Christine Lagarde: BCE ar putea fi nevoită să restricţioneze creşterea economică pentru a contracara inflaţia

Scris de Cristina Bursuc, 24 noiembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Banca Centrală Europeană va continua să majoreze dobânzile şi ar putea fi nevoită chiar să restricţioneze activitatea economică, pentru a contracara inflaţia, a declarat recent preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.
Lagarde a mai spus că „riscul de recesiune” a crescut dar a adăugat că încetinirea economiei, de una singură, nu va fi suficientă pentru a contracara explozia preţurilor.
„Ne aşteptăm că vom continua să majorăm dobânzile – iar renunţarea la orientarea acomodativă a politicii monetare ar putea să nu fie suficientă”, a spus Christine Lagarde la o conferinţă bancară organizată la Frankfurt.
„Dobânzile de referinţă sunt, şi vor rămâne, principalul instrument pentru ajutarea politicii monetare. Dar, în acelaşi timp, trebuie să normalizăm celelalte instrumente din arsenalul nostru pentru a întări impulsul venit din partea dobânzii noastre de politică monetară”, a precizat Christine Lagarde.
Începând din luna iulie şi până în prezent, BCE a adoptat o majorare fără precedent a dobânzii de referinţă cu 200 de puncte de bază, pentru a contracara inflaţia, iar o nouă înăsprire a politicii monetare va fi realizată via majorări de dobândă şi reduceri ale portofoliului de obligaţiuni guvernamentale.
Inflaţia în zona euro a atins un nivel record de 10,6% în luna octombrie şi probabil va rămâne la un nivel „ridicat” timp de mai multe luni, a declarat recent vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos.
„Inflaţia în zona euro este la un nivel mult prea mare. Experienţa istorică sugerează că o recesiune este puţin probabil să conducă la o reducere semnificativă a inflaţiei, cel puţin pe termen scurt”, a spus Lagarde.

 

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 24 noiembrie 2022, ora 13:41

    Banii europenilor respectiv banii tipariti cei fara acoperire in economie cauzatoare de inflatie sunt buni pt. a sprijini razboiul ucrainenilor in detrimentul europenilor !. UE are si gaseste bani pt. alimentarea razboiului din Ucraina si conturile lui Zelensky !.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517