Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Da, cu siguranță, președintele și premierul au intrat în campanie electorală. Nu puteau sta deoparte. PNL se mișcă destul de greu. Încă nu s-a făcut sudura definitivă între PDL și PNL, astfel că partidul funcționează cu două motoare în contratimp și alimentate separat. Nu s-a făcut sudura definitivă a electoratului. Fostul electorat al PDL este tentat de PMP, în vreme ce o parte din electoratul fostului PNL încă oscilează între noul PNL și ALDE.

  Fără îndoială acest partid, care nu este la guvernare, dar se vede obligat să  susțină un guvern care are nevoie de ajutor. Acest ajutor nu poate veni decât din partea președintelui Iohannis și a premierului Cioloș. Odată cu primul discurs în fața plenului reunit al Parlamentului, președintele pare decis să se implice în viața politică. A spus-o foarte clar. Nu va mai fi un președinte spectator. A demonstrat-o chiar a doua zi. Ieri președintele s-a întâlnit cu reprezentanți ai Diasporei. Un vector important al dezvoltării României. Și, am putea adăuga, un vector de imagine important. Nu contează că românii din străinătate nu au organizații propriu-zise. Sunt împtrăștiați în toată lumea, dar pot da impresia că Diaspora există și este activă atâta vreme cât au loc întâlniri de genul celei de ieri. Și locul este foarte important și cu greutate electorală: la Cotroceni.

Pentru a da și mai multă greutate întâlnirii a fost prezent și premierul. Chiar dacă face mult caz de independența sa, Dacian Cioloș are o datorie morală față de PNL. De rezultatele obținute de acest partid depinde viitorul său politic. Dacă PNL pierde alegerile locale, adică va obține mai puțini primari și mai puține voturi politice pentru  consiliile județene, după modelul francez, ar trebui să-și  dea demisia de onoare. Nu se va întâmpla acest lucru.

În schimb se poate întâmpla altceva. Dacă PSD câștigă localele la toate capitolele, primari, consilii locale, consilii județene, este îndrepățit să ceară demisia guvernului. Poate va avea și timp să înainteze și o moțiune de cenzură.

Președintele și premierul sunt conștienți că trebuie să se implice mai în profunzime. Până acum, orice s-ar spune, amândoi  sunt în postura unor profitori. PNL i-a pus pe tavă lui Klaus Iohannis președinția partidului și același partid l-a votat pentru a deveni candidatul la președinția țării. Klaus Iohannis încă nu și-a arătat recunoștința.

  La rândul său, Dacian Cioloș a fost luat și pus în fruntea guvernului fără să fi făcut nimic. Poate nici nu a votat la alegerile parlamentare din 2012. El trebuie să-și arate recunoștința față de președintele Iohannis care la rândul său este dator PNL-ului. Acesta este cercul recunoștințelor.

  PNL, președintele și premierul sunt indisolubil legați între ei. Nu este însă o adevărată treime a puterii. PNL nu are majoritate parlamentară, premierul Cioloș este la mâna PSD și aliaților acestuia, iar președintele Iohannis fără o majoritate parlamentară în spate nu-și poate exercita prerogativele decât pe jumătate. Prin urmare, rezultatele la alegerile locale sunt decisive pentru viitorul președintelui, pentru premierul Cioloș și mai cu seamă pentru PNL.

Dacian Cioloș în caz de eșec se poate retrage fără probleme în Franța. Președintele Iohannis poate rămâne izolat la Cotroceni, cu iluzia că este un președinte nejucător. PNL este într-o situație dramatică. Dacă pierde alegerile locale, pierde încrederea cetățenilor. Dacă pierde la locale, șansele să recâștige terenul pierdut la parlamentare sunt minime, spre zero. Așadar, adevăratul vector de imagine al PNL este președintele Iohannis, secondat de premierul Cioloș. Diaspora nu este altceva decât unul din instrumentele de care se pot folosi.

Generalul se aruncă în luptă

După îndelungate ezitări, PNL își anunță candidatul la prezidențiale. Nu este o surpriză. Potrivit cutumei instituită în rândul formațiunilor politice, președintele partidului intră automat în cursa prezidențială.

Dosarul Cîțu-Covid, butoiul cu pulbere din campania electorală

Dosarul DNA în care miniștri Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, precum și fostul prim ministru Florin Cîțu,  acuzați că au fraudat milioane de euro cumpărând milioane de doze de vaccin peste necesar, va deveni subiectul major în jurul căruia se vor arunca săgețile electorale de anul viitor.