Program ITV: 00.00 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuși taximetriștii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Tiberiu Gunthner, Claudiu Ținca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, invitat Emil Palincaș. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc semințe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienților cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuși taximetriștii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acțiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor și Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiță, invitat Florin Fodoruț. Titlul emisiunii: Susțin căsătoria dintre un bărbat și o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Tiberiu Gunthner, Claudiu Ținca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Știri 13.45 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenții de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracție pentru turiști 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuț Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tășnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănățan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraș poluat? (reluare) 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii și locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Știri

Chichirău

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fascinant, și derutant pentru spiritele naive, în viața publică din aceaste vremuri este că te poți înșela în fiecare zi. Dacă nu cumva de mai multe ori pe zi. Dacă ieri scriam că dispariția Regelui Mihai îi va calma pentru câteva zile pe zvăpăiații noștri politicieni, din respect pentru marele dispărut, dar și pentru istoria a două treimi de secol, iată că m-am înșelat. Obișnuitele scandaluri au fost reluate, la o și mai mare intensitate.

Legile Justiției încaieră nu partidele în ansamblul lor, ci persoanele. S-a trecut la lupta corp la corp. O doamnă cu un nume mai puțin obișnuit, ba chiar cu o nuanță a la Alecsadri, însă de altfel bine pregătită în domeniul  său, cu un doctorat în finanțe, a ajuns să se confrunte direct cu un fel de malac într-ale justiției.

Așadar, avem o doamnă firavă, Cosette Chichirău față-n față cu un Nicolae Șerban. Dialogul dintre cei doi nu a depășit faza sloganelor. Doamna spune că prin legile justiției se încalcă independența justiției, că se dorește scăparea penalilor etc. iar domnul îi răspunde doamnei că este proastă. De aici un întreg tărăboi. Evident, se lasă cu proteste în fața parlamentului. Și cu dezbateri aprinse în studiourile de televiziune. Contează de la ce partide sunt cei doi politicieni cărora le-a venit rândul să se dea în stambă? Deloc.

Cine să mai deplângă moartea Majestății Sale, Regele Mihai? Se decretează doliu național, dar nici vorbă despre o scurtă, o foarte scurtă perioadă de reculegere.

În aceeași atmosferă de circ, oarecum în tandem cu legile Justiției, vine și proiectul de buget pentru 2018. Cel mai mare buget din ultimii 28 de ani. Mare, dar cam gol pe dinlăuntru. La prima vedere toată lumea pare să primească mai mult decât anul trecut. Au fost majorate salariile? Nu se știe cu exactitate. Au fost luate măsuri de relaxare fiscală? Cifrele guvernului spun că da, agenții economici spun că nu. La fel se întâmplă și cu salariile și pensiile. Au fost majorate, dar prin inginerii fiscalicești la final rezultă că majorarea este doar în teorie.

Ca și în cazul celor doi parlamentari care s-au ciondănit, nici în domeniul strict al cifrelor nu se știe cine are dreptate. Domnița Chichirău moare de grija Justiției, în loc să se aplece asupra cifrelor, având un doctorat în finanțe.

Până la urmă și dintr-o parte și din alta, tema Justiției, se abordează la modul populist. Nu același lucru se întâmplă în cazul bugetului. Partidele majoritare reușesc să manipuleze prin cifre, în vreme ce opoziția nu este în stare să pună ordine în ecuațiile haotice ale guvernanților. Și acest lucru se întâmplă pentru că persoane pregătite într-un domeniu – și aici iar facem referire la Cosette Chichirău – doctoriță în finanțe – dau iama între borcanele fragile ale Justiției. Acolo simt politicienii că se află miezul de foc al confruntărilor. 

Așa să fie? Casta judecătorilor, dar mai ales a procurorilor, de luni și luni de zile se află în centrul atenției opiniei publice. Mai precis, partidele învârt acest subiect ca pe un iepure la proțap.  Opoziția a simțit că aici este punctul vulnerabil al PSD. În schimb nu a sesizat că ar putea câștiga o fărâmă de capital moral aplecându-se cu toată seriozitatea, și respectul cuvenit, spre modelul reprezentat de ultimul rege al României. Așa cum, la modul pios, a profitat CDR de moartea lui Corneliu Coposu.

PNL, mai cu seamă USR, face mereu apel la moralitate, dar au vreun model? Nu fac altceva decât să se învârtă în jurul unor principii goale de conținut. De vreme ce actuala scenă politică este ocupată în întregime de personaje negative  cum să nu fie imprevizibilă și înșelătoare? Nu-ți vine să crezi nici măcar în cele trei zile de doliu național.

Abonează-te acum Online!