Image 1
Image 2

Ce se va schimba după votarea bugetului?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Proiectul de buget pentru anul 2021 se pare că are foarte multe lucruri ascunse, greu de perceput de profani. De altfel, toate bugetele sunt pline de “chichițe”. Primarii, președinții de consilii judedețe cu experiențe știu masca anumite cheltuieli greu de urmărit.

La nivel național premierul Florin Cîțu a descoperit o serie de “găuri negre” prin care se scurg banii de la buget. Consiliile de administrație sunt o bună vacă de muls pentru personaje obscure care, cândva, au ocupat funcții importante în stat.

Consilieri, oameni de încredere ai politicienilor, o întreagă faună trăiește pe spatele instituțiilor de stat, ale companiilor, agențiilor și Dumnezeu mai știe ce îmbârligături s-au înființat sub uriașa umbrelă a birocrației mai nesfârșită decât coloana infinitului a lui Constantin Brâncuși.

Cele mai multe cuiburi au fost construite în timpul guvernelor PSD. Dar nici celelalte partide nu s-au lăsat mai prejos cu ascunzișurile.

Statul român poate fi asemuit cu un uger cu mii se țâțe din care sug cei care s-au aciuat pe lângă partidele politice. Și nu este vorba despre salariații la vedere, bieții slujbași care stau înghesuiți în birouri. Este vorba despre cei care nu fac altceva decât să participe la niște ședințe. De exemplu un membru într-un consiliu de administrație poate câștiga cât președintele României participând la câteva ședințe pe an.

Florin Cîțu, venind din sistem, a spart acest cuib de viespi. Nu de tot, dar tot este ceva.

De ani de zile se tot vorbește despre pensiile speciale. În realitate stipendiile de stat se ridică la sume mult mai mari. Care vor fi reacțiile la această măsură? Atacuri concentrate asupra guvernului. Pentru că s-a pus cu marii rechini, Florin Cîțu va fi mai atacat decât PNL, mai hulit decât toate partidele din coaliție. Cine o să-l apere? Greu de spus.

În întregul lui, PNL nu se manifestă ca un partid reformist. Majoritatea membrilor PNL cu funcții fac parte din sistem, se numără sau doresc să beneficieze și ei de privilegii. Cum să nu speri să faci parte dintr-un consiliu de administrație și să iei fără să faci nimic aproximativ 25% din salariul managerului? Plus indemnizație de ședință.

Nu există un tablou complet al privilegiilor. Șeful guvernului are o idee despre sume. Dând câteva exemple se pare că are și o situație la zi.

Acest buget pare a se afla la prima operație ceva mai serioasă. Nu seamănă cu o castrare a unei biete pisici, dar tot este un început de reformare a statului.

Bugetul anului 2021 pare să fie un prim pas care desparte cât se poate de clar politicile economice de dreapta de politicile economice de stânga. Din această cauză dezbaterile din comisiile parlamentare sunt dure. Pe de altă parte, pandemia joacă un rol important. Economia nu mai permite cheltuirea banului public după bunul plac al guvernanților, care, știe toată lumea, erau în cârdășie cu cei din opoziție.

Săptămâna viitoare proiectul de buget va fi supus votului parlamentarilor. Vom asista la un spectacol de zile mari. PSD va scoate toate tunurile.

Salarii, pensii, sporuri, restructurare, șomaj, împrumuturi etc. etc. Retorica social-democraților este pe placul oamenilor simpli, al populației cu venituri mici. Dar în spatele acestor probleme reale se află privilegii greu de imaginat. Pe măsură ce electoratul de stânga este tot mai sărac, liderii social democrați sunt tot mai bogați.

Să nu ne imaginăm că situația este diferită în zona dreptei. Între păsările răpitoare nu există decât diferențe de penaj.

Dar dincolo de ideologii și doctrine, Florin Cîțu are curajul de a propune să se taie din lungimea ghiarelor păsărilor răpitoare care au invadat instituțiile statului. Poate că nu va reuși, dar măcar încearcă.

Zece ani de politică la Satu Mare

Noul site Informația Zilei readuce în actualitate “Oamenii anului 2014”. O mulțime de nume, de la politicieni la oameni de afaceri, de la oameni de cultură, directori de instituiții, până la primari, avocați, medici și sportivi.

Riscurile asumării răspunderii

Decizia de asumarea răspunderii guvernului în parlament este un gest suprem pe care îl face un prim ministru pentru adoptarea unei legi. Dacă nu se întruneşte majoritatea simplă guvernul cade.