Image 1
Image 2

Cel mai puternic argument anti-Dragnea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Când și în propria ta familie politică sunt puse sub semnul întrebării măsurile pe care le iei sau vrei să le iei în numele reformării sistemului juridic într-adevăr există o mare problemă. Exact în această situație s-a aflat Liviu Dragnea la congresul socialiștilor europeni de la Madrid de săptămâna trecută.

Liderul PSD a rostit un discurs pe care l-am putea considera ca o continuare a discursului său de anul trecut din piață. Adică un discurs mobilizator, unul care să înfiereze dreapta, unul care să-i pună la colț pe adversari, care să scoată în evidență abuzurile instituțiilor de forță din România ultimilor ani.

Discursul său care s-a dorit vituperant nu a avut ecoul scontat. Dimpotrivă. Frans Timmermans, candidatul socialiștilor europeni la funcția de președinte al Consiliului European, personaj binecunscut și în calitate de actual prim-vicepreședinte al CE, l-a apostrofat în mod direct, fără menajamente, apelându-l pe nume mic: “Liviu, dacă vreți să fiți parte din această familie, să respectați valorile. Dar dacă suntem partidul care vorbește cel mai mult despre propriile valori, dacă suntem partidul care îi critică pe alții când încalcă statul de drept, când atacă libertatea presei, când pun judecătprii sub control politic, când opresc lupta împotriva corupției, trebuie să vorbim deschis dacă vedem asemenea probleme în familia noastră, acesta este datoria noastră, nu putem evita această discuție.”

Acest episod demonstrează fără dubiu că PSD nu se bucură de susținerea fără condiții din partea Partidului Socialiștilor Europeni. Este cel mai puternic argument anti-Dragnea și implicit anti-PSD.  Socialiștii români par să aibă un statut de paria, un statut de tolerați în familia socialiștilor europeni. Criticile aduse conducerii PSD, personal lui Liviu Dragnea, nu sunt simple invenții ale adversarilor din țară. Nu cu foarte mulți ani în urmă se vorbea despre necesitatea reformării partidului. Când a pierdut alegerile în favoarea lui Mircea Geoană, Ion Iliescu avertiza: “Aveți grijă pe mâna cui dați partidul!”.

Prin 2005 Geoană a început un fel de reformă. Printre altele i-a ridicat sprijinul politic lui Adrian Năstase, fostul președinte al PSD. După ce a pierdut alegerile prezidențiale, din 2009 pierzându-și și funcția în partid, a venit rândul lui Victor Ponta să reformeze PSD. A început prin a-l da afară pe “reformistul” Geoană. Figura s-a repetat și după ce, la rândul lui, Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale, iar ceva mai târziu și funcția de președinte al PSD, și a fost forțat să-și de ademisia și din funcția de prim ministru.

S-a reformat PSD sub președinția celor doi președinți ceva mai populari decât actualul lider Liviu Dragnea? Se pare că răspunsul ni-l dau chiar socialiștii europeni, prin avertismentul lui Timmermans. Nu s-a reformat.

Prin urmare, măsurile luate, soluțiile propuse, mai cu seamă în domeniul justiției, trebuie judecate ca fiind luate de un partid nereformat, de un partid care este tras la răspundere chiar în propria lui familie politică. De data aceasta socialiștii europeni nu și-au spălat rufele murdare în spatele ușilor închise, ci în public, în văzut întregii Europe.

Este cel mai mare eșec pe care îl înregistrează Liviu Dragnea ca lider politic. PSD își face un titlu de mândrie din faptul că este cel mai mare partid din România și unul dintre partidele care trimit un număr important de parlamentari la Bruxelles. Iată că acest lucru nu a atârnat foarte greu în judecata valorică, de natură morală, a liderilor socialiștilor europeni. Acest lucru impune o întrebare fundamentală în ceea ce privește soarta stângii în România, pune problema unui PSD post-Dragnea.

Mai degrabă bulibăşeală decât reformă

După 33 de ani de la căderea regimului comunist, de la renunţarea la economia planificată, România s-a trezit în faţa a 16.000 de instituţii ordonatoare de credite. Adică împărţitoare de bani.