Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Simona Galiş, Petru Romeo Poiană, titlul emisiunii: Viaţa din Penitenciarul Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ştefan Ressler, Ciprian Ardelean, titlul emisiunii: Mihai Tudose a fost desemnat cu formarea guvernului (reluare) 02.35 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Marius Botan, Lorand Zsido, titlul emisiunii: Oraşul Tăşnad revine în Liga 3 după 25 de ani 03.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Colonel Popa Ovidiu-raport la 1.040 de zile 04.40 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Oana Mândruţ 05.27 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Paul 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zsoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Simona Galiş, Petru Romeo Poiană, titlul emisiunii: Viaţa din penitenciarul Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zsoltan 09.40 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Vacanţa de vară, bucuria copiilor 10.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Marius Botan, Lorand Zsido, titlul emisiunii: Oraşul Tăşnad revine în Liga 3 după 25 de ani 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ştefan Ressler, Ciprian Ardelean, titlul emisiunii: Mihai Tudose a fost desemnat cu formarea guvernului (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Colonel Popa Ovidiu-raport la 1.040 de zile 14.40 Teleshopping 14.56 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, ediţie specială de Sânziene 15.47 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit 16.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 17.40 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Sidonia Lăţea, titlul emisiunii: Homeopatia pe înţelesul tuturor 18.30 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Programul Casa Verde are două viteze, lent și foarte lent 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Dumitru Pop, Horea Andreco, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Dragnea a anunțat miniștrii guvernului Tudose 21.30 Iată omul, cu Gabriel Ghișan, invitat Szabolcs Tatar 22.30 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitați Ioan Man, Tallian Katalin, titlul emisiunii: Ambrosia Artemisiifolia, factor de risc pentru sănătate și mediu 23.30 Știri

Ce secrete ascunde arhiva SIPA?

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

România este țara care s-a specializat pe adunarea de date personale. Înainte de 1989 se ascultau telefoanele, atâtea câte erau, se puneau microfoane în scrumiere, se trăgea cu urechea, dar mai ales oamenii se turnau unii pe alții la Securitate. S-au adunat atâtea dosare încât a fost nevoie să se înființeze o instituție specială care tot verifică și verifică dosarele fostei Securități și nu le mai termină. Poate că ne costă mai mult întreținerea acestor dosare și verificarea lor decât costau salariile foștilor securiști.

   Năravul s-a păstrat și după 1989. S-au înființat o serie întreagă de servicii secrete, și discrete, care au început să adune date. Suntem pe primul loc în lume la numărul telefoanelor ascultate, și înregistrate, și tot nu știm ce-i cu noi.

  Dacă am fi fost atât de atenți cu documentele din Arhivele Naționale am fi avut și noi o istorie mai mare, după faptele și strădaniile înaintașilor. Dovadă că nu avem este și brambureala din preajma Centenarului Unirii. Avem mai multe pete negre în istorie decât sunt în soare când se produc explozii solare și clima de pe pământ o ia razna.

Nu știm ce au crezut cei care au inițiat înființarea serviciilor speciale de informații. Poate erau curioși, așa cum se zicea că era și Elena Ceaușescu, să vadă ce fac în dormitor miniștrii cu soțiile lor sau cu amantele. Comunismul a trecut, năravul a rămas.

Ultimul scandal legat de un serviciu de adunat informații este legat de SIPA. S-a înființat pentru a aduna informații din domeniul Justiției. S-a desființat, dar documentele au rămas. Datele sunt secretizate. Adică nu știe nimeni ce se află acolo. Este un fel de a spune pentru că, având acces la arhivă, cineva tot știe ce secrete se ascund între filele adunate timp de câțiva ani buni. Vorba vine că sunt secrete. Magistrații sunt și ei oameni și au exact aceleași slăbiciuni ca restul lumii. Ceea ce îi diferențiază este responsabilitatea uriașă care apasă pe umerii lor. Cine are dreptatea în mână are, de fapt, în mână mii de destine omenești. Dreptatea este biciul lui Dumnezeu.

Prin înființarea SIPA, un serviciu special care urmărea oamenii din Justiție, li s-a dat altora în mână biciul lui Dumnezeu.

Scandal a fost și la înființare și, iată, că este și la aproape zece ani de la desființare. Problema care se pune este la fel ca în urmă cu 25-27 de ani când nu se știa cine era îndrituit să dețină arhiva fostei Securități. Arhiva SIPA, după câte se pare, este una sentimentală. Se regăsesc în ea magistrați cu legături extraconjugale, avorturi, discuții și întâlniri în baruri. Lucruri care fac deliciul presei de cancan. Nu am fost în stare să cercetăm familiile marilor personalități istorice, dar avem o cartă a aventurilor erotice.

Și toate acestea s-au întâmplat în numele luptei împotriva corupției din sistem. Pe de altă parte este adevărat că Administrația Generală a penitenciarelor avea nevoie de un sistem de protecție a datelor secretizate. Adică aveau nevoie să afle ce vorbesc infractorii în celulele lor și să arhiveze.

Este o situație care dacă nu ar fi ridicol, ar fi tragică. S-au băgat bani într-o acțiune care în final nu a făcut altceva decât să creeze o nouă problemă.

În sarcina cui cade rezolvarea acestei probleme? Parlamentul, Guvernul, Ministerul Justiției, și cine știe câte alte instituții, își bat capul să rezolve arhiva SIPA. Ce concluzie se poate trage din acest caz? Se poate trage orice concluzie, pentru că pe viitor se va proceda la fel. Se vor înființa alte SIPE și alt guvern, alt parlament, alte instituții își vor bate capul să rezolve problema. De notat că SRI, potrivit declarației șefului comisiei de control al SRI, nu are nicio legătură cu acest caz. Ascunde multe secrete arhiva SIPA sau ascunde doar slăbiciunile societății noastre democratice?    

Abonează-te acum Online!