00.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Adrian Ştef. Titlul emisiunii: Am intrat în ultima săptămână din această campanie electorală. (reluare) 02.00 Ne Cheamă Natura 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 04.10 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 05.05 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 06.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Ştiri 07.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Adrian Ştef. Titlul emisiunii: Am intrat în ultima săptămână din această campanie electorală. (reluare) 09.00 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ciprian Crăciun. Titlul emisiuni: De ce are PSD cei mai buni candidaţi la alegerile europarlamentare?(reluare) 10.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Camelia Iacob, Irina Tămăşan. 11.15 Teleshopping 11.30 Ştiri 12.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Adrian Ştef. Titlul emisiunii: Am intrat în ultima săptămână din această campanie electorală. (reluare) 14.00 Cultură 14.15 Teleshopping 14.30 Promovare Electorală, Preşedintele ALDE întâlnire cu alegători la Satu Mare.(reluare) 15.30 Portret de artist, invitat: Dumitru Iederan 16.20 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Szilagyi Ştefan. Titlul emisiunii: Fotbalul judeţean îşi decide în curând campioana sezonului 2018-2019. 17.15 Reportaj la Sâmbra Oilor 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament medical în străinătate. 18.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Promovare Electorală, Ludovic Orban a găsit la Satu Mare o organizaţie PNL puternică. (reluare) 23.30 Cultură – Performanţe istorice pentru învătământul sătmărean. 21.05.2019

Cel mai puternic argument anti-Dragnea

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Când şi în propria ta familie politică sunt puse sub semnul întrebării măsurile pe care le iei sau vrei să le iei în numele reformării sistemului juridic într-adevăr există o mare problemă. Exact în această situaţie s-a aflat Liviu Dragnea la congresul socialiştilor europeni de la Madrid de săptămâna trecută.

Liderul PSD a rostit un discurs pe care l-am putea considera ca o continuare a discursului său de anul trecut din piaţă. Adică un discurs mobilizator, unul care să înfiereze dreapta, unul care să-i pună la colţ pe adversari, care să scoată în evidenţă abuzurile instituţiilor de forţă din România ultimilor ani.

Discursul său care s-a dorit vituperant nu a avut ecoul scontat. Dimpotrivă. Frans Timmermans, candidatul socialiştilor europeni la funcţia de preşedinte al Consiliului European, personaj binecunscut şi în calitate de actual prim-vicepreşedinte al CE, l-a apostrofat în mod direct, fără menajamente, apelându-l pe nume mic: „Liviu, dacă vreţi să fiţi parte din această familie, să respectaţi valorile. Dar dacă suntem partidul care vorbeşte cel mai mult despre propriile valori, dacă suntem partidul care îi critică pe alţii când încalcă statul de drept, când atacă libertatea presei, când pun judecătprii sub control politic, când opresc lupta împotriva corupţiei, trebuie să vorbim deschis dacă vedem asemenea probleme în familia noastră, acesta este datoria noastră, nu putem evita această discuţie.”

Acest episod demonstrează fără dubiu că PSD nu se bucură de susţinerea fără condiţii din partea Partidului Socialiştilor Europeni. Este cel mai puternic argument anti-Dragnea şi implicit anti-PSD.  Socialiştii români par să aibă un statut de paria, un statut de toleraţi în familia socialiştilor europeni. Criticile aduse conducerii PSD, personal lui Liviu Dragnea, nu sunt simple invenţii ale adversarilor din ţară. Nu cu foarte mulţi ani în urmă se vorbea despre necesitatea reformării partidului. Când a pierdut alegerile în favoarea lui Mircea Geoană, Ion Iliescu avertiza: „Aveţi grijă pe mâna cui daţi partidul!”.

Prin 2005 Geoană a început un fel de reformă. Printre altele i-a ridicat sprijinul politic lui Adrian Năstase, fostul preşedinte al PSD. După ce a pierdut alegerile prezidenţiale, din 2009 pierzându-şi şi funcţia în partid, a venit rândul lui Victor Ponta să reformeze PSD. A început prin a-l da afară pe „reformistul” Geoană. Figura s-a repetat şi după ce, la rândul lui, Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale, iar ceva mai târziu şi funcţia de preşedinte al PSD, şi a fost forţat să-şi de ademisia şi din funcţia de prim ministru.

S-a reformat PSD sub preşedinţia celor doi preşedinţi ceva mai populari decât actualul lider Liviu Dragnea? Se pare că răspunsul ni-l dau chiar socialiştii europeni, prin avertismentul lui Timmermans. Nu s-a reformat.

Prin urmare, măsurile luate, soluţiile propuse, mai cu seamă în domeniul justiţiei, trebuie judecate ca fiind luate de un partid nereformat, de un partid care este tras la răspundere chiar în propria lui familie politică. De data aceasta socialiştii europeni nu şi-au spălat rufele murdare în spatele uşilor închise, ci în public, în văzut întregii Europe.

Este cel mai mare eşec pe care îl înregistrează Liviu Dragnea ca lider politic. PSD îşi face un titlu de mândrie din faptul că este cel mai mare partid din România şi unul dintre partidele care trimit un număr important de parlamentari la Bruxelles. Iată că acest lucru nu a atârnat foarte greu în judecata valorică, de natură morală, a liderilor socialiştilor europeni. Acest lucru impune o întrebare fundamentală în ceea ce priveşte soarta stângii în România, pune problema unui PSD post-Dragnea.

Abonează-te acum Online!