00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 02.25 Ne Cheamă Natura 03.25 Portret de artist 04.15 Concert Samus Quit Art - la Poesis 05.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Verzeş. Titlul emisiuni: Cât de sigur e sistemul de pensii de stat?(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 10.30 Religie cu Eva Laczko, invitaţi: Pallai Bela, Roman Janos. Titlul emisiunii: Retrospectiva vizitei papale. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.40 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 17.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 25.06.2019

Cine are dreptate, guvernul sau BNR?

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Între BNR şi Ministerul Finanţelor eşti tentat să pui semnul egal. Lumea îşi închipuie că cele două instituţii păzesc împreună, în bună înţelegere, sacul cu banii ţării.
În realitate cele două instituţii se împacă mai rău ca o pisică mofturoasă şi un câine care nu suportă pisicile la el în curte. Guvernatorul Isărescu nu şi-a ascuns inapetenţa la politicile promovate de guvernul coaliţiei PSD-ALDE. În ultimii doi ani a vorbit nu de puţine ori despre guvern cu un dispreţ greu de ascuns prin ironii.

Între BNR şi guvern există un război subteran. Scandalul nu a răzbit la suprafaţă pentru că BNR în general se abţine, refuză polemicile cu cei ce o atacă, în general susţinători şi apropiaţi ai guvernului.
Imediat după adoptarea ordonanţei numită „taxa pe lăcomie” ministrul Teodorovici a anunţat că va avea loc o întâlnire la vârf cu reprezentanţii BNR. Normal ar fi fost ca respectiva întâlnire să aibă loc înainte de luarea măsurilor.

Oricum întâlnirea nu a avut loc. Guvernatorul Isărescu a ieşit singur la declaraţii şi a calificat ordonanţa guvernului „o trăsnaie”. Mai mult, la BNR nu s-au primit documentele pe baza cărora să se discute despre măsurile luate de guvern. Se poate trage de aici concluzia că Teodorovici a anunţat doar prin presă despre întâlnire, ca să dea greutate soluţiei guvernamentale.

Politica monetară a unei ţări o face Banca Naţională. Guvernele vin şi pleacă. Fiecare are propriul lui program, cu un grad mai mare sau mai mic de vizibilitate. Fiecare guvern este populist în felul său. În timpul regimului Băsescu, câtă vreme la guvernare a fost un guvern PDL, populismul s-a manifestat sub genericul statului de drept şi al luptei anti-curupţie.

PDL a mimat moralitatea politică, ca principală condiţie de aliniere a României la standardele europene. Preşedintele Iohannis şi PNL continuă acest tip de politică, schimbând pe ici pe colo tacticile de atac, menţinând strategia generală implementată de preşedintele Băsescu.

PSD merge pe linia populismului de masă. Vrea să obţină voturile poporului practicând un naţionalism de factură financiară, dacă se poate spune aşa. Salarii mai mari, pensii mai mari, măsuri care să ducă la protejarea avuţiei naţionale, văzută la fel ca înainte de 1989 prin prisma bogăţiilor naturale pe care le exploatează străinii.

În acest sens băncile, majoritatea fiind cu capital străin, intră în bătaia puştii guvernului de stânga. Teodorovici, un tip inteligent, foarte probabil alături de Darius Vâlcov, a dibuit găselniţa cu mare impact numită „taxa pe lăcomie”. Lăcomia este unul dintre păcatele capitale. Pentru o bancă nu există un mai dezonorant atribut. Mai este un pas şi guvernul va asimila băncile cămătăriei.

Era, prin urmare, de aşteptat ca guvernatorul BNR să sară în apărarea băncilor. Aşa cum pe frontul politic deschis pe seama justiţiei este corupţie şi anti-corupţie, cuvântul-cheie în această nouă dispută este robor. PSD vrea un robor mai mic pentru popor, sugerând că asta înseamnă dobânzi mai mici la credite, în vreme ce adversarii, adică partidele de dreapta şi preşedintele Iohannis, vor un robor mai mare.

BNR a fost chemat ca arbitru. După cum s-a văzut, guvernatorul Isărescu s-a plasat de partea băncilor. Deci împotriva PSD, implicit de partea dreptei.
Dar unde este adevărul? Acesta este lucrul cel mai important. Va fi aflat doar când vor apărea consecinţele măsurilor luate de guvern.

Abonează-te acum Online!