Image 1
Image 2

Ce trebuie să știe sătmărenii despre toxiinfecţia alimentară cu stafilococ?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La întrebările unor cetăţeni din judeţul nostru adresate specialişilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, se răspunde în această săptămână la: Ce trebuie să ştim despre toxiinfecţia alimentară cu stafilococ?

Toxiinfecţia este determinată de stafilococul enterotoxic care contaminează mai des anumite alimente cum ar fi laptele, caşcavalul, telemeaua, crema de brânză, dar şi alte alimente, şi produce enterotoxine termorezistente. Aceasta apare brutal cu greţuri, vărsături, cefalee, ameţeli, scaune diareice apoase. De obicei nu apare temperatura.

Semne ale intoxicaţiei

Primele semn de toxiinfecţie alimentară cu stafilococul enterotoxic apar după 30 minute până la 4 ore de la consumul alimentelor.

Măsurile de prevenire a toxiinfecţiei alimentare: Folosirea exclusivă a apei potabile la prepararea alimentelorș Spălarea corectă şi deasă pe mâiniș Prepararea cărnii corect, evitaţi să consumaţi carne din surse nesigureș Nu consumați produse lactate nepasteurizateș Consumaţi mâncarea imediat după pregătirea ei, nu după ce a stat ore întregi la temperatura mediului ambiant.

Boala începe brusc cu deteriorarea stării generale – slăbiciune, dureri de cap, vărsături, etc. În formele uşoare se poate face un tratament naturist. Formele grave se vor trata doar după consult medical în spitalele de specialitate. De regulă simptomele intoxicaţiei alimentare dispar în 2-3 zile, fără apariţia unor complicaţii, astfel că nu este necesar niciun tratament medicamentos.

Deshidratarea cauzată de vărsăturile şi diareea severă este principala complicaţie care poate apărea, iar scopul principal al tratamentului este înlocuirea lichidelor şi electroliţilor pierduţi prin diaree sau vărsături.

Odată cu îmbunătăţirea stării generale se poate începe dieta cu banane, orez, compot de mere, pâine prăjită sau biscuiţi.

Pentru orice fel de sesizări, reclamaţii în domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentare vă rugăm să apelaţi CALL CENTER la numărul de telefon 0800.826.787 sau 0261.715.956.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with