26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Cifrele contrazic politicile PSD, dar nu contează

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Două cifre: creştere economică – 7%, inflaţie- 4,1%. Aceeaşi inflaţie de 4,1% bate şi creşterea generală a salariilor cu 4%. Jocul cifrelor poate continua cu devalorizarea leului, cu creşterea preţurilor, a dobânzilor la bănci, cu taxele majorate la nivel local, cu tot felul de inginerii fiscale menite să ostoiască setea de bani a guvernului.

S-a intrat într-o spirală a scumpirilor. Din nevoie de conservare fiecare agent economic simte nevoia să-şi mărească tarifele sau preţurile la propriile produse pentru a rezista pe piaţă. Fiecare agent economic se simte ameninţat de creşterea ce pare de neoprit a cheltuielilor. Niciun preţ, niciun tarif nu a rămas nemodificat.

Grav este că tăvălugul creşterii preţurilor nu se mai opreşte. Guvernul Dăncilă, încă insuficient familiarizat cu problemele, nu dă semne că ar fi conştient că nivelul de trai o ia la vale. PSD continuă să se laude cu creşterea salariilor şi a demarat campania propagandistică despre creşterea pensiilor. Banca Naţională trage semnale de alarmă. Analiştii economici spun că criticile opoziţiei nu sunt luate în serios, dar cuprind şi ele un dram de adevăr.

Tot atât de adevărat este că opoziţia nu propune o alternativă la politica populistă a guvernului PSD-ALDE. Mai devreme sau mai târziu consecinţele vor obliga guvernul să-şi recunoască eşecul. Din acel moment populaţia îşi va îndrepta atenţia spre opoziţie. PNL va fi obligat de situaţia creată, poate chiar de criza ce se va face simţită la nivel personal de fiecare cetăţean, să iasă cu un program de guvernare alternativ.

Sigur, nu va putea propune scăderea salariilor şi pensiilor. Un partid cinstit cu populaţia ar putea propune o restructurare a aparatului bugetar. Ar putea propune soluţii pentru stimularea unei creşteri economice bazată pe producţie nu pe consum.

Un guvern responsabil ar trebui să facă exact invers de cum face PSD-ALDE. Liviu Dragnea pare să fie dispus să sacrifice orice pentru ca PSD să treacă drept partidul care majorează salariile şi pensiile.

Ştie foarte bine că se poate folosi de acest slogan pentru a câştiga în continuare voturi. Secretul succesului la ultimele alegeri parlamentare a constat în ceva extrem de simplu: a exploatat tăierea salariilor de către guvernul Boc. A fost vorba doar despre salariile bugetarilor şi totuşi acest lucru a contat la nivelul întregii populaţii.

Nu riscăm nimic afirmând că PDL s-a văzut obligat să dispară de pe scena politică pentru că a tăiat salariile. Nu a mai putut rezista criticilor la care a fost supus. PSD gândeşte simplu: dacă PDL a plătit pentru că a tăiat salariile, PSD în orice circumstanţe va câştiga pentru că va putea spune că a majorat salariile şi pensiile acceptate de populaţie chiar dacă în timp se dovedesc perdante.

Liviu Dragnea este decis să urmeze această cale şi promite orice fără să clipească. Acest tip de politician este greu de învins în alegeri. Este la fel ca în telenovele în care protagonistele se lasă cucerite de cei care le mint frumos.

Concluzia este că un partid ca PSD nu poate fi bătut în alegeri libere. Un astfel de partid cade de la guvernare doar datorită unor incidente. Aşa cum a căzut guvernul Ponta ca urmare a incendiului de la Colectiv.

Abonează-te acum Online!