10.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Lorand Turos, Romeo Nicoară, Alexandru Horvat. Titlul emisiunii: Război în coaliţia PSD-ALDE? (reluare) 01.35 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 02.35 Cultură, Samfest jazz. 04.45 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste . 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Lorand Turos, Romeo Nicoară, Alexandru Horvat. Titlul emisiunii: Război în coaliţia PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.30 Teleshopping 14.50 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.15 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 16.00 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 17.00 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licenţă pro. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest.

Chichirău

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fascinant, şi derutant pentru spiritele naive, în viaţa publică din aceaste vremuri este că te poţi înşela în fiecare zi. Dacă nu cumva de mai multe ori pe zi. Dacă ieri scriam că dispariţia Regelui Mihai îi va calma pentru câteva zile pe zvăpăiaţii noştri politicieni, din respect pentru marele dispărut, dar şi pentru istoria a două treimi de secol, iată că m-am înşelat. Obişnuitele scandaluri au fost reluate, la o şi mai mare intensitate.

Legile Justiţiei încaieră nu partidele în ansamblul lor, ci persoanele. S-a trecut la lupta corp la corp. O doamnă cu un nume mai puţin obişnuit, ba chiar cu o nuanţă a la Alecsadri, însă de altfel bine pregătită în domeniul  său, cu un doctorat în finanţe, a ajuns să se confrunte direct cu un fel de malac într-ale justiţiei.

Aşadar, avem o doamnă firavă, Cosette Chichirău faţă-n faţă cu un Nicolae Şerban. Dialogul dintre cei doi nu a depăşit faza sloganelor. Doamna spune că prin legile justiţiei se încalcă independenţa justiţiei, că se doreşte scăparea penalilor etc. iar domnul îi răspunde doamnei că este proastă. De aici un întreg tărăboi. Evident, se lasă cu proteste în faţa parlamentului. Şi cu dezbateri aprinse în studiourile de televiziune. Contează de la ce partide sunt cei doi politicieni cărora le-a venit rândul să se dea în stambă? Deloc.

Cine să mai deplângă moartea Majestăţii Sale, Regele Mihai? Se decretează doliu naţional, dar nici vorbă despre o scurtă, o foarte scurtă perioadă de reculegere.

În aceeaşi atmosferă de circ, oarecum în tandem cu legile Justiţiei, vine şi proiectul de buget pentru 2018. Cel mai mare buget din ultimii 28 de ani. Mare, dar cam gol pe dinlăuntru. La prima vedere toată lumea pare să primească mai mult decât anul trecut. Au fost majorate salariile? Nu se ştie cu exactitate. Au fost luate măsuri de relaxare fiscală? Cifrele guvernului spun că da, agenţii economici spun că nu. La fel se întâmplă şi cu salariile şi pensiile. Au fost majorate, dar prin inginerii fiscaliceşti la final rezultă că majorarea este doar în teorie.

Ca şi în cazul celor doi parlamentari care s-au ciondănit, nici în domeniul strict al cifrelor nu se ştie cine are dreptate. Domniţa Chichirău moare de grija Justiţiei, în loc să se aplece asupra cifrelor, având un doctorat în finanţe.

Până la urmă şi dintr-o parte şi din alta, tema Justiţiei, se abordează la modul populist. Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul bugetului. Partidele majoritare reuşesc să manipuleze prin cifre, în vreme ce opoziţia nu este în stare să pună ordine în ecuaţiile haotice ale guvernanţilor. Şi acest lucru se întâmplă pentru că persoane pregătite într-un domeniu – şi aici iar facem referire la Cosette Chichirău – doctoriţă în finanţe – dau iama între borcanele fragile ale Justiţiei. Acolo simt politicienii că se află miezul de foc al confruntărilor. 

Aşa să fie? Casta judecătorilor, dar mai ales a procurorilor, de luni şi luni de zile se află în centrul atenţiei opiniei publice. Mai precis, partidele învârt acest subiect ca pe un iepure la proţap.  Opoziţia a simţit că aici este punctul vulnerabil al PSD. În schimb nu a sesizat că ar putea câştiga o fărâmă de capital moral aplecându-se cu toată seriozitatea, şi respectul cuvenit, spre modelul reprezentat de ultimul rege al României. Aşa cum, la modul pios, a profitat CDR de moartea lui Corneliu Coposu.

PNL, mai cu seamă USR, face mereu apel la moralitate, dar au vreun model? Nu fac altceva decât să se învârtă în jurul unor principii goale de conţinut. De vreme ce actuala scenă politică este ocupată în întregime de personaje negative  cum să nu fie imprevizibilă şi înşelătoare? Nu-ţi vine să crezi nici măcar în cele trei zile de doliu naţional.

Abonează-te acum Online!