Image 1
Image 2

Centrul Judeţean de Excelenţă Satu Mare se află în al şaselea an de activitate

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Centrul Județean de Excelență Satu Mare s-a înființat în 2012, prin ordin al ministrului Educației, prilej cu care s-a aprobat metodologia de organizare și funcționare a instituţiei. Aici, elevii sătmăreni capabili de performanţă beneficiază de asistenţă calificată, focalizată pe aptitudinile şi nevoile lor de instruire. Acesta este primul an în care participă la cursuri şi elevi de şcoală primară.

Zilele trecute, Viorel Solschi, directorul centrului, a avut amabilitatea să participe la o emisiune la postul de televiziune Informaţia TV. Cu acest prilej am aflat detalii despre organizarea şi activitatea instituţiei, precum şi despre cei mai performanţi elevi şi absolvenţi, unii dintre ei aflaţi în calitate de cadre didactice în universităţi renumite din Occident.

Organizarea instituţiei

Sediul instituţiei se află la Colegiul Național Mihai Eminescu Satu Mare, dar mai are şi alte două subunităţi (microcentre), la Liceul Teoretic Carei respectiv la Liceul Teoretic Negrești Oaș. La fiecare unitate participă elevi din localitate, precum şi din zonă, inclusiv din localităţi rurale.
În anul școlar 2016-2017, activitatea Centrului Județean de Excelență a fost organizată în 13 grupe distribuite astfel: patru la matematică, două la fizică şi astronomie, două la limba română şi câte unul la chimie, biologie, istorie, limba maghiară, informatică şi tehnologia informaţiei.
Fiecare grupă a fost alcătuită dintr-un număr de 15 elevi astfel încât au participat oficial la activitățile desfășurate în cadrul centrului 195 elevi. În schimb, au participat neoficial (în calitate de audienţi) un număr mult mai mare de elevi, unii dintre ei la mai multe discipline. Grupele au fost împărțite în subgrupe pe ani de studiu şi discipline şcolare.

Profesorii îndrumători

Activitatea elevilor este coordonată de cadre didactice titulare în 12 unități de învățământ din județ, remunerate în sistem plata cu ora. Fiecărui profesor i se repartizează ore de curs săptămânale, susţinute de regulă în zilele de sâmbătă, precum şi în vacanţe.
Profesorii selectaţi au performanţe deosebite în inovarea didactică şi în pregătirea elevilor distinşi la diverse etape ale olimpiadelor şi ale concursurilor şcolare. Tot ei elaborează programe speciale pentru diferite discipline. Temele propuse constituie o extindere a programei obligatorii, iar elevii parcurg probleme cu grad ridicat de dificultate.

Evaluarea elevilor

Având în vedere că centrele de excelență au menirea de a asigura condiții optime de pregătire și dezvoltare a copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte, evaluarea activității se realizează în mod obiectiv pe baza rezultatelor obținute în activitățile la care au participat (nu prin notare în catalog).
Rezultatelor obținute se regăsesc, în bună măsură, în performanţele înregistrate de elevii cursanţi la olimpiade şi concursuri şcolare.

Activități desfășurate în anul școlar trecut

Între activitățile desfășurate în anul școlar 2016-2017 de catedrele de specialitate de la centru enumerăm: Tabăra de matematică din Carei; Organizarea Concursului Interliceal de Fizică TOPFIZ 2016; Concursul Național de Fizică FI; Olimpiada Județeană de Fizică; Concursul Preolimpic de Fizică România-Ungaria 2017; Participări în comisiile naționale de propunători de subiecte la OJF, Evrika, ONF.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with