Image 1
Image 2

Cei 7 sătmăreni ucişi la Revoluţia din ’89 au fost comemoraţi la Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ceremonialul religios si militar s-a desfășurat în Piața 25 Octombrie

Raluca Mihaela Sălăjan, Ioan Marinel Ciul, Grigore Viorel Zimbru, Mihaly Kiraly, Csaba Gergely, Gyorgy Sofalvi şi Antal Szabo, sătmărenii ucişi acum 32 de ani în timpul Revoluţiei, au fost comemoraţi în judeţul Satu Mare, prin ceremonii militare şi religioase.

De altfel, manifestările dedicate Eroilor Revoluţiei au început în 20 decembrie, la nivelul judeţului Satu Mare, prin depuneri de coroane la mormintele din Bercu, Gherţa Mică şi Călineşti-Oaş.

Aceste manifestări au continuat în ziua de 22 decembrie prin depuneri de coroane la mormintele Eroilor Revoluţiei care sunt înmormântaţi în cimitirele Eroilor, Rodnei şi Amaţiului.

Evenimentul principal s-a desfăşurat miercuri, 22 decembrie 2021, de la ora 12:00, la  Monumentul din Piaţa 25 Octombrie şi a început, după cum este şi firesc, cu intonarea Imnului de Stat, “Deşteaptă-te, române!”.

Prefectul Altfatter Tamas a dat citire mesajului premierului Nicolae Ciucă

La ceremonialul religios şi militar au participat oficialităţi locale, judeţene, reprezentanţi ai principalelor partide politice, respectiv zeci de sătmăreni care au ţinut să aducă un pios omagiu tinerilor din judeţ care au fost sacrificaţi la Revoluţia din ‘89.

“Să ne gândim astăzi, cu tot respectul cuvenit, la toţi cei care au pus umărul cu mult curaj şi asumare, mulţi dintre ei, cu preţul vieţii, la înlăturarea dictaturii totalitare, în România. Locul lor, în istorie este printre eroi. (…)

Vă îndemn astăzi, dragi români, să păstrăm fiecare un moment de reculegere în memoria celor care au murit ăn 1989. Cuvintele par prea mici să exprime recunoştinţă faţă de victimele comunismului în România, care au crezut până la capăt în visul lor de libertate şi democraţie.

Ceea ce noi, generaţiile de astăzi, putem şi suntem datori să facem este să le păstrăm vie amintirea, să le omagiem curajul, suferinţele prin care au trecut şi sacrificiul propriu.

Mă înclin cu deosebit respect în faţa acestor adevăraţi eroi. În calitate de prim-ministru susţin materializarea proiectelor de construcţie a unor muzee dedicate victimelor comunismului, la Bucureşti, Râmnicu-Sărat şi Timişoara, obiect asumat de Guvern şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a precizat premierul Nicolae Ciucă, în mesajul său, căruia i-a dat citire prefectul Altfatter Tamas.

Discursul primarului Kereskenyi Gabor

A urmat discursul primarului Kereskenyi Gabor, în care a vorbit despre semnificaţia evenimentelor petrecute în 1989.

“Doamnelor şi domnilor, în 22 decembrie 1989, dorinţa de libertate a învins frica. Şi în anul acesta aniversăm Eroii Revoluţiei din 1989, în pandemie, cu feţele acoperite. Nu pandemia însă ne-a furat spiritul Revoluţiei, ci s-a pierdut în fiecare zi în care am refuzat să ne cunoaştem istoria, să învăţăm din ea şi să recunoaştem semnele pierderii libertăţii. După 32 de ani avem tendinţa să uităm că democraţia, ca şi libertatea, au fost câştigate în lupta şi sacrificiul, de multe ori, suprem a unor eroi. Toţi aceşti eroi, unii cunoscuţi, alţii anonimi nu trebuie să-i lăsăm să cadă în uitare.

De ce în 1989 nu le-a fost frică? De ce au ieşit în stradă sute de mii de oameni în toate oraşele? Greu de crezut că nu cunoşteau pericolul la care se expuneau. Răspunsul este însă simplu. Libertatea a făcut ca frica de moarte să nu mai conteze. Jertfa adusă şi idealul era mult prea mare.”, a precizat edilul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.

Depuneri de coroane şi defilarea Gărzii de Onoare

Au urmat depunerile de coroane, jerbe şi buchete de flori şi la Monumentul din Piaţa 25 octombrie următoarele instituţii: Prefectura, Primăria municipiului, Consiliul Judeţean, Garnizoana Satu Mare şi Liga Revoluţionarilor din Decembrie 1989, urmând apoi defilarea Gărzii de Onoare.

În încheierea ceremonialului religios şi militar, mai mulţi reprezentanţi ai principalelor partide din România au colindat împreună.

2 comentarii

  1. In fiecare an sunt comemorati eroii satmareni care s-au jertfit pentru libertatea noastra. Jertfa care inca nu este indeajuns cunoscuta, ar fi frumos sa faceti un reportaj despre ei. Cine au fost? Cum au ajuns la revolutie? Cum este familia lor acum? Se face tot posibilul pentru a ajuta urmasii, apartinatorii celor cazuti la revolutie? Aceste lucruri vor ramane scrise, cred ca este importanta pastrarea memoriei cat mai complete. Multumes.

  2. In OPINIA mea junta paramilitara de jandarmi actualmente urmasi ai trupelor de securitate care in 1989 au tras in Revolutionari pt. apararea sistemului dictatorial ceausist , care se vede in poza n-ar avea ce cauta la asemenea ceremonii !. Daca armata nu s-ar fi alaturat poporului, in apararea poporului, fosta securitate aparator a sistemului comunist dictatorial ceausist ( cel care a tras in popor) transformat dupa 1989 in jandarmerie ar fi inabusit Revolutia !. Felicitari si tot respectul meu armatei !, Rusine mizerabilei jandarmerii !!!. ( Lupul isi schimba blana dar naravul ba…, asa cum o demonstreaza si in zilele noastre). Daca ar depinde de mine, pt. omagiul celor cazuti la Revolutia din 1989, eu as desfiinta jandarmeria !!!.

Lasă un răspuns

Connect with