13.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu invitaţi: Vasile Ciocan, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Mitingul diaspora, o încercare de lovitură de stat? (reluare) 01.30 Cultură, Samfest jazz. 03.35 Ne cheamă Natura 04.20 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Ioan Nichita. Titlul emisiuni: Ioan Nichita – rapor la 16060 de zile . 05.25 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Daniela Culic. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Cristina Bala, Marria Ban . Titlul emisiunii: Tot mai mulţi voluntari la asociaţia Stea.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold . 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Fericirea cea care a crezut. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu invitaţi: Vasile Ciocan, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Mitingul diaspora, o încercare de lovitură de stat? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Daniela Culic. 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, Vacanţe de vis 15.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Ioan Nichita. Titlul emisiuni: Ioan Nichita – rapor la 16060 de zile . 17.00 Cultură, Judeţul Satu Mare 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad, la al doilea start consecutiv în Liga 3. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Eugenia Sabău. Titlul emisiunii: Tot ce trebuie să ştim despre noua lege a pensiilor. (reluare) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură

Cea mai importantă instituţie din România

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 februarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Raportul prezentat joi a scos în evidenţă rolul jucat de DNA în România. Cifrele în sine spun aproape tot. O treime din preşedinţii de consilii judeţene au dosare penale. Au fost condamnaţi 20 de magistraţi, 6 judecători şi 14 procurori. Parlamentari şi foşti parlamentari, miniştri şi foşti miniştri, directori, oameni de afaceri au fost judecaţi şi condamnaţi, alţii sunt în faza urmăririi penale. Cam toate categoriile sociale îşi dau obolul. O altă cifră care îngrozeşte este suma de 431 de milioane de euro care au fost date ca mită în 2015.

Au participat la bilanţul instituţiei care a devenit cea mai importantă din ţară, preşedintele Iohannis şi premierul Cioloş. Amândoi foarte gânditori. Unul are propriile lui procese, altul este ameninţat că i se va face o plângere penală pentru fapte petrecute în timpul în care era ministrul agriculturii. Nu se ştie când le vine rândul. Este ca la revoluţia care îi mănâncă fiii pe măsură ce trece timpul şi nervii şi pretenţiile sunt tot mai mari.

Peste sala înţesată cu magistraţi şi invitaţi, parcă se auzea vocea lui Isus, cel ce se simte fără păcat să arunce primul piatra. Nimeni nu este mai presus de lege, dar în acelaşi timp nimeni nu este mai presus de suspiciune. Cel ce a înfiinţat PNA, a devenit victimă, iar cel ce a ridicat DNA la rangul de cea mai importantă instituţie din România îşi aşteaptă cu înfrigurare rândul. Între timp, amândoi critică din greu instituţia fără de care, în situaţia în care ne aflăm, România ar deveni ţara tuturor fărădelegilor.

Făcându-se simţită încă din primele zile ale revoluţiei, corupţia s-a generalizat cu rapiditate. Au fost şterpeliţi chiar şi banii adunaţi în fondul Solidaritatea. Jocurile piramidale de tip caritas, privatizările, evaziunile, au dus România cu zeci de ani în spate. Ne-a mers buhul de ţară coruptă. Din cauza corupţiei am fost primiţi mai târziu în NATO şi UE. Din cauza corupţiei ne-au ocolit investitorii. Din cauza corupţiei nu avem autostrăzi. Nici un raport din lume nu poate cuprinde cu totul dimensiunile reale ale acestui flagel.

Preşedintele CSM spunea că, într-un fel, s-a ajuns atât de departe încât cu cât sunt depistaţi mai mulţi corupţi cu atât mai mult creşte numărul lor. Pe măsură ce unul este scos din circuit locul său este luat de alţi doi-trei. Astfel laudele la adresa acestei instituţii au un efect de bumerang.

Dar situaţia pare să se amelioreze. Cel puţin acest lucru reise din tonul optimist al unor vorbitori.  După o terapie de şoc societatea se reglează de la sine. În lupta împortiva corupţiei parcă se vede luminiţa de la capătul tunelului de care vorbea Victor Ciorbea. Dar oricât de mulţi procurori ar exista, fără voinţa populară nu se poate face mare lucru. Aici este problema. În primii ani de după 1990, pe vremea guvernului Văcăroiu scriam despre ”corupţia funcţională”. Preluam un termen din literatura americană portivit căreia în momentele de criză corupţia face economia funcţională. Era vorba despre celebrul prim milion de dolari despre care nu trebuie întrebaţi miliardarii. Primul milion a fost demult depăşit la noi. Se vorbeşte de nu mai puţin decât de 431 de milioane de euro mită într-un an. Acestei sume trebuie să i se adauge altele nedepistate. Noi am depăşit de mult faza ”corupţiei funcţionale”. Am ajuns la faza în care corupţia ucide, aşa cum bine sună un slogan. Totuşi, am trecut de faza critică, de momentul culminant în care Lenin se întreba ”Ce-i de făcut?”. Deja ştim ce avem de făcut. Urmează doar să facem ceea ce trebuie făcut. Pe scurt, DNA trebuie să continue ce a început, şi o vreme să rămână cea mai importantă instituţie din România.

Abonează-te acum Online!