Cine ar putea fi noul premier? | Informaţia Zilei

Cine ar putea fi noul premier?

Scris de I. Z., 04 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Klaus Iohannis şi Victor Ponta

Klaus Iohannis şi Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că îşi depune mandatul şi că speră că demisia guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă, adăugând că este nevoie de soluţii raţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis are, potrivit legilor şi Constituţiei, atribuţia de a desemna un prim-ministru interimar după demisia premierului Victor Ponta, care va asigura funcţionarea Guvernului până în momentul formării noului Guvern.

Potrivit articolului 110 al Constituţiei, Guvernul al cărui mandat a încetat prin demisia prim-ministrului „îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Această prevedere este completată prin Legea 90/2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor. Astfel, în cazul unei demisii a premierului, potrivit articolului 9 „preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”.

În aceste condiţii, atribuţiile prim-ministrului interimar vor fi restrânse.

Ultima astfel de situaţie s-a înregistrat în 6 februarie 2012, în urma demisiei prim-ministrului Emil Boc. La acea vreme, preşedintele Traian Băsescu l-a numit premier interimar pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Ulterior, a fost format Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu care a fost demis, la scurt timp, prin moţiune de cenzură.

Noul Guvern ar putea fi format tot din membrii PSD sau din Opoziţie, în funcţie de o nouă majoritate care s-ar putea crea în Parlament.

Ca urmare, vă punem următoarea întrebare:

Cine ar putea fi noul premier?

Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 10 noiembrie 2015, ora 13:36

  TARICIANU ? Un ZERO BARAT in politica romaneasca. A facut deficit 5,6 % in 2008 in conditiile unei cresteri economice de 7% (la care el n-are nici un merit, cresterea a fost pe consum si pe credite). Am auzit citiva tineri, m-am uitat 5 minute pe Antena 3 (nu m-am uitat de 3 luni si vor mai trece probabil 3 luni sa ma uit din nou) cum ca „TARICIANU” ar fi potrivit la functia de prim-ministru. M-au dezamagit profund acesti tineri, habar n-au cum merge societatea dar isi dau si ei cu parerea. Unii dintre ei chiar au zis ca tot Ponta ar trebui sa fie prim-ministru. Tineretea nu este un merit ci un dar, din pacate tinerii din ziua de azi nu sint pregatiti inca sa preia stafeta.

 2. nicu a spus: 10 noiembrie 2015, ora 10:06

  Cel mai competent pentru functia de premier ar fi TARICIANU .

 3. Babacu a spus: 10 noiembrie 2015, ora 09:59

  Eu i-as da functia lui Florin Georgescu, viceguvernator la Banca Nationala.

 4. nicu a spus: 09 noiembrie 2015, ora 14:30

  cred ca acest individ care are porecla de Hahaha este cel mai mare prost pe care am vazut .ori este analfabet ce a ce a rau pentru societate ca are asemenea indiviz.

 5. Vasi a spus: 04 noiembrie 2015, ora 22:46

  Solutii radicale! Nu rationale!

 6. Gaudeamus Igitur a spus: 04 noiembrie 2015, ora 20:57

  Voi nu v-ati plictisit sa aveti sondaje masluite pe site? Pun pariu pe 1000 de euro cu oricine ca urmatorul premier oficial (nu interimar) nu va fi din PSD.

 7. Hahaha a spus: 04 noiembrie 2015, ora 13:46

  Un alt neamt!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517