Image 1
Image 2

Ce părere aveți de faptul că Satu Mare nu mai este oraș milenar?

Placa mileniului de la Muzeul de Arta
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Placa mileniului de la Muzeul de Arta
Placa mileniului de la Muzeul de Arta

Luni, 4 aprilie, reprezentanţi ai unor instituţii de cultură, dar şi alţi sătmăreni au participat în faţa Muzeului de Artă din Satu Mare, la un eveniment deosebit. De pe fațada clădirii a fost dată jos o placă ce marca, în 1972, aniversarea a 1000 de ani de existență a orașului Satu Mare. Astfel, Satu Mare nu mai este un oraș milenar. Au fost tăiați 200 de ani de istorie. Practic în acest an ar trebui să marcăm doar 800 de ani de existență a orașului Satu Mare.

Luni a fost prezentată placa aniversară amplasată pe frontispiciul instituţiei în luna octombrie 1972, prin care se marca, fără a exista documente în acest sens, împlinirea a 1.000 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Satu Mare, care a fost demontată.

După cum a subliniat Felician Pop, directorul instituţiei menţionate mai sus, placa demontată, cea care include mai multe neadevăruri, nu va fi distrusă, ea face parte din istoria Sătmarului. Placa va constitui una din piesele de rezistenţă în Muzeul Comunismului. Prin prezenţa şi înscrisul de pe ea va repezenta o mărturie a diversiunii şi mistificării istoriei de către comunişti.

În cuvântul său, Felician Pop, a ţinut să mai menţioneze faptul că n-au existat şi nici nu există dovezi din jurul anului 972, în care să se menţioneze numele oraşului. Prima menţiune scrisă despre Satu Mare datează din anul 1216. În anul amplasării plăcii aniversare pe această instituţie, la Satu Mare se pregătea vizita lui Nicolae Ceauşescu. Realizările pe plan economic, dar nici în profil agricol fiind oarecum modeste, s-a inventat acest eveniment prin care se marca, chipurile, împlinirea a 1.000 de ani de atestare documentară.

Locul vechii plăci din bronz a fost preluat de un basorelief reprezentând cetatea Satu Mare. Deşi locul cetăţii construite pe parcursul secolului al XVI-lea nu mai este astăzi vizibil, monumentul dispărut marchează încă o perioadă fundamentală a istoriei urbane sătmărene.

Primele mențiuni documentare certe privind orașul Satu Mare (date obținute de la Muzeul Județean):

        • • 1216 – Merc comes de villa Theutonicorum in Zapthmar – Comitele Merc din orașul germanilor din Satu Mare. Documentul reprezintă donația moșiei Micula, semnată de regele Andrei II și adresată comitelui Merc din Mintiu. Nu există în document alte mențiuni referitoare la localitate.
  • 1230 – Hospites Theotonici de Zathmar iuxta fluvium Zomus residentes – Oaspeții germani din Satu Mare, care locuiesc dincolo de râul Someș.  Document privilegial adresat oaspeților germani din Satu Mare, care cuprinde drepturile și obligațiile acestora.
  • 1238 – Datum in Zotmar – Dat la Satu Mare. Regele Bela IV întărește donația unei moșii din comitatul Bratislava lui Saul, fiul lui Ioan. Documentul este emis la Satu Mare
  • 1261 – Hospitum de Zoloch et de Zotmar – oaspeții din Sălacea și din Satu Mare. Documentul detaliază privilegiile acordate oaspeților din Dej, Sălacea și Satu Mare.
  • 1264 – In villa Zotmar; hospitibus de Zotmar – în localitatea Satu Mare; oaspeții din Satu Mare. Regele cel Tânăr Ștefan al V-lea acordă oaspeților din Satu Mare privilegii asemănătoare celor din Alba Regală (Székesfehérvár).
  • 1264 – Aegidius plebanus de Zathmar – Egidiu, parohul de Satu Mare. Documentul reprezintă o înțelegere privind divizarea unor moșii, la care Egidiu este prezent în calitate de martor.

Cronica lui Anonymus a fost redactată în jurul anului 1200 de către un cleric maghiar cu studii la Paris, care se numea pe sine ”magistrul P.”, și care fusese anterior notarul regelui Bela al III-lea (1172-1196). Scrisă sub forma unei ”geste” romanțate, aceasta cuprinde foarte puține evenimente precis încadrate cronologic. Fără a insista asupra corectitudinii istorice a cronicii, se poate afirma că momentul cuceririi Sătmarului de maghiari, așa cum este acesta zugrăvit de Anonymus, nu poate beneficia de o încadrare cronologică precisă, și cu atât mai puțin de una limitată la un an. Astfel, între momentul descris de Anonymus și anul 972, nu există nici o suprapunere cronologică certă, spun istoricii de la Muzeul Județean.

Ca urmare punem cititorilor noștri următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=214]

31 de comentarii

  1. Poate Felician Pop asteapta sa-i dublati si lui salariul ca sa-si inchida gura. Minciunile trebe sustinute cu bani multi asa ca sa nu iasa la suprafata. Asa se intampla cand cei care fabrica sau acopera minciuni istorice nu sunt platiti pe masura lor.

  2. Cine este acest POP F ?un nimeni in drum care habar n-are pe ce lume traieste Dar mi-te de istorie .: este un ajuns politic atit si nimic mai mult la fel ca si celalat mare istoric de hirtie din oras dr.CIMPEANU care a fost un prost turnator la UNIO. Astia decid istoria satmaruluiBine am ajuns

  3. Pt. asta sunt platiti ca sa va minta cu nerusinare iar prostii si naivii cred fara sa judece orice spun acestia. Sa fabrici istorie pt. un neam nu este un lucru usor trebuie sa recunoastem si de aceea fabricantii de istorie au fost si sunt platiti foarte bine iar voi acumulati si traiti in minciuna pe care vi-l asimilati.

  4. Domnu Felician Pop si Stef au reusit sa-l scoata pe Menumorut din istorie.
    Intr-adevar, domnul profesor universitar Doru Radosav ar putea da un raspuns privitor la respectiva placa. Daca se dovedeste ca s-a comis o grava eroare onorabil ar fi ca domnu Pop Felician sa-si dea demisia de… dezonoare.

  5. Nu pot sa cred ca mizerabilii de comunisti au putut sa minta chiar in halul asta,200 de ani,hai 2-3.Va da-ti seama cum ne duceau cu zaharelul.Oare institutiile abilitate de ce nu spun adevarul si cei vinovati sa plateasca,nu le este rusine,imputitilor.Ce am ajuns in judetul,tara noastra. Luati bani grei si mintiti lumea,sa va fie rusine magarilor,mai aveti tupeul sa candidati (stef,scoica,silagyi etc),spurcatilor,rusineeeeeeeeeeeeeeee………

  6. Istoricul prof. univ. dr. Doru Radosav, fost director al Muzeului Judeţean Satu Mare, în cartea intitulată „Satu Mare. Memorii intersectate, memoria locuitorilor în oraşele multiculturale ale Transilvaniei”, scrie: „în ceea ce priveşte istoria timpurie a oraşului Satu Mare, Sătmarul este amintit în Gesta Hungarorum, opera notarului anonim al regelui maghiar Bela al III lea, drept Castrum Zothmar. Anonymus relatează ocuparea cetăţii apărată de Menumorut de către maghiari şi plasează aceste evenimente în secolul al X-lea”. „După tradiţie Mintiul a fost întemeiat în secolul al XI-lea de colonişti germani (hospites teutonia) aduşi pe aceste meleaguri de regina Gisela, soţia regelui Ştefan I al Ungariei, având dreptul de a alege jude (villicus)”.

  7. Solid, din cite stiu toata zona din Polonia, Ucraina, Moravia, Slovacia o parte a balcanilor plus Transilvania si Moldova au fost parte a unui complex de state Slavice, pina la invazia maghiara did sec IX. Ironic cehii au fost initial un trib germanic, asimilat de slavi.
    Probabil ca Castrum Zothmar a fost un centru comercial cu preponderenta sarii si in epoca Romana (Saltmark). In epoca Romana sarea era o comoditate foarte valoroasa. Practica a continuat pina in prima 1/2 a sec xx. Salariile mercenarilor romani erau partial platite in sare (salarium)

  8. Aşa ceva numai în Satu Mare se poate întâmpla, cu nişte analfabeţi cocoţaţi în funcţii publice care nici în profesia lor nu au dovedit nimic şi au încercat aşa, poate în politică şi aministraţie mege…iar directorul muzeului nu ar trebui să fie cumva istoriograf ajunge şi liceul?

  9. In gunoi de oras! Peste care au pus stapanire gandaci ,si cei ramasi in satul asta…sunt inbibati in mafie..sunt alte probleme de observat.aici copii faca nu se nasc cu IQ de baza…nimeni nu l dezvolta…ba din contra devin mai inferiori….

  10. Nu se poate ca Satu Mare sa nu aiba 1000 de ani. De fapt trebuie sa fie mult mai veche asezarea. Doar dacii liberi nu au trait numai la Medies. Lunca Somesului a hranit oamenii inainte de anul 0. Arheologii trebuie sa/si faca treaba si sa caute.

  11. Cata suferinta ca nu am implinit 1000 de ani! Ca se vor gasi dovezi daca se va vrea, oare ce se urmareste? Ce Sergiu? Sa ia Ungaria acest corupt oras milenar,neamul milenar corupt, pe Coica, pe Govor? Asta se urmareste? Votanti de ciuma rosie ce sunteti, ar trebui sa va fie rusine caci incuiati ca voi ne pastreaza in comunism.

  12. Este cea mai grava greseala pe care o face dl, Stef de cind
    e presedinte. Iar dl. Pop Felician este un semidoct periculos.
    O placa comemorativa odata pusa nu se scoate decit
    in urma deciziei unei comisii. Pt aceasta oroare merita demis directorul muzeului. asa ceva nu s-a mai intimplat nicaieri in tara

  13. Draga voicule, de la retragerea Aureliana din 275 au fost in Ardeal cativa rataciti liberi de-a lui Decebal, hunii lui Attlia, gepizii, avarii, maghiarii venind dupa 860. O fi cetatea lui Burebista, ce zici? Preferi sa traiesti in minciuna toata viata ta amarata decat sa incerci sa intelegi istoria asa cum o fi ea. Sincer pe mine in cot ma doare cine a construit aceea cetate, oricum nu pot schimba dar tu suferi. Daca stau si cuget, sa stii ca Attila fu’ ruman si at suntem f milenari! Biniuca?

  14. Ce se mai poate spune ? În profund spirit romanesc ne dam cu stângul în dreptul…Probabil interesele maghiarilor sunt mai puternice iar pe romani ca de obicei nu-i interesează. ..Îmi aduc și acum aminte de sărbătorirea Mileniumului în Satu Mare deși aveam doar 5-6 ani…Exista și o strada Mileniului pe care am făcut școală primara și acum vine cineva care probabil a absolvit cu greu o facultate “particulara” dar cu toate ăsta nu este în toate facultățile și îmi spune ca Satu Mare nu e Milenar…Sunt convins ca dacă se caută mai bine se vor găsi dovezi care sa demonstreze ca trece bine de mia de ani…Dar asa-i la noi…

  15. Dacă oraşul/cetatea exista la 972, înseamnă că era românesc, iar cu 200 de ani mai târziu a devenit maghiaro-german. Şi uite aşa ne furăm noi înşine istoria, dăm apă la moară celor ce susţin primatul maghiarilor în Transilvania, implicit în Satu Mare. Cu ce istorici adevăraţi s-au consultat cei care au decis acest demers? Bine că istoriogrfia maghiară se foloseşte de scrierile lui Anonimus, desigur, în părţile care-i convin. Noi….

  16. Sergiu cred ca ai dreptate. Se pare ca regina Gizell sotia regelui maghiar Stefan I(Szent Istvan) in efortul ei de raspindire a Crestinatatii, a permis primilor oaspeti germani sa se stabileasca in ceea ce adevenit Nemethy si mai tirziu Szatmarnemethy, ramas pina in ziua de astazi, in anul 1006 AD. Se pare ca documentul care sa sustina aceasta teorie a fost arhivat in Viena. Teutonii au venit mult mai tirziu. Deci daca nu a fost milenar in 1972, mai mult ca sigur ca a fost 2006. Pe vremea aceea albia Somesului trecea cu aproximatie pe la Spitalul Vechi>Piata Titulescu>Sziget Lanka.

Lasă un răspuns

Connect with