17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Cercul recunoştinţelor

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 februarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Da, cu siguranţă, preşedintele şi premierul au intrat în campanie electorală. Nu puteau sta deoparte. PNL se mişcă destul de greu. Încă nu s-a făcut sudura definitivă între PDL şi PNL, astfel că partidul funcţionează cu două motoare în contratimp şi alimentate separat. Nu s-a făcut sudura definitivă a electoratului. Fostul electorat al PDL este tentat de PMP, în vreme ce o parte din electoratul fostului PNL încă oscilează între noul PNL şi ALDE.

  Fără îndoială acest partid, care nu este la guvernare, dar se vede obligat să  susţină un guvern care are nevoie de ajutor. Acest ajutor nu poate veni decât din partea preşedintelui Iohannis şi a premierului Cioloş. Odată cu primul discurs în faţa plenului reunit al Parlamentului, preşedintele pare decis să se implice în viaţa politică. A spus-o foarte clar. Nu va mai fi un preşedinte spectator. A demonstrat-o chiar a doua zi. Ieri preşedintele s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Diasporei. Un vector important al dezvoltării României. Şi, am putea adăuga, un vector de imagine important. Nu contează că românii din străinătate nu au organizaţii propriu-zise. Sunt împtrăştiaţi în toată lumea, dar pot da impresia că Diaspora există şi este activă atâta vreme cât au loc întâlniri de genul celei de ieri. Şi locul este foarte important şi cu greutate electorală: la Cotroceni.

Pentru a da şi mai multă greutate întâlnirii a fost prezent şi premierul. Chiar dacă face mult caz de independenţa sa, Dacian Cioloş are o datorie morală faţă de PNL. De rezultatele obţinute de acest partid depinde viitorul său politic. Dacă PNL pierde alegerile locale, adică va obţine mai puţini primari şi mai puţine voturi politice pentru  consiliile judeţene, după modelul francez, ar trebui să-şi  dea demisia de onoare. Nu se va întâmpla acest lucru.

În schimb se poate întâmpla altceva. Dacă PSD câştigă localele la toate capitolele, primari, consilii locale, consilii judeţene, este îndrepăţit să ceară demisia guvernului. Poate va avea şi timp să înainteze şi o moţiune de cenzură.

Preşedintele şi premierul sunt conştienţi că trebuie să se implice mai în profunzime. Până acum, orice s-ar spune, amândoi  sunt în postura unor profitori. PNL i-a pus pe tavă lui Klaus Iohannis preşedinţia partidului şi acelaşi partid l-a votat pentru a deveni candidatul la preşedinţia ţării. Klaus Iohannis încă nu şi-a arătat recunoştinţa.

  La rândul său, Dacian Cioloş a fost luat şi pus în fruntea guvernului fără să fi făcut nimic. Poate nici nu a votat la alegerile parlamentare din 2012. El trebuie să-şi arate recunoştinţa faţă de preşedintele Iohannis care la rândul său este dator PNL-ului. Acesta este cercul recunoştinţelor.

  PNL, preşedintele şi premierul sunt indisolubil legaţi între ei. Nu este însă o adevărată treime a puterii. PNL nu are majoritate parlamentară, premierul Cioloş este la mâna PSD şi aliaţilor acestuia, iar preşedintele Iohannis fără o majoritate parlamentară în spate nu-şi poate exercita prerogativele decât pe jumătate. Prin urmare, rezultatele la alegerile locale sunt decisive pentru viitorul preşedintelui, pentru premierul Cioloş şi mai cu seamă pentru PNL.

Dacian Cioloş în caz de eşec se poate retrage fără probleme în Franţa. Preşedintele Iohannis poate rămâne izolat la Cotroceni, cu iluzia că este un preşedinte nejucător. PNL este într-o situaţie dramatică. Dacă pierde alegerile locale, pierde încrederea cetăţenilor. Dacă pierde la locale, şansele să recâştige terenul pierdut la parlamentare sunt minime, spre zero. Aşadar, adevăratul vector de imagine al PNL este preşedintele Iohannis, secondat de premierul Cioloş. Diaspora nu este altceva decât unul din instrumentele de care se pot folosi.

Abonează-te acum Online!