado : gardul a fost criticat de oameni in mod particular , oficial Bruxxeles-ul cere terminarea gardului pt oprirea imigrantilor clandestini .La aderarea Ungariei la Schengen au semnat pt apararea granitelor zonei Schengen.Refugiatii corecti pot cere azil in mod legal la punctele oficiale de trecere a frontierei.
    Mai da de gandit : in Romania au venit intr-un an 2000 de refugiati , in Ungaria anul acesta au intrat 120 000 …..si mai vin zilnic 1400….

  8. Pana cand ungurii si romanii se cearta vanzatorii ambulanti se imbogatesc fara a plati impozite la stat si fara a explica provenienta marfii ,cu masini scumpe conduc fara sa stie sa scrie si sa citeasca ,SI MAI BENEFICIAZA DE AJUTOARE SOCIALE ,DIN IMPOZITELE PLATITE DE CEI CE MUNCESC SI SUNT MA SARACI DECAT EI!!!!!!!!!!!!!!

  9. Deci vis a vis de cei doi parteneri comuni ai Romania si Ungariei : Nato si UE , respectiv de cele punctate in Constitutia Romaniei de stat unitar , national indivizibil….sa , a nu se uita ca Romania si conducatorii ei si in trecut si azi totdeauna au jucat rol dublu , au inclinat si s-au tratat cu cine ii promitea mai mult !!!!!!!!!!!!! Atat de tratate !!!!!!!!!!! Romania va face parte din UE si din Nato pana cand are de tras foloase , daca nu , va merge si pe mai departe pe mana rusilor !!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Connect with