Image 1
Image 2

Cel mai mare fond suveran din lume a câștigat 31 de miliarde de dolari în trimestrul al doilea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume, a anunțat miercuri că în trimestrul al doilea al acestui an investițiile sale au generat un randament de 3,3%, comparativ cu un randament de 1,7% în primul trimestru, transmite Bloomberg.

Norges Bank Investment Management, divizia Băncii centrale a Norvegiei care se ocupă de gestionarea fondului de 885 de miliarde de dolari, a informat că în trimestrul al doilea investițiile sale au generat un profit de 192 miliarde de coroane norvegiene (31 de miliarde de dolari).

Investițiile în acțiuni au generat un randament de 4% iar cele în bonduri un randament de 2%, a precizat NBIM. Acțiunile de pe piețele emergente au generat cele mai mari profituri, în special cele din India, Rusia, Turcia și Brazilia. De asemenea, acțiunile din Europa, America de Nord și Asia au avut toate contribuții pozitive. Acțiunile din sectorul petrolului și gazelor naturale au fost cei mai buni performeri, precum Royal Dutch Shell și BG Group.

‘Piețele de acțiuni au crescut în al doilea trimestru pe măsură ce piețele emergente au înregistrat cele mai bune performanțe’, a declarat directorul NBIM, Yngve Slyngstad. ‘Lichidități considerabile au intrat pe piață ceea ce a împins în sus prețurile’, a adăugat Slyngstad.

Fondul suveran de investiții al Norvegiei a fost înființat în anii 1990 drept principalul vehicul de investiții pentru veniturile din petrol ale Norvegiei. În ultimul deceniu valoarea fondului s-a dublat iar la data de 30 iunie a ajuns la 5.478 miliarde de coroane norvegiene, analiștii estimând că până în 2020 va ajunge până la 7.278 miliarde de coroane.
La finele lunii iunie aproximativ 61,3% din investițiile fondului erau în acțiuni, în creștere de la 61,1% la finele primului trimestru, în timp ce investițiile în active cu venituri fixe au scăzut până la 37,6% de la 37,7% anterior. Restul de 1,2% din investiții erau în imobiliare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with