Image 1
Image 2

Centralizăm sau descentralizăm?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

  Alocarea banilor direct primăriilor se vrea o lovitură dată baronilor locali. În primul rând sunt vizați președinții de consilii județene. În al doilea rând, primarii care se presupune că ar avea relații privilegiate cu conducerile consiliilor. Abia în al treilea rând se urmărește limitarea prerogativelor consiliilor județene. Ungaria a rezolvat problema mai simplu, banii de la buget sunt repartizați de prefecturi. De fapt, de instituția care reprezintă guvernul în teritoriu.

România merge în altă direcție, ceea ce arată că în realitate nu se vrea rezolvarea unei probleme administrative, ci de ordin politic. PSD vrea să scape prin această manevră de acuzația că ar încuraja perpetuarea baronilor. Dacă nu le dă bani pe mână se presupune că vor dispărea de la sine, ca niște animăluțe care nu mai primesc hrană și apă.

Prin această măsură se încalcă însăși rațiunea de a fi a consiliilor județene. Rolul acestor mini-parlamente este de a lua hotărâri care să vină în ajutorul întregului județ. Cei 30-40 de consilieri județeni sunt aleși de întreaga comunitate pentru a-i reprezenta în relațiile cu conducerea centrală și cu diverse instituții, inclusiv cu partenerii străini. Dacă se dorește descentralizare, rolul acestor consilii ar fi normal să crească. Nu s-au înființat chiar degeaba la vreo doi ani după revoluție.

Din păcate, speculându-se niște legi, poate și  datorită dezinteresului comunităților locale, de la an la an, de la o legislatură la alta, influența conducerilor consiliilor a fost tot mai mare. Au acaparat și partidele din care făceau parte, aproape automat președintele consiliului fiind și președintele unui partid. Nu au acumulat numai putere politică, prin prisma faptului că ei erau o curea de transmisie între județ și guvern, ci și averi. Nu prea există președinți de consilii județene săraci. PSD a ajuns la concluzia că i-ar putea repune în rândul oamenilor cinstiți luând decizia politică de a repartiza banii direct către primării. Mai mult, se introduce și o formulă. Dar bănuim că datele trebuie procesate de cineva, de o instituție specializată, cum este consiliul județean.

Mai este o problemă. Practic aceste consilii nu se desființează. Ele vor gestiona în continuare proiectele județelor. Deci tot ele vor fi cele care vor gestiona grosul fondurilor. Nu-l vedem noi pe un partid ca PSD tăindu-și craca de sub picioare. Fără oameni puternici, fără lideri recunoscuți de comunitate, mai pe scurt, fără baroni politici, niciun partid nu  se poate impune în fața alegătorilor.

Evident, nu doar PSD are baroni. Primii lideri ai PD-ului erau supranumiți baroni roșii. Erau roșii pentru că făceau parte dintr-un partid de stânga și erau “baroni” pentru că au făcut rapid averi substanțiale. De ce amintim aici de ei? Pentru că o parte dintre ei se află acum la PNL, la marele PNL. Așadar, ambele partide au baroni și ambele sunt afectate de decizia guvernului de limitare a prerogativelor președinților consiliilor județene.

Pe de altă parte, Victor Ponta are în vedere și alegerile locale de anul viitor. Pe cât se poate prevedea, în 2016 PSD nu va avea rezultatele pe care le-a obținut în 2012, sub sigla USL. Decizia guvernului lovește în viitorii președinți. Alocarea fondurilor guvernamentale direct către primării pe criterii clare oferă o protecție tuturor primarilor, fără deosebire de partid. Așa stau lucrurile teoretic. Practic, și guvernul, la fel ca un consiliu județean, poate împărți bugetul pe criterii politice. Baronii centrali nu vor gândi și nu vor acționa altfel decât baronii locali. Prin această hotărâre a Guvernului Ponta nu se știe foarte limpede dacă se centralizează sau se descentralizează decizia. În schimb, se știe că într-un fel sau altul, este în avantajul PSD.

Sigla Informatia Zilei

Reîntoarcerea la cultură

Asculta acest articol Un fenomen straniu pare să se producă în ultima vreme. Tot mai multă lume se întoarce spre

O problemă naţională: drogurile şi tinerii

Nicio zi fără accidente mortale, fără drogaţi, fără crime, fără violenţe de o cruzime rar întâlnită. Greu de ţinut pasul cu infracţiunile pe bandă rulantă, ziua şi noaptea, în toate colţurile ţării, în marile oraşe, dar şi în micile localităţi recunoscute pentru liniştea care domnea în ele.