Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Ce s-ar întâmpla dacă PSD nu ar participa la alegeri?

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un anunţ al preşedintelui Liviu Dragnea a pus pe gânduri întreaga ţară. Un val de tristeţe s-a aşternut pe feţele cetăţenilor alegători. Pentru că primarii ar putea fi aleşi din două tururi, dacă se modifică legea, PSD a decis că nu poate participa la o asemenea mascaradă şi a decis să boicoteze alegerile. Sub această ameninţare, cât se poate de serioasă, probabil că Guvernul Cioloş, având şi consinţământul preşedintelui Iohannis, probabil că vor gândi de zece ori înainte de a lua o decizie atât de riscantă.

Într-adevăr, alegeri fără participarea PSD sunt de neconceput în România. Acest partid, sub nume diferite, începând din 1990 a fost nucleul în jurul căruia au gravitat toate partidele. A câştigat primele alegeri libere, consfinţind de fapt o stare de fapt. Preşedintele Ion Iliescu era deja preşedinte când a fost ales în mod democratic preşedinte.  FSN era deja la guvernare când, în urma alegerilor într-un singur tur de scrutin câştigate la un scor de două tururi, s-a reinstalat la guvernare.

Istoria postdecembristă este de neimaginat fără alegerile pe care în mod constant le-a câştigat PSD de  mai bine de un sfert de secol. Chiar şi la alegerile parlamentare din 1996 PDSR a obţinut un scor mai mare decât CDR, dar a pierdut Ion Iliescu prezidenţialele. În 2004 dacă PSD nu ar fi luat sub aripa sa “soluţia imorală“, partidul lui Dan Voiculescu, nu ar fi reuşit preşedintele Băsescu să impună la guvernare Alianţa DA.

În sfârşit, ajungem la alegerile din 2012 când PSD, într-o formulă abilă cu PNL, reuşeşte să egaleze scorul de la alegerile primitive din 1990.

Cum ar putea un astfel de partid, cu un palmares atât de bogat în victorii electorale, să boicoteze alegerile din 5 iunie?  Să zicem că se supără cu adevărat şi nu se prezintă la alegeri. O să plângă toţi săracii ţării. Cine o să le mai dea pachete şi pe ici pe colo niţică băutură? Cine o să le promită că vor face drumuri şi poduri? Ce se va întâmpla cu cele câteva zeci sau poate sute de mii de pesedişti aflaţi pe funcţii ca membri sau simpatizanţi ai partidului PSD? Dar la săracii baroni locali nu se gândeşte domnul Dragnea când spune că PSD nu va participa la alegeri? Rămân oamenii fără serviciu.

În mod sigur Liviu Dragnea nu a vorbit serios atunci când ameninţa cu boicotarea alegerilor. Poate avea în vedere boicotarea referendumului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Acolo exista o miză, prezenţa la vot. La locale se pot prezenta la urne şi trei cetăţeni şi tot sunt valabile.

Să presupunem că se modifică legea şi primarii vor fi aleşi din două tururi. PSD poate reacţiona într-un singur fel: să treacă total în opoziţie. Lucrurile s-ar limpezi. Mai cu seamă dacă ar adopta o poziţie ofensivă şi faţă de preşedintele Klaus Iohannis. Cum şi ALDE este de părere că primarii trebuie aleşi din două tururi, PSD ar pierde un aliat dacă va continua să critice modificarea legii alegerilor primarilor.

Realitatea este că nicio secundă lui Liviu Dragnea nu i-a trecut prin minte că PSD va  boicota alegerile locale. Este un simplu exerciţiu strategic, deocamdată fără niciun efect.

Abonează-te acum Online!