Cehal: Primăria estimează o creştere cu 30% a veniturilor | Informaţia Zilei

Cehal: Primăria estimează o creştere cu 30% a veniturilor

Scris de Ioan Aniţaş, 11 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Potrivit celor scrise şi în numerele anterioare ale ziarului Informaţia Zilei, continuăm prezentarea informaţiilor puse la dispoziţie de către primarii din judeţ.

Vă reamintim faptul că am solicitat informaţii privind nivelul încasărilor la bugetele locale în anul 2019, estimările privind încasările de venituri proprii în anul 2020, firme închise ca urmare a măsurilor impuse prin ordonanţele militare, măsuri propuse pentru redresare economică, proiecte de investiţii suspendate, solicitări de credite, asigurarea dotărilor pentru ca elevii să poată participa la cursurile online ş.a.

Iată că în cele urmează vă prezentăm informaţiile puse la dispoziţie de către primarul din Cehal – PSD.

Gheorghe Jurchiş, primarul comunei Cehal de mai multe mandate, din partea PSD, ne-a informat că în cursul anului 2019, în bugetul primăriei au intrat 1.004.205 de lei din impozite şi taxe locale, respectiv o serie de servicii cu plată prestate populaţiei şi agenţilor economici din comună. Pentru anul în curs, în ciuda unor efecte produse de instituirea Stării de Urgenţă, se estimează încasări de aproximativ 1.350.000 de lei, ceea ce înseamnă o creştere cu aproximativ 30%, faţă de anul precedent. Creşterea este de aproape 350.000 de lei a veniturilor proprii. Din total încasări estimate, şi a altor fonduri provenite de la Consiliul Judeţean şi Guvern, aproximativ 1.911.000 de lei ar reprezenta salariile funcţionarilor din primărie, ajutoare sociale, cheltuieli de întreţinere ş.a., pentru anul în curs.

Cât priveşte activitatea unor firme din comună, primarul Jurchiş ne-a confirmat faptul că 8  firme funcţionează parţial. Referitor la numărul total al firmelor, la nivel local nu este condusă o evidenţă în acest sens.

Referitor la măsurile pe care ar trebui să le ia Guvernul pentru a susţine redresarea economică, primarul Gheorghe Jurchiş propune: Sprijin financiar pentru firme.

Consiliul Judeţean Satu Mare, în accepţiunea primarului din Cehal, pare să nu aibă obligaţii. Lipsesc pârghiile în sensul susţinerii financiare a agenţilor economici.

Primarul Jurchiş este de părere că situaţia financiară a unităţii administrativ teritoriale nu le permite să acorde facilităţi agenţilor economici aflaţi în dificultate.

Se confirmă faptul că şi la nivelul comunei Cehal, o bună parte a elevilor din comună dispun în familii de tehnica de calcul necesară pentru a putea urma cursurile online, iar pentru cei cu situaţie materială precară se vor căuta resurse financiare pentru a completa necesarul de tablete.

Cât priveşte persoanele reîntoarse din străinătate, primarul Jurchiş a avansat cifra de 14, din care 8 bărbaţi, şi 6 femei. Din păcate, cei 14 localnici nu au nicio şansă de a-şi găsi un loc de muncă în comună.

Primarul Jurchiş se dovedeşte reţinut în ceea ce priveşte viitorul după terminarea pandemiei de coronavirus, motiv pentru care răspunsul său este – Nu ştiu. Acelaşi răsuns sec este dat şi în ceea ce priveşte posibilitatea unui nou guvern de a redresa economic România.

Prim gospodarul din Cehal este de părere că nu ar fi corect ca firmele afectate de perioada traversată în ultimele două luni şi aproape jumătate să beneficieze de reduceri/scutiri de impozite, dar este de părere că s-ar impune presiuni asupra guvernului de a găsi sursele de susţinere.

În cele mai bine de două luni de Stare de Urgenţă şi apoi de Alertă, ca urmare a pandemiei de Covid-19, nu au fost sistate proiecte de investiţii.

Anterior Stării de Urgenţă şi apoi de Alertă, comuna a accesat bani europeni în cunatum de 3 milioane de euro. Pentru noul ciclu financiar 2021-2027 se aşteaptă clarificarea domeniilor susţinute financiar şi condiţiile de accesare a banilor europeni.

Pentru viitor intenţionează să acceseze fonduri europene, dar nu au fost nominalizate posibilele proiecte. Nu vor contracta credite, nu se impune acest lucru. Gradul de îndatorare al comunei este zero.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 12 iunie 2020, ora 10:56

    Venituri : 1.350.000 lei. Cheltuieli : 1.911.000 lei. Balanta negativa !!!, Primar PSD-ist cu mai multe mandate, incompetent !!!.

  2. PURDEA FLORICA a spus: 12 iunie 2020, ora 05:42

    Felicitari cehalani !…dorim nominalizarea proiectelor europene , strict necesare in comuna !

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517