Image 1
Image 2

Cea mai înaltă instanţă academică a decis: Ministrul Lucian Bode nu a plagiat

Sigla Informatia Zilei
Cea mai înaltă instanţă academică a decis: Ministrul Lucian Bode nu a plagiat
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) a emis o decizie prin care admite faptul că teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode (foto), nu este un plagiat. În motivarea deciziei, membrii Consiliului au menţionat că procentajele invocate, în cuantum de 18%, respectiv 14% sunt doar nişte praguri maxime, având în vedere faptul că analiza s-a efectuat fără a se exclude citările din subsolul fiecărei pagini.

Acest Consiliu este cel mai înalt for academic care are dreptul de a rezolva asemenea litigii intelectuale. În fapt, contestaţii asupra unor lucrări de licenţă, lucrări de disertaţie pentru încheierea unui masterat ori teze de doctorat sunt un lucru comun întâlnit în mediul universitar. Însă, cazul de faţă a devenit celebru doar ca urmare a faptului că autorul are un nume sonor pe prima scenă a politicii româneşti. În rest, situaţia nu se diferenţiază cu nimic faţă de alte dosare disecate de Consiliul de Etică.

CNECSDTI are greutate nu doar prin atribuţiile pe care le are, ci şi prin componenţa sa. Consiliul este format din 23 de profesori universitari şi cercetători, cu o calitate dovedită în domeniul lor de activitate şi cu o probitate morală de netăgăduit. Astfel, deciziile emise de Consiliu sunt considerate în mediul universitar ca fiind un standard în materie, iar îndrumările care însoţesc hotărârile sunt un ghid clar de rezolvare a oricărei contestaţii.

Pentru a acoperi orice fel de situaţie, compoziţia Consiliului este eterogenă, pe orice paliere. Sunt profesori care predau atât la universităţi din străinătate, cât şi în ţară, iar în ceea ce priveşte ariile de studiu, toate disciplinele sunt acoperite. În plus, segmentul teoretic este completat de aplicabilitatea practică, prin prezenţa în Consiliu atât a profesorilor, cât şi a cercetătorilor.
În mod particular, lucrarea ministrului Bode a intrat în vizorul unor specialişti, care au studiat, predau sau cercetează zilnic în domeniul vizat de conţinutul tezei. Domeniul energiei, ingineria electrică, managementul resurselor energetice şi sursele regenerabile sunt specializări ale unor profesori şi cercetători din Consiliu.

Potrivit instanţei academice, obiectul contestaţiei stă în erori de citare pe care doctorandul le-a făcut în momentul redactării finale a lucrării. Ca soluţie, Consiliul solicită autorului să corecteze aceste erori şi să emită forma nouă a lucrări într-o ediţie a doua, revizuită.
După decizia CNECSDTI, ministrul Lucian Bode a declarat: ”Vorbim de o hotărâre dată de cel mai înalt for naţional în ceea ce priveşte etica academică, format din profesori universitari şi cercetători de renume din foarte multe domenii ştiinţifice. Verdictul este clar şi nu lasă loc de interpretări. Am avut dreptate când am afirmat că această campanie la care am fost supus de către o asociere bine coordonată şi puternic finanţată a fost un joc politic şi doar atât. Cred că toată lumea a văzut cum campania orchestrată împotriva mea a fost susţinută cu bani grei de către adversarii politici”.

4 comentarii

  1. Care cea mai inalta instanta academica ?. Prostie mai mare nici ca se putea.Consiliul National al Dezvoltarii Tahnologice ???.
    O sa vada PNL-ul rezultatul mentinerii in fruntea partidului a unui plagiator la viitoarele alegeri…

  2. Trist şi dureros, cât timp Bodea L. se ocupă numai de doctorate şi plagiat, Poliţia, din teritoriu, umilesc şi batjocoresc un handicapat de 88 ani, mobilizat la pat, m-i sa furat tot ce aveam de valoare în casă, după o anchetă superficială, clasare, autorii necunoscuţi.

  3. La o zi dupa verdict presedintele Consiliului de Etică a demisionat pe motiv ca el nu accepta asemenea porcarii.
    Consiliul de Etică este in subordinea Ministerului Cercetarii, deci a Guvernului. Nu cumva e conflict de interese ca tot ei dau astfel de decizii? Normal ar fi sa faca asta un organism independent.

Lasă un răspuns

Connect with