Cîmpeanu: Nu există bază legală de trecere a şcolilor în sistem online

Scris de Vasile Nechita, 09 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Într-o intervenţie la B1TV, ministrul Educaţiei a subliniat că Ordonanţa 99 din 10 septembrie 2021 permite trecerea la ore online doar până la data de 10 ianuarie 2022.

“Nu există nici măcar bază legală a trecerii în online a şcolilor”, în ultima săptămână de cursuri şcolare a semestrului I, a spus Cîmpeanu. Reacţia lui vine după ce Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali a cerut, ieri, şcoală online în săptămâna de cursuri 10-14 ianuarie – în care se definitivează situaţiile şcolare pe primul semestru – pentru “încetinirea pe cât posibil a valului 5 şi pregătirea eficientă a şcolii cu prezenţă fizică”.

“Luăm în considerare punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii care spune că şcolile nu trebuie închise. Din perspectiva educaţiei, momentul este total nepotrivit, pentru că în săptămâna 10-14 ianuarie urmează să se încheie situaţia şcolară, pentru semestrul 1.

Din perspectivă legală, cei care au făcut această solicitare către Ministerul Educaţiei dovedesc o gravă necunoaştere a legislaţiei, deoarece Ordonanţa de urgenţă 99 din 10 septembrie 2021 permite trecerea în online doar până la data de 10 ianuarie. Nu există nici măcar bază legală a trecerii în online a şcolilor”, a spus ministrul Educaţiei.

”Aşa încât Ministerul Educaţiei se va consulta în continuare cu Ministerul Sănătăţii şi voi lua decizii doar dacă Ministerul Sănătăţii decide acest lucru,” a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Reamintim că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit într-o conferinţă de presă săptămâna trecută despre un posibil nou algoritm de funcţionare a şcolilor cu prezenţă online în care să conteze şi proporţia persoanelor spitalizate. “Un algoritm care să fie raţional şi să nu repete erorile majore în care şcolile au fost închise când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi.”

În prezent, ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii prevede că în localităţile în care rata de incidenţă este sub 3/1000, activităţile didactice se pot desfăşura cu prezenţa fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar, cu respectarea strictă a normelor de protecţie sanitară, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învăţământ.
În localităţile în care incidenţa de infectare cu Covid-19 depăşeşte 3 la mia de locuitori, modul de funcţionare al şcolilor este dependent de rata de vaccinare a personalului: pentru prezenţă fizică, minim 60% din personal trebuie să fie vaccinat.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517