Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 02.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.46 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 05.53 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Lia Deliu, Constantin Demian, titlul emisiunii: Asistenţii medicali şi provocările din sănătatea românească 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 14.30 Teleshopping 14.48 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 15.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 22.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 23.30 Ştiri

CIA era cu ochii şi pe industria sătmăreană

Scris de Vasile Nechita, 26 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) a publicat pe internet un număr însemnat de documente desecretizate pe Internet, acestea fiind accesate de acum de oricine. Este vorba despre cel puţin 13 milioane de pagini cu date declasificate.

Aceste documente cuprind şi date despre firme româneşti, unele din Satu Mare, organizarea fabricilor, produsele şi destinaţia acestora, metodele utilizate. Prezentăm mai jos câteva din aceste date.

Cooperativa Tâmplarilor Satu Mare livra mobilă neinscripţionată în URSS la începutul anilor ‘50

În iunie 1953, Cooperativa Tâmplarilor Satu Mare cuprindea 300 de membri inlcusiv un mic număr de muncitori clerici şi personal auxiliar. Este localizată în Satu Mare, pe strada Horia 4, cu intrare din strada Ştefan cel Mare. Dotările tehnice constau doar într-un mic număr de maşini de prelucrare a lemnului şi de manufacturare a mobilei.
Ordinele de lucru sunt emise şi materialele distribuite pentru fabricile de mobilă prin Comisia de Planificare a Departamentului de Cherestea Bucureşti.

Mobilier simplu pentru armată şi pentru Canal

În 1951, cooperativei i-au revenit 30 milioane de lei, iar planul de producţie a fost îndeplinit atât cantitativ cât şi calitativ. Livrările cuprind următoarele: 4.500 de scaune mici pentru proiectul de construcţie a Canalului Dunăre-Marea Neagră Constanţa; 10.000 de scaune şi un număr neprecizat de mese şi bănci pentru Ministerul de Interne (MAI), Departamentul de Evidenţă Generală Bucureşti; Un mare număr de scaunde, mese pentru arme şi bănci, precum şi rafturi pentru Armata română. Aceste produse au fost preluate la Satu Mare de ofiţeri din Baia Mare şi din Cluj şi transportate pe şosele şi căi ferate spre o destinaţie necunoscută.
Un mare număr de bănci pentru şcolari, mese mici şi scaune au fost făcute pentru şcoli şi grădiniţe.

Mobila de înaltă calitate era exportată în URSS

Mobilă de înaltă calitate, pentru camere de zi şi dormitoare pentru export în URSS. Acest mobilier nu primeşte marcă de fabricaţie şi în principal nu trebuie să poarte inscripţia “Made in Romania”.
În 1951, lemnul de brad şi de esenţă moale era asigurat în cantităţi insuficiente şi neuscat. Ferăstraiele panglică, ferăstraiele circulare şi materialele de ambalare a mobilei erau foarte greu de obţinut. O expoziţie de industrie a mobilei româneşti a fost deschisă în Moscova în 1950-1951de inisterul cherestelei din România. Pregătirile au durat mai mulţi ani şi au costat milioane de lei.

Întreprinderile româneşti au adoptat metode sovietice de lucru

Ziarele româneşti scriau în 1950 despre metoda Bortkevich de prelucrare a metalelor, utilizând unelte speciale cu unghi negativ viteză mare de tăiere, care a fost adoptată de strungarii din nouă întreprinderi din românia. Utilizarea acestei metode a condus la o tăiere rapidă a metalului şi la o mare creştere a producţiei.
După ce documentul enumeră experienţa din mai multe fabrici, dă ca exemplu Fabrica Unio Satu Mare, unde “a fost raportată o viteză de tăiere de 224 metri pe minut”.
Ca o concluzie a conferinţei tehnicienilor şi maiştrilor de la Braşov, mulţi au promis să instruiască cel puţin cinci muncitori din fabricile de unde provin în metoda Bortkevich de prelucrare rapidă a metalelor. În afară de cele nouă fabrici menţionate mai sus, noua metodă va fi introdusă şi la Fabria 6 Martie Tohan, la Electroprecizia şi la Fabrica FSR Râşnov.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.