19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Cel mai inteligent lucru pe care l-a spus Dragnea

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

PSD se felicită pentru modul în care a reuşit să depăşească criza. La unison, partidul lasă să se înţeleagă că în urma furtunii nu  au rezultat nici învinşi, nici învingători. Împăcarea s-a făcut în numele interesului general, pentru stabilitate, pentru transpunerea în practică a programului de guvernare.

Dar dacă se acceptă ideea de împăcare nu cumva rezultă că a avut loc şi o ceartă? Peste acest lucru se trece uşor cu vedere, ca peste un coşmar urât. Se uită că, totuşi, coşmarurile revin. Dar PSD este un partid care trece uşor peste necazuri. A găsit o formulă care funcţionează de foarte multă vreme, cu rezultate bune. Când partidul este pe cale să se rupă, este sacrificat liderul.

Sacrificiul a fost soluţia în cazul lui Adrian Năstase, următorul lider sacrificat a fost Mircea Geoană, pentru ca mai târziu cel ce l-a sacrificat, Victor Ponta, să fie la rândul lui sacrificat pe Liviu Dragnea.

Odată regula stabilită nu este greu de dedus că şi următorul lider va fi la rândul lui sacrificat, măcar de dragul tradiţiei. Nu există nicio îndoială că toată tărăşenia a fost făcută pentru a-l disloca pe Liviu Dragnea din poziţia dominantă în partid. În lungile ore de discuţii, nu Dragnea era cel rugat să nu demisioneze, ci Mihai Tudose.

Actualul prim ministru îşi datorează puterea nu fantasticei lui capacităţi de a conduce un guvern, ci episodului cu Sorin Grindeanu. Dacă nu le-ar fi fost teamă că vor pierde guvernarea, liderii PSD îl debarcau pe Tudose cât ai zice peşte.  Restul scenelor, cu doamnele care nu au vrut să renunţe la demisii, cu principiiile lui Tudose încălcate în ceea ce-l priveşte pe ministrul Viorel Ilie, cu laudele lui Dragnea la adresa premierului, care ar fi unul foarte bun, nu au decât o relevanţă de moment.

PSD reintră în normalitate. Este o normalitate sub o tensiune şi mai mare. Se reiau dezbaterile pe tema legilor justiţiei, dar  lupta cea mai grea pe care urmează să o dea guvernul este cu sindicatele. Legea salarizării a beneficiat de o publicitate mai ceva decât un spectacol. Până şi premierul s-a săturat de poveştile fără cap şi coadă ale doamnei Olguţa Vasilescu. Se spune că o va da afară din guvern dacă nu mai tace puţin din gură.

După fiecare scandal combatanţii se regrupează. Apar noi adversari, se descoperă interese comune ale celor care, politic se aflau în tabere diferite. De data aceasta Klaus Iohannis şi Mihai Tudose au descoperit că pot colabora „instituţional”, cum se spune. Interesant este că exact în acelaşi timp Liviu Dragnea a decis să nu mai calce pragul Palatului Cotroceni până în 2019. Adică atâta timp cât ţine mandatul lui Iohannis. Afirmaţia lui este interpretată în sensul că îşi doreşte el însuşi să ajungă la Cotroceni ca preşedinte.

Nu ştiu cât de mult crede PSD că poate câştiga alegerile prezidenţiale cu un candidat ca Liviu Dragnea. Suntem însă mai aproape de convingerea că Liviu Dragnea ţinteşte, totuşi, preşedinţia. După ce a ratat şefia guvernului, din motive juridice, de ce nu şi-ar dori să-şi încerce norocul la preşedinţie?

Pe de altă parte, prin  refuzul său de a se mai întâlni cu preşedintele Iohannis deschide un front nou, dă o direcţie  de acţiune politică electoratului de stânga. Poate că din tot ce a declarat în această perioadă acest lucru este cel mai inteligent din punct de vedere politic. 

În schimb Mihai Tudose s-a remarcat mai mult prin oboseala foarte vădită de pe faţa lui, şi mai puţin printr-un mesaj foarte clar. Deocamdată principala lui preocupare este să-şi consolideze poziţia, separat de susţinerea lui Liviu Dragnea. Împăcarea nu este decât o pregătire pentru viitoarea luptă.

Abonează-te acum Online!