Image 1
Image 2

Centenarul pe două roți

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O idee genială a avut președintele Iohannis propunând ca formulă de refacere a unității naționale un marș pe două roți. Adică pe bicicletă. Mi-e greu să-mi imaginez o sută de mii de bicicliști plecând în miez de iarnă spre Alba Iulia pentru a participa la Marea Adunare Națională. Nu-mi pot imagina nici Consiliul Dirigent mergând pe biciclete. Bătrân și bolnav, venerabilului Gheorghe Pop de Băsești i-ar fi fost imposibil să meargă pe bicicletă. 

Personalități importante, incluse în Consiliu fără portofoliu, precum dr. Vasile Lucaciu, plecat în misiune diplomatică în străinătate, Octavian Goga și Valeriu Braniște, dar și Iuliu Maniu, președintele Consiliului Dirigent, Aurel Vlad, Vasile Goldiș, Aurel Lazăr, Ioan Suciu, Emil Hațieganu, Ion Fluieraș, Iosif Jumanca, Romul Boilă, cu siguranță nu erau interesați de mersul pe bicicletă. Aveau probleme mult mai importante de rezolvat. :i le-au rezolvat cu succes, dovadă că după o sută de ani se sărbătorește Centenarul.

Gestul președintelui Iohannis de a merge pe bicicletă, alături de câteva sute de bicicliști, dar mai ales de a da semnificație politică, de unitate națională, este demn de tot respectul și aprecierea.

Vor fi fiind și unii care să spună că țara arde, iar președintele se plimbă pe bicicletă. Greșesc profund, însă ca demersul să fie complet ar fi fost de dorit, în același spirit de unitate națională, să pedaleze alături de președinte și primul ministru, doamna Viorica Dăncilă; chiar dacă mai face câteodată câte o gafă lingvistică, cu siguranță știe merge pe bicicletă. Deși s-a răsturnat cu motocicleta, Călin Popescu Tăriceanu în mod sigur stăpânește și mersul pe bicicletă. Fotbalist și jucător amator de tenis, Liviu Dragnea va fi învățat să meargă pe două roți, fiind băiat de la țară.

  Cine ar mai trebui să dea din pedale alături de președintele țării pentru a ne convinge că există o sinceră dorință de refacere a unității naționale pentru a cinsti așa cum se cuvine Centenarul?

Pe lista restrânsă intră cu siguranță liderii opoziției: Ludovic Orban, președintele PNL, partid care și-a adus aportul la desăvârșirea Unirii, Dan Barna, lider USR, Eugen Tomac, noul lider al PMP. 

Ar trebui, de asemenea, să pedaleze pentru România și foștii președinți, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu. Dar și foștii premieri. Ce-i drept, ar ține greu ritmul cu Klaus Iohannis, mai ales Ion Iliescu și Nicolae Văcăroiu. Mai abil, Traian Băsescu probabil și-ar lua o bicicletă cu un motor electric ascuns sub scaunul triunghiular, nu atât de comod ca fotoliul de la Cotroceni.

Ca și copiii, politicienii au idei trăsnite. Unele șochează, altele ne lasă indiferenți. Conservatorilor cu siguranță le este greu să asocieze Centenarul cu mersul pe bicicletă. Pentru România, desigur, toți pedalăm simbolic.  Pornind de la acest prim exemplu de exercițiu fizico-spiritual, probabil cei care au cai vor dori să călărească pentru România. Alții, mai bine dotați, proprietari de aparate de zbor, avioane, elicoptere, planoare, vor dori să zboare pentru România.

Ce nu fac românii pentru România? Nu-și fac datoria, potrivit sarcinilor de serviciu. Nu fac muncă voluntară în beneficiul comunității. Mulți nu vor pur și simplu să muncească nici acasă, nici afară. Alții au plecat din țară, mulți, foarte mulți, numărul lor depășind numărul mobilizaților din primul și din al doilea război mondial. Ei pedalează pentru PIB-urile altor țări. Desigur cu un aer de superioritate, explicabil, dau lecții celor rămași în țară, la coada vacii, cum se spune.

Chiar dacă sunt sau nu sunt proprietari de biciclete, românii pedalează pentru țară, fiecare așa cum poate. Este drept că, existând prea mulți agenți de circulație, care dau prea multe amenzi, cam după cum îi taie capul, îi fac pe români să fie profund dezamăgiți de propria țară. Dar de pedalat toți pedalează.

Centenarul pe două roți pare ceva trăsnit, dar încape în marele proiect de țară. Care se lasă așteptat.