19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Ce s-ar întâmpla dacă PSD nu ar participa la alegeri?

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un anunţ al preşedintelui Liviu Dragnea a pus pe gânduri întreaga ţară. Un val de tristeţe s-a aşternut pe feţele cetăţenilor alegători. Pentru că primarii ar putea fi aleşi din două tururi, dacă se modifică legea, PSD a decis că nu poate participa la o asemenea mascaradă şi a decis să boicoteze alegerile. Sub această ameninţare, cât se poate de serioasă, probabil că Guvernul Cioloş, având şi consinţământul preşedintelui Iohannis, probabil că vor gândi de zece ori înainte de a lua o decizie atât de riscantă.

Într-adevăr, alegeri fără participarea PSD sunt de neconceput în România. Acest partid, sub nume diferite, începând din 1990 a fost nucleul în jurul căruia au gravitat toate partidele. A câştigat primele alegeri libere, consfinţind de fapt o stare de fapt. Preşedintele Ion Iliescu era deja preşedinte când a fost ales în mod democratic preşedinte.  FSN era deja la guvernare când, în urma alegerilor într-un singur tur de scrutin câştigate la un scor de două tururi, s-a reinstalat la guvernare.

Istoria postdecembristă este de neimaginat fără alegerile pe care în mod constant le-a câştigat PSD de  mai bine de un sfert de secol. Chiar şi la alegerile parlamentare din 1996 PDSR a obţinut un scor mai mare decât CDR, dar a pierdut Ion Iliescu prezidenţialele. În 2004 dacă PSD nu ar fi luat sub aripa sa “soluţia imorală“, partidul lui Dan Voiculescu, nu ar fi reuşit preşedintele Băsescu să impună la guvernare Alianţa DA.

În sfârşit, ajungem la alegerile din 2012 când PSD, într-o formulă abilă cu PNL, reuşeşte să egaleze scorul de la alegerile primitive din 1990.

Cum ar putea un astfel de partid, cu un palmares atât de bogat în victorii electorale, să boicoteze alegerile din 5 iunie?  Să zicem că se supără cu adevărat şi nu se prezintă la alegeri. O să plângă toţi săracii ţării. Cine o să le mai dea pachete şi pe ici pe colo niţică băutură? Cine o să le promită că vor face drumuri şi poduri? Ce se va întâmpla cu cele câteva zeci sau poate sute de mii de pesedişti aflaţi pe funcţii ca membri sau simpatizanţi ai partidului PSD? Dar la săracii baroni locali nu se gândeşte domnul Dragnea când spune că PSD nu va participa la alegeri? Rămân oamenii fără serviciu.

În mod sigur Liviu Dragnea nu a vorbit serios atunci când ameninţa cu boicotarea alegerilor. Poate avea în vedere boicotarea referendumului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Acolo exista o miză, prezenţa la vot. La locale se pot prezenta la urne şi trei cetăţeni şi tot sunt valabile.

Să presupunem că se modifică legea şi primarii vor fi aleşi din două tururi. PSD poate reacţiona într-un singur fel: să treacă total în opoziţie. Lucrurile s-ar limpezi. Mai cu seamă dacă ar adopta o poziţie ofensivă şi faţă de preşedintele Klaus Iohannis. Cum şi ALDE este de părere că primarii trebuie aleşi din două tururi, PSD ar pierde un aliat dacă va continua să critice modificarea legii alegerilor primarilor.

Realitatea este că nicio secundă lui Liviu Dragnea nu i-a trecut prin minte că PSD va  boicota alegerile locale. Este un simplu exerciţiu strategic, deocamdată fără niciun efect.

Abonează-te acum Online!