Image 1
Image 2

Ce reguli vor avea arbitrii pentru meciurile din Liga 1?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu peste multă vreme, pe 12 sau 13 iunie, după o întrerupere de trei luni, fotbalul se va relua în Liga 1 din România. Și, pentru că la fotbal este nevoie de 4 arbitri, Comisia Centrală a Arbitrilor a elaborat un protocol extrem de riguros, de strict, pe care cavalerii fluierului trebuie să-l respecte pentru a se proteja, și de a-i proteja pe alții, de infectarea cu coronavirus.

În mare parte, normele și regulile care trebuie respectate au fost creionate și, după definitivarea lor, vor trebuie supuse aprobării Ministerului Sănătății și Ministerului Tineretului și Sportului.

În primul rând, conducerea CCA a decis să crească numărul de arbitri din L1. Astfel, se va selecta un lot cu un număr de 70 de arbitri, centrali și asistenți, care să fie luați în calcul pentru tot ce mai este de jucat în acest final de sezon: Liga 1, Liga 2, Cupa României, baraj. Cum lotul de Liga 1 conține 22 de arbitri de centru și 35 de tușieri, CCA va mai “promova” din al doilea eșalon încă 13 nume, dintre cele care s-au remarcat pe parcursul actualului sezon.
Toți cei 4 arbitri dintr-o brigadă care au fost delegați la un joc vor fi testați cu 48-72 de ore înainte de meci. În cazul în care cineva va fi pozitiv trebuie să existe timp, dar și alte variante la dispoziție, pentru a fi înlocuit! Testările pentru COVID-19 se vor efectua în baza unui plan întocmit de FRF, iar costurile vor fi suportate tot de cei de la Casa Fotbalului. În același timp, apar reguli noi sau se păstrează unele vechi, în ciuda restricțiilor actuale.
Apoi, deplasarea la joc se va face cu maximum doi arbitri călătorind într-o mașină. De regulă, în trecut, se strângeau câte 3, chiar toți 4, mai ales dacă erau din aceeași zonă, și călătoreau împreună pentru a face economie în privința costurilor. Acum, acest lucru va fi interzis.

Trei reguli pentru arbitrii din Liga 1

1. Cursurile arbitrilor, cele de dinaintea startului unui campionat sau al returului, nu vor mai avea loc într-un loc anume, ci se vor face online, cu ajutorul aplicațiilor care permit videoconferințele;

2. Nu se va renunța la testarea fizică și arbitrii trebuie să treacă aceleași probe pentru a putea oficia. Cine cade testul fizic nu va primi delegare. Testarea nu se va mai ține însă în același oraș pentru toți arbitrii. Se vor alege 7-8 locații din țară, unde să aibă loc probele, astfel încât centralii și asistenții să nu fie nevoiți să se deplasaze pe distanțe mari. Spre exemplu, la Brașov să participe și cei din Sibiu, Covasna și Prahova, iar la Neamț să vină și cei din Suceava, Iași, Bacău și Harghitaș

3. Va exista în continuare obligativitatea ca un arbitru să fie cu viza medicală activă, în caz contrar nu va fi delegat. Cum precedenta vizită medicală a fost efectuată în ianuarie și are o valabilitate de 6 luni, iar campionatul se va juca și dincolo de jumătatea lui iulie, toți vor fi nevoiți să susțină și testele medicale.

Vă reamintim că în lotul A al arbitrilor AJF Satu Mare are 3 reprezentanți, Istvan Kovacs, Octavian Șovre, Ciprian Danșa. Dar, pe parcursul etapelor disputate până acum au mai fost delegați și alți arbitri sătmăreni, Ovidiu Mazilu, Kovacs Szabolcs și Rareș Vidican.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with