Image 1
Image 2

Centru dreapta sau centru stânga?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Perioada în care se puteau realiza alianțe electorale pentru alegerile parlamentare a trecut.

Toate partidele și-au făcut un titlu de glorie din a declara că vor merge singure în alegeri, că nu vor face nicio alianță cu vreun partid, mare sau mic.

De-a lungul timpului, PSD s-a remarcat prin acte de caritate față de formațiuni care singure nu ar fi reușit să intre în parlament. A tractat partidul lui Dan Voiculescu, PUR, dar UNPR, partidul lui Gabriel Oprea, l-a și ajutat, l-a și încurcat. 

În orice situație, cel mai mult de câștigat are partidul mic. Dacă PNL și PSD s-au grăbit să-și anunțe că nu au făcut nicio alianță electorală pentru alegerile parlamentare ce se apropie, iată că se zvonește că două partide vor fuziona pentru a intra în campanie întărindu-se reciproc. Este vorba despre Pro România și ALDE.  Sunt compatibile aceste partide sau doar liderii lor, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au găsit o modalitate de a trece onorabil peste alegerile parlamentare?

Experimentul Mircea Diaconu a avut succes. Susținându-l pe Diaconu candidat prezidențial la alegerile din 2019, cele două partide au obținut un scor onorabil. 7,9% a fost un scor care l-a mulțumit pe Călin Popescu Tăriceanu, nu însă și pe liderul Pro România. Victor Ponta se aștepta la mai mult, partidul lui fiind cotat în sondaje peste partidul lui Tăriceanu.

Este benefică o fuziune între cele două partide? Victor Ponta ține să se prezinte ca un om de stânga. Călin Popescu Tăriceanu, deși s-a aliat cu PSD, se prezintă ca un liberal autentic. ALDE nu a renunțat la a se prezenta ca adevăratul moștenitor al vechiului PNL.

  În mod logic, în urma fuziunii dintre un partid de stânga și unul de dreapta ar trebui să rezulte o formațiune de centru dreapta sau centru stânga. 

Sondajele arată Pro România mai mărișor decât ALDE.  Victor Ponta face parte dintr-o generație mai tânără, în timp ce Tăriceanu face parte din garda veche de politicieni intrați în viața politică în 1990.

De la desprinderea din PNL, Călin Popescu Tăriceanu a stat alături de PSD, indiferent de cine a fost condus acest partid. S-a despărțit pe moment de Viorica Dăncilă, nu însă și de PSD.

În această perioadă este normal ca ALDE să se fi contaminat de stângism. Prin urmare, este normal ca partidul rezultat din fuziune să fie mai aproape de stânga.

Adevărul este că peVictor Ponta l-ar prinde mai bine ca lider al unei formațiuni de centru stânga. O astfel de formațiune lipsește din peisajul politic actual. Un partid de centru poate face un pas și spre o majoritate parlamentară de dreapta și spre una de stânga.  În timp ce Tăriceanu vrea să iasă onorabil din politică, se pare însă că Victor Ponta stă cu ochii spre PSD, spre electoratul partidului pe care l-a condus.

Într-o primă fază, la fel ca după fuziunea dintre PNL și PDL, formațiunea va avea doi copreședinți. Într-un final va trebui să renunțe la conducerea bicefală și să revină la formula consacrată, a unui singur lider. Pe termen scurt, adică la viitoarele alegeri parlamentare,  prin orice alianță se câștigă ceva mai mult. Există însă și pierderi. Pe motiv că ei sunt liberali, oamenii din ALDE vor avea un motiv serios de a părăsi partidul și a se îndrepta spre PNL. De asemenea, o parte din oamenii din partidul lui Ponta vor profita de ocazie pentru a se reîntoarce la bază, adică la PSD.  Sunt, în cazul unei fuziuni, și avantaje și dezavantaje, Dată fiind situația celor două partide, avantajele sunt mai mari decât dezavantajele, atât pentru Pro România, cât și pentru ALDE.