Image 1
Image 2

Centenarul, sărbătorit la Satu Mare în 21 şi 23 septembrie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Recent, la Satu Mare a luat ființă Asociația „Uniţi pentru Satu Mare”. 

Despre asociație și inițiativele acesteia s-a discutat și în emisiunea “Agenda Publică” difuzată luni seara la Informația TV,

la care au fost invitați avocatul Dan Șuta și istoricul Viorel Ciubotă. O altă emisiune despre “Uniți pentru Satu Mare” va fi difuzată joi seara, de la ora 20.00. În platoul Informația TV vor fi prezenți avocatul Dan Șuta, preotul greco-catolic Florin Fodoruț de la Biserica Sfinții Petru și Pavel și preotul ortodox Cristian Boloș de la Catedrala Adormirea Maicii Domnului.

 

Primul obiectiv al Asociației „Uniţi pentru Satu Mare” este sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Pentru aceasta, asociația va organiza prima ei acțiune publică, desfășurată sub genericul ,,Satu Mare pentru Centenar” în zilele de 21 și 23 septembrie. 

Astfel, în ziua de vineri, 21 septembrie 2018, începând cu ora 15.00, în Sala Mare de spectacole a Teatrului de Nord din Satu Mare, va avea loc un simpozion la care sunt invitați să conferențieze profesorul universitar dr. Ioan Bolovan prorectorul Universității Babeș – Bolyai din Cluj Napoca, istoricul dr. Viorel Ciubotă precum și reputatul actor, scriitor și regizor de teatru Dan Puric. Din cauza numărului limitat de locuri participarea la acest seminar va fi posibilă doar pe baza invitațiilor care urmează să fie distribuite de către organizatori.

Apoi, duminică 23 septembrie, cu începere de la ora 13.00, din fața statuii Lupoaicei, din fața Muzeului Județean Satu Mare, va debuta parada portului popular din zona Sătmarului care cuprinde, evident, zonele folclorice ale Oașului, Codrului și Someșului, dar va evoca și tradițiile minorităților naționale din județ reprezentate de maghiari, șvabi, ucraineni și romi, în care tinerii sătmăreni vor etala inegalabila frumusețe a costumelor populare într-un melanj de forme, culori și ritmuri.

Acţiunea va continua în Piața din Centrul Nou, cu un maraton artistic, începând cu orele 14.00. Spectacolul va debuta cu interpretarea imnului de către Corul bărăbătesc din Finteușu Mare, va continua cu reprezentații ale unor ansambluri din cadrul Asociației Țării Oașului, Asociației „Codrenii”, Asociației „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, precum și ale ansamblurilor minorităților naționale. Apoi, vor susține recitaluri renumiții rapsozi populari Mariana Anghel, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș, pentru ca în ultima parte a zilei să concerteze trupele Desperados și Direcția 5. Ziua se va încheia cu un grandios foc de artificii, de aproximativ 15 minute.

1 comentariu

  1. Nu mai intoxicati populatia cu istorie falsificata sau fabricata cu imagini de genul prezentat la acest articol. In 1918 romanii din Transilvania aveau drapelul lor cu care s-au prezentat la Alba Iulia avand culorile identice celei regatene dar in alta ordine dispuse !. Poate mai aparea vreo una din Regat ( ca cele din imagine) dar nu toate !. Respectati romanii transilvaneni de la acea vreme si urmasii lor respectand si drapelurile acestora cu care s-au prezentat la acea vreme !.

Lasă un răspuns

Connect with