13.12.2019 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana Bran, Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Deficitul bugetar, mărul discordiei între partide.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cultura careiană la răscrucea dintre ani. (reluare) 04.00 Spectacol de gală de Ziua Naţională. 05.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Rodica Mereuţă. Titlul emisiunii: Vârstnici şi tineri împreună. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana Bran, Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Deficitul bugetar, mărul discordiei între partide.(reluare) 10.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Marta Cordea. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă invitat: Cristian Boloş. Titlul emisiunii: Despre bunătate şi dăruire. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cultura careiană la răscrucea dintre ani. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana Bran, Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Deficitul bugetar, mărul discordiei între partide.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tallian Cristian. Titlul emisiunii: Autismul virtual. 16.45 Istorie pierdută, istorie regăsită. 17.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 18.00 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct (reluare)

Cine a câştigat meciul din 10 august?

Scris de Dumitru Păcuraru, 12 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După intensele pregătiri strategice din partea ambelor părţi, mintingul de anul acesta anunţat ca un taifun la care vor participa 250.000 de persoane, nu s-a ridicat la înălţimea evenimenteleor din 10 august anul trecut.

Desigur, numărul contează. În Bucureşti au răspuns chemării organizatorilor în jur de 25.000 de persoane. Nu s-au văzut nici atât de mulţi jandarmi ca anul trecut şi erau în cămăşi cu mânecă scurtă, ca nişte băieţi ieşiţi la plimbare. Au mai lipsit, din partea guvernului, mascaţii, tunurile cu apă, grenadele fumigene, sprayurile paralizante. Din tabăra protestanţilor au absentat grupurile agresive, capabile să penetreze apărarea şi să-i scoată pe jandarmi din dispozitiv.

Pe scurt, a fost o confruntare paşnică, ca un meci aranjat.

Se pune întrebarea, cine a câştigat? De regulă câştigă organizatorii. Cine au fost organizatorii? Diaspora, o parte dintre organizaţiile românilor din străinătate, au criticat politizarea evenimentului şi nu au participat. USR a refuzat să adune semnături de susţinere pentru prezidenţiabilul alianţei USR-PLUS.

Ceva mai departe de Piaţa Victoriei, într-un cort mare, PNL a adunat semnături de susţinere pentru candidatura lui Klaus Iohannis. Deci, ceva s-a câştigat. Dar s-a şi pierdut. Mai ales că preşedintele a vorbit despre „comemorarea” unui an de la protestele din 10 august,  PNL poate fi acuzat că a profitat de situaţie într-un mod care nu-i face onoare.

Protestele rămân proteste, ori de cine ar fi organizate. Ele au darul de a forma o categorie de cetăţeni care îşi fac din ieşirea în stradă un obicei, un hobby. Au nevoie de un o ţintă pe care să o huiduiască şi de un obiect concret în care să arunce măcar cu ouă şi roşii, dacă nu cu vopese şi sticle incendiare. Anul trecut ţinta a fost Liviu Dragnea, iar obiectivul, sediul guvernului, era disproporţionat de bine păzit de jandarmi mascaţi, de tunuri cu apă, de gaze lacrimogene.

Politica defensivă a guvernului Dăncilă de anul acesta i-a dezarmat şi pe protestatari. Mitingul a fost destul de moale. Se pune întrebarea cum se va marca ziua de 10 august în anii următori, când la guvernare va fi o coaliţie a partidelor care au fost în stradă, respectiv PNL şi USR? Direcţia huiduielilor se schimbă în funcţie de culoarea politică a guvernanţilor.

PSD a venit la guvernare în urma unor proteste de stradă împotriva guvernului Boc. Un viitor guvern de dreapta poate avea aceeaşi soartă. De aceea nu trebuie exagerată importanţa unui miting. Nemuţumiri au fost şi vor fi întotdeauna. Partidele de dreapta, respectiv o coaliţie de guvernare PNL-USR-PLUS,  se poate dovedi la fel de incapabilă, de coruptă şi ineficientă ca guvernarea actuală PSD-ALDE.

Să nu ne facem iluzii că unii sunt foarte buni, iar alţii foarte răi. Lucru valabil şi în cazul preşedintelui. Cu ce a fost mai bun Klaus Iohannis decât Traian Băsescu? Ce lucruri „bine făcute” i-au reuşit în plus lui Iohannis? Nu se văd de la sine. Este nevoie de mari eforturi pentru a scoate în evidenţă că a fost un bun şef de stat şi merită încă un mandat.

Organizarea mitingului din 10 august pentru marcarea unui an de la alt miting, se înscrie în acest efort de a demonstra ceva. Ce să demonstreze? Că PSD guvernează prost, şi doar prin comparaţie cu Viorica Dăncilă, el Klaus Iohannis, este mai bun de preşedinte şi merită să fie reales.

Nu are rost să ascundem adevărul considerând mitingul ca o manifestare a Diasporei. Mitingul de sâmbătă nu a fost organizat de dragul democraţiei, ci pentru pregătirea terenului pentru alegerile prezidenţiale. Fiind un miting cu o puternică încărcătură politică este o dovadă de ipocrizie să-l prezinţi ca pe o manifestare civică. Din cauza excesivei politizări meciul de duminică nu are un câştigător clar definit.  Va trebui să se rejoace, în alte formule.

Abonează-te acum Online!