Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă situația internațională rămâne în continuare tensionată nu mai puțin liniștită este situația internă din România. Relațiile dintre PNL și PSD nu sunt mai mai puțin ostile decâte cele dintre Rusia și SUA.

PSD dictează agenda publică, de jos până sus, menținându-și cererile de majorare a pensiilor și salariilor, cuplate cu declarațiile de introducere a taxei pe lux.

Ministrul social-democrat al Finanțelor a intrat în jocul politic. Anunță că vor fi supraimpozitate persoanele care dețin mai multe case, la fel și familiile care dețin mai multe mașini.

:i pentru a nu lăsa nicio zonă socială neocupată, PSD readuce în actualitate impozitarea bacșișului ospătarilor. Ca și cum de la bacșiș la PNRR nu ar fi decât un pas, ministrul Câciu nu exclude o vizită la Bruxelles pentru renegocierea procentului din Planul de redresare și reziliență acordat pensiilor.

Rămas fără ajutorul președintelui Iohannis, retras cu totul din problematica politico-socială, PNL nu reușește să țină pasul cu retorica social-democraților. Florin Cîțu se străduiește să lanseze noi teme de dezbatere, însă nu are niciun spor.

Președintele PNL pare să fie lăsat singur să lupte cu adversarii. Din rândul miniștrilor liberali nu se detașează niciunul cu chef de vorbă, bun comunicator.

Nicolae Ciucă îl concurează pe președintele Iohannis la tăcere lăsând impresia că ar fi un premier indepedent. Această atitudine a primului ministru are, totuși, un efect pozitiv, în sensul că nu atrage nemulțumirile populare asupra PNL. 

Partidele de opoziție când mai organizează câte un miting nu fac deosebirea dintre PNL și PSD. Doar USR mai atacă în mod special PNL, dar fără mare efect.

Deși populația pune semnul egal între cele două partide care conduc țara, PSD punctează electoral prin promisiunile ce le ține la cald. Clamează majorarea pensiilor și salariilor, vorbește necontenit despre plafonarea prețurilor, despre ajutoare, dar în realitate PSD nu face decât să vorbească.

Strategia menține trează atenția alegătorilor, drept urmare PSD rămâne relativ constant în opțiunile alegătorilor. Dacă s-ar organiza alegeri anticipate, PSD ar obține un rezultat mai bun decât la precedentele alegeri, în timp ce PNL ar pierde la un scor istoric. 

Ar fi posibilă organizarea de alegeri anticipate? După ce va fi declarată încheiată pandemia de Covid este de așteptat o mișcare radicală pe scena politică. AUR este pe val, PSD se mișcă în așa fel încât evită erodarea ce afectează partidele aflate la guvernare. Deci nimic nu oprește PSD și AUR să forțeze anticipatele. Pe dreapta nu se întrevede nicio încercare de unificare. Dimpotrivă, în USR continuă procesul de dezintegrare, nu apare niciun lider unificator acceptat deopotrivă de fostul USR și fostul PLUS.

  Alunecarea masei electorale spre stânga este un fenomen nemaiîntâlnit din anii 1990. Coaliția de dreapta, practic guvernarea PNL-USR a dezamăgit cumplit populația, iar consecințele se văd în sondaje.

În eventualitatea alegerilor anticipate nu ar mai fi posibilă realizarea unei majorități parlamentare pentru  susținerea unei coaliții  guvernamentale de dreapta.

Dreapta nu stă bine nici în ceea ce privește candidatul prezidențial. Poziția lui Florin Cîțu în fruntea PNL este discutabilă. Încă se vorbește despre un congres extraordinar pentru schimbarea lui din funcție.

După congresul din septembrie anul trecut, în timpul negocierilor cu PSD, Gheorghe Flutur atragea atenția că dacă nu va “livra”  PNL va suferi pierderi iremediabile. Ce “livrează” PNL?  Spune “nu” propunerilor populiste ale PSD. Este și asta ceva, dar prea puțin.

Experimentul Ponta

De câteva zile lumea politică vuieşte: Victor Ponta a devenit consilier al premierului Marcel Ciolacu. Onorific. În sensul că nu este plătit. Asta ca să nu le iasă vorbe că în timp ce se discută despre reduceri iată că se fac angajări.

O problemă naţională: drogurile şi tinerii

Nicio zi fără accidente mortale, fără drogaţi, fără crime, fără violenţe de o cruzime rar întâlnită. Greu de ţinut pasul cu infracţiunile pe bandă rulantă, ziua şi noaptea, în toate colţurile ţării, în marile oraşe, dar şi în micile localităţi recunoscute pentru liniştea care domnea în ele.