Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Ce înseamnă să fii partid mare?

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Există percepţia că în România nu există decât un singur partid care respectă standardele pentru a fi catalogat drept „mare”. Restul partidelor ar fi nişte organizaţii mici care nu-şi pot aroga titlul de partide în adevăratul sens al cuvântului. Nici unul dintre ele nu ar reuşi în cazul unor alegeri să atingă un procent suficient de ridicat pentru a putea fi desemnat să formeze o majoritate care sa să susţină un guvern. Aceasta ar fi definiţia unui partid mic. Cum PSD este singurul partid care trece de 30%, după unele sondaje chiar de 40% se trage concluzia de mai sus, adică este singurul partid adevărat.

Aritmetica, din păcate, confirmă această realitate tristă. Sondajele, indiferent de cine sunt comandate, sunt defavorabile partidului născut pentru a fi mare. Vorbim aici despre PNL, partid despre care la momentul fuziunii se estima că va fi mare. Expresia „marele PNL” nu se mai justifică.

După o serie de proteste în stradă, ocazionate de moţiunea de cenzură, impresia că PNL nu este, totuşi, un partid mic dispare. Numărul mare de primari, armata de consilieri locali şi judeţeni, îl plasează în vecinătatea PSD. Distanţa este compensată în unele localităţi de abilitatea unor lideri de a negocia cu alte partide pentru a face faţă unei lupte de la egal la egal cu PSD. Nu peste tot au loc asemenea întâmplări fericite. În multe zone PNL este un partid închis în sine, departe de problemele reale ale comunităţii.

   Dacă se admite că PNL este la o distanţă aproape dublă în spatele PSD, cum se face că în unele localităţi, în destule municipii reşedinţe de judeţ, a înregistrat victorii răsunătoare? Oradea, Cluj, Arad, Alba Iulia, Timişoara sunt municipii mari în care primarii au candidat sub sigla PNL. Asta demonstrează că în primul rând contează omul, liderul partidului, şi abia în al doilea rând culoarea partidului.

Se spune că PSD este un partid al primarilor. Forţa unei formaţiuni politice vine de jos în sus, de la margine spre centru. Când se neglijează marginea, rezultatul este dezastruos.

Protestele locale iniţiate de PNL trebuie analizate şi în această cheie. Este un test care probabil nu este luat în serios. Aşa cum nu au fost luate în serios nici rezultatele concrete de la locale, nici cele de la parlamentare. Aceeaşi conducere naţională care a pierdut alegerile locale a condus PNL şi în bătălia pentru parlamentare.

Din acest punct de vedere PNL este un partid anchilozat, încremenit în cutume. În plus, face mare caz de  doctrină, face de integritate, de principii care sună frumos, dar sunt goale de conţinut.

Dincolo de aceste aspecte ce par minore, însă contează, marele handicap al PNL este lipsa unui program de guvernare ferm, bine structurat, bazat pe date reale. Nu poţi cânta toată ziua despre nesustenablitatea programului PSD când tu nu ai niciun program. Principala armă a unui partid care poate obţine suficiente voturi pentru a forma o majoritate parlamentară este existenţa unei platforme electorale transformabilă în program de guvernare. Trebuie, deci, să fie o reală alternativă la guvernare. Asta îi lipseşte PNL-ului.

Şi pentru că nu are, îi reproşează PSD-ului că are. Esenţa moţiunii de cenzură era cuprinsă în titlul care se voia o glumă, dar este ceva extrem de serios: mumă în campanie, ciumă la guvernare. PNL nu a reuşit să fie mumă nici în campanie şi nu reuşeşte să demonstreze că este mumă nici în opoziţie.

Totuşi, moţiunea de cenzură îşi are rolul său. Vedem forţa oratorică, şi demagogică,  a fiecărui partid.

Abonează-te acum Online!